10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDe ce a rămas „Oblemenco“ în beznă. Explicația autorităților (VIDEO)

De ce a rămas „Oblemenco“ în beznă. Explicația autorităților (VIDEO)

 

În loc să se rezolve, problemele de pe arena de 55 de milioane de euro ridicată în Bănie se pare că se înmulțesc. După gazon, a venit și rândul nocturnei. Luni seară, cu câteva minute înainte de începerea partidei de fotbal Universitatea Craiova – Poli Iași, contând pentru prima etapă a campionatului 2017-2018 din Liga I, sistemul de alimentare cu energie electrică a nocturnei stadionului a cedat. Partida a început cu o întârziere de aproximativ 50 de minute, iar echipa gazdă a fost la doar zece minute de a pierde meciul cu 0-3, la masa verde. De ce a rămas arena „Ion Oblemenco“ în beznă? Care este explicația autorităților și care sunt măsurile luate pentru ca acest tip de incidente să nu se mai repete?

Primăria dă vina pe CEZ

Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, susține că de vină sunt rețelele furnizorului de energie electrică, compania CEZ. „Alimentarea stadionului se face în felul următor. Există două linii de alimentare, una principală și una secundară – pentru cazul în care se întâmplă ceva cu linia principală. Cele două linii sunt introduse într-o celulă automatizată a CEZ, aflată în proprietatea și administrarea lor. În cazul în care pică linia principală, sistemul comută automat, în maximum trei secunde, pe linia secundară. În cazul în care pică cele două linii ale CEZ, există o a treia sursă din proprietatea noastră, alcătuită din patru generatoare diesel de curent, care alimentează stadionul în situații de urgență. În acest sistem de comutare între cele trei surse s-a întâmplat ceva și comutarea automată nu a funcționat. Echipele de intervenție a trebuit să comute manual între sursele de alimentare“, a spus primarul. Edilul-șef al orașului a mai afirmat că „defectul principal a fost căderea liniei de alimentare de la CEZ“, dar că o echipă formată din reprezentanți ai furnizorului de energie, primăriei și constructorului stadionului va demara astăzi o investigație pentru a afla amănunte. Alimentarea nocturnei ar fi fost susținută de generatoarele diesel „atunci când stadionul nu era aprins în totalitate“. Pe timpul partidei însă, alimentarea nocturnei a fost făcută tot din rețeaua CEZ, deși „toate cele patru grupuri generatoare erau pline cu motorină la capacitatea maximă, ele putând susține stadionul în totalitatea lui, timp de patru ore“. Tot conform primarului, în perioada următoare vor fi întocmite proceduri pentru ca echipele de intervenție să poată comuta manual între sursele de alimentare cu energie electrică, în cazul în care comutarea automată nu funcționează. De asemenea, primăria va solicita ca echipe ale CEZ să fie tot timpul la dispoziție pentru intervenții în timpul partidelor desfășurate pe „Oblemenco“.
Reprezentanții companiei CEZ nu au putut fi ieri contactați pentru un punct de vedere în legătură cu cele întâmplate. Întrebările jurnaliștilor au fost transmise prin e-mailul de contact cu presa, însă, până la închiderea ediției, pe adresa GdS nu a sosit nici un răspuns. Printre aspectele care ar trebui lămurite ar fi și acela dacă stadionul este alimentat din aceeași linie din care se alimentează consumatorii din cartierele adiacente arenei. De asemenea, ar trebui lămurit dacă CEZ a investit bani în ultima perioadă pentru modernizarea rețelelor electrice din acea zonă a orașului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS