Nicu Răducanu, craioveanul care a lăsat muzica să îi scrie destinul„Muzica este viaţă, iar notele muzicale sunt un miracol lăsat de Dumnezeu pe pământ“. Este crezul lui Nicu Răducanu, un craiovean care și-a dedicat întreaga existenţă acestei pasiuni. A fost primul care a adus muzica grupului Depeche Mode în Craiova, iar în anul 1987 a adus pentru întâia dată formația Compact în Bănie. A făcut multe sacrificii pentru a fi la curent cu tot ce apărea nou pe planetă în materie muzicală, mergând într-atât încât să bată drumuri lungi numai pentru a procura o piesă pe care să le-o facă apoi cunoscută și craiovenilor. Astăzi, casa lui este un adevărat muzeu plin de discuri, reviste, enciclopedii și… amintiri.

Adunate uneori chiar și cu prețul pâinii, discurile muzicale şi revistele de profil formează universul

unui om care a lăsat muzica să îi scrie destinul

O întâlnire cu Nicu Răducanu este o incursiune în universul muzicii. În încăperea în care am stat de vorbă aproape că nu exista loc în care să îți îndrepți privirea și să nu zărești ceva care să aibă legătură cu aceasta. Diplome, reviste, discuri, cărți, fotografii, formații, piese, toate strânse de o viață și fiecare cu povestea sa. Adunate uneori chiar și cu prețul pâinii, acestea formează universul unui om care a lăsat muzica să îi scrie destinul. Și-a descoperit această pasiune încă de la vârsta de nouă ani, când, la îndrumarea unei rude care era profesor universitar, a început să studieze acordeonul. După doi ani studia și pianul, iar în liceu ajunsese să nu lipsească de la niciun concurs și să rupă inimile ascultătorilor cu melodiile pe care le avea în repertoriu. „Profesorii mi-au creionat câteva linii în viață de la care nu m-am abătut: meticulozitate și seriozitate. Tot ce am abordat în viață am făcut-o cu maximă atenție. În concursurile dintre licee, directorul știa că eu voi lua nota zece și întotdeauna mă programa să intru în competiție. Pe undeva aveam emoții, dar o făceam natural, era din suflet, din felul meu de a fi. În repertoriu aveam valsuri, tangouri și rupeam pur și simplu sufletul ascultătorului. Fiind notist, cel care executa şi învăţa numai după note, îmi ieșea totul foarte frumos“, își amintește cu emoție în glas Nicu Răducanu perioada anilor de liceu.

„Am fost primul care a adus muzica grupului Depeche Mode în Craiova“

Dedica foarte mult timp studiului, iar după cursurile de la școală urma pregătirea de acasă, care de multe ori se termina târziu în noapte. Studiul notelor muzicale îl captiva, iar pasiunea pentru cunoaștere îl ajuta să caute neîncetat informații. În anii comunismului era însă destul de dificil să fii la curent cu noutățile din industria muzicală. Șansa a făcut ca prin legăturile strânse cu comunitatea greacă din Craiova să poată obține materiale informative și înregistrări care lipseau cu desăvârşire de pe piața românească. Toate acestea l-au ajutat ca în 1982 să demareze la Radio Craiova un serial dedicat formației Beatles. „Timp de un an și jumătate, duminică de duminică, am prezentat istoria formației Beatles la Radio Craiova. Urma să abordez și formația Rolling Stones, simbolul muzicii rock, dar s-a suspendat emisia posturilor de radio în perioada aceea și nu am mai reușit să fac serialul Rolling Stones. Fiind cunoscut de domnul Andrei Nicolae, directorul Liceului «Nicolae Bălcescu» (actualul Colegiu «Carol I»), acesta mi-a propus să fac o discotecă pentru copii în liceu. Ştiind că am tot felul de muzică în casă și sunt la curent cu toate, am fost de acord. Proiectul a avut foarte mare succes, erau în permanență elevi care umpleau sala până la refuz. S-a auzit și la partid și s-a luat legătura cu Teatrul, care începuse să se autofinanțeze. Pe 19 iunie 1984, am început discoteca la Teatrul Naţional“, a spus Răducanu.

Acest proiect a durat șase ani, până în 1989 inclusiv, iar piesele care se difuzau, în special cele noi, erau însoțite de informații despre formația care le interpreta, locul pe care îl ocupau în topuri, genul muzical etc. Toată muzica era asigurată de Nicu Răducanu, care reușea să aducă aproape de inimile craiovenilor cele mai noi melodii ale acelor ani. „Având vechime în muzică, simțeam ce urmează să prindă la public. Pe plan internațional apăruseră niște formații tinere, fără istorie în spate, dar cu o muzică deosebită, care simțeam că are viitor. Primeam reviste din numeroase țări, inclusiv Billboardul din Statele Unite. Le vorbeam tinerilor despre formații și ei au îndrăgit muzica. Am fost primul care a adus muzica grupului Depeche Mode în Craiova (…) În 1987 am adus formația Compact la Craiova împreună cu Dida Drăgan. Nu vă spun ce succes a avut“, povestește bărbatul.


„Am făcut multe sacrificii să fiu la zi cu ceea ce urmează să apară pe planetă“

Asculta noaptea muzică, iar a doua zi făcea tot posibilul să o aducă și în Craiova. „Intuiam muzica viitorului. Ascultam noaptea, în special posturi străine. Muzica o procuram de la doi prieteni din București care furnizau muzică pentru centrele de înregistrare. (…) Într-o noapte am auzit o melodie la radio, iar a doua zi, după programul de discotecă, m-am urcat în tren și m-am dus pe litoral să cumpăr piesa. Cel care mi-a dat-o o prezentase la Radio Vacanța. Am făcut multe sacrificii să fiu la zi și cu ceea ce urmează să apară pe planetă. (…) De-a lungul timpului nu am avut bani în buzunar din cauza muzicii. O bandă de magnetofon costa 175 de lei, iar salariul era 1.200 de lei. Un disc costa 26 de lei“, a povestit Nicu Răducanu.

„Când te îndrepți către cultură, ai speranță de viitor“

În prezent, are în colecție toate discurile scoase de formațiile rock din anii ‘60-’70 și multe altele cu dedicații din partea componenților. Anul acesta, Nicu Răducanu a reușit să împărtăşească din nou cu foarte mulți locuitori ai Craiovei pasiunea pentru muzică. Acest lucru s-a întâmplat în cadrul unui eveniment deosebit organizat pe 14 aprilie. A fost o discotecă la fel ca în anii ‘80, la care au luat parte sute de tineri ai acelor vremuri. „Intuiesc că lumea începe să descopere muzica retro, o muzică abordată temeinic de cunoscători, iar când te îndrepți către cultură, ai speranţă de viitor“, a spus bărbatul.

Nicu Răducanu lucrează în prezent la două volume despre celebrele trupe Pink Floyd şi Rolling Stones. „Până voi închide ochii, pasiunea nu mă va părăsi . (…) Pentru mine, muzica este viaţa“.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 16 iulie 2018

Actualitate

» Vâlcea: Dosare penale pentru nerespectarea legislației rutiere
» Vâlcea: Dosare penale pentru deținerea de arme fără permis
» Salvini: Toţi migranţii plecaţi din Libia şi salvaţi pe mare trebuie retrimişi în ţara nord-africană
» Gorj: Inspectorii DSVSA au aplicat mai multe amenzi pentru nerespectarea condițiilor de igienă
» Cpt. Lavinia Brebu de la ISU Mehedinți, locul I la Campionatul Național de Înot al MAI
» Slatina: Accident cu un rănit pe DN 64
» ICR Berlin lansează un nou număr al revistei „Infinitezimal”
» LOTO: Premiu de 4,37 milioane de euro la extragerea JOKER
» Legea care reglementează regimul general al ocupaţiei de expert şi de tehnician în egalitate de şanse, promulgată
» Orban: Sediul PNL este deschis pentru întruniri; Blaga – un lider implicat în viaţa partidului
» MApN: Piloţii catapultaţi din aeronava care s-a prăbuşit în judeţul Bacău se află în stare stabilă
» Olt: Fonduri de peste 11 milioane de euro atrase de fermierii din judeţ prin programul “Tomate”
» ANCOM propune păstrarea numărului de telefon fix și la portarea dintr-un județ în altul
» MEN: Peste 8.900 de candidaţi sunt aşteptaţi miercuri la proba scrisă a examenului naţional de definitivare în învăţământ
» Tarom va achiziţiona cinci avioane noi Boeing737 Max 8, iar alte două vor fi luate în leasing operaţional
» Polonia: Andrzej Duda, favorit la alegerile prezidenţiale din 2020 (sondaj)
» Guvernul Theresei May nu crede că Marea Britanie poate rezista în afara UE, consideră Boris Johnson
» Piloţii avionului IAR 99 Şoim prăbuşit au fost recuperaţi
» Donald Trump: Buna înţelegere cu Rusia ar fi un „lucru bun, nu unul rău”
» Kremlinul exclude extrădarea către SUA a fostului consultant al NSA, Edward Snowden
» Avion prăbuşit la Bacău
» Şeful diplomaţiei germane: Nu ne mai putem baza pe deplin pe Casa Albă
» Uniunea Europeană se arată iritată de faptul că este considerată drept ”inamic” de către Donald Trump
» Peste 60% din comenzile online de mâncare, înregistrate în timpul meciurilor de la Campionatul Mondial de Fotbal
» Deficitul de cont curent a crescut cu 15,8%, în primele cinci luni din 2018
» ANPC a dat amenzi de 0,01% din vânzările de Black Friday, deşi 80% dintre oferte erau ilegale

Publireportaj

» Creşterea competitivităţii societăţii POP Industry SRL prin achiziţie utilaje de producţie în vederea modernizarii fabricii

Local

» Un fals poliţist, pus pe fugă de un jurnalist mehedinţean
» Cercetaţi pentru braconaj şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor
» Voluntari vor repara o casă veche de peste 80 de ani la Podeni
» Coliziune între două autocamioane
» Rodii și mango în grădina unui fermier oltean
» Prognoza meteo pe următoarele două săptămâni în Oltenia, la munte şi la mare

Dolj

» Gigioc rămâne în arestul IPJ Dolj
» Stadionul Tineretului, prins în ițele ministerelor
» „Bomba cu ceas“ de la SJU Craiova cere măsuri urgente!
» Șofer înjunghiat după ce a accidentat mortal o femeie
» De ce pierd micii agricultori profituri bune
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Craiova: Pe urmele strămoşilor în centenarul Marii Uniri

Gorj

» Un piroman terorizează locatarii unui bloc din Târgu Jiu

Sport

» Silviu Lung a comandat primul antrenament
» Cârțu pune presiune pe Mangia
» Bon l-a înlocuit pe Papură la „satelit“

Bani & Afaceri

» Câți bugetari avem și cât ne costă salariile lor

Sanatate

» Importanța calciului pentru organism

Educatie

» Liceele cu medii de admitere de 2 și 3 mai au locuri libere
» Doi elevi de la Colegiul „Frații Buzești“, medaliați cu aur și argint

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top