14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljStănică - repus în funcție, CJ Dolj pierde peste 300.000 de lei

Stănică – repus în funcție, CJ Dolj pierde peste 300.000 de lei

Consiliul Județean (CJ) Dolj a fost nevoit să pună în aplicare o hotărâre definitivă a instanței și să-l repună pe Marin Stănică în funcția de director executiv al Direcției Publice Comunitară de Evidență a Persoanelor, de unde îl îndepărtase în urmă cu doi ani. Odată cu această mișcare, CJ va umbla și la vistierie, pentru că trebuie să-i achite lui Stănică salariul din toată această perioadă, peste 300.000 de lei. „Să plătească cine se face vinovat de acest lucru“, au spus, la unison, consilierii județeni din partea PNL în ședința ordinară de joi. Din partea executivului, răspunsul a fost clar: nu există un prejudiciu și nicio persoană responsabilă de cele întâmplate. „Nu este un capăt de țară“, a punctat secretarul CJ Dolj, Gheorghe Barbărasă.

Marin Stănică, fostul și noul director executiv al Direcției Publice Comunitară de Evidență a Persoanelor Dolj, s-a aflat în prim-planul ședinței de joi a Consiliului Județean (CJ) Dolj, după ce consilierii au fost nevoiți să voteze un proiect de hotărâre privind reluarea raportului de serviciu al acestuia. Stănică a fost îndepărtat din funcție în august 2016, prin hotărâre de CJ, însă instanța a dispus repunerea acestuia în drepturi, cu plata salariilor indexate, majorate și recalculate pentru toată perioada cuprinsă între data hotărârii CJ și data reluării efective a activității, respectiv 13 iulie. Hotărârea definitivă a instanței a fost pronunțată în data de 22 iunie de Curtea de Apel Timișoara.
Joi, consilierii județeni s-au întrecut în acuze și explicații pe seama acestui subiect. Nu înainte de a vota, în unanimitate, acordarea unei sume de 1.500 de lei pentru fiecare din cele două eleve din Craiova care au obținut media 10 la examenul de bacalaureat. Pentru „cazul Stănică“, CJ Dolj trebuie să umble mult mai adânc în vistierie, pentru că directorul Direcției Publice Comunitară de Evidență a Persoanelor va trebui reîncadrat în funcție cu un salariu brut lunar în cuantum de 13.300 de lei, dar să i se restituie și drepturile salariale din ultimii doi ani, peste 300.000 de lei brut, adică undeva la 186.000 de lei net. De aici și discuțiile aprinse.
Lucru la care se și aștepta, de altfel, președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, care a început imediat cu explicațiile la acest punct de pe ordinea de zi pe care l-a numit „cartoful fierbinte“. „S-a întâmplat ce s-a întâmplat și avem un deznodământ în acest moment. Nici acum și nici altădată, problemele nu au fost legate de omul Stănică: un profesionist desăvârșit, un om cu care am lucrat extraordinar, un om care a dus această instituție printre primele la nivelul țării. Am ajuns în această situație pentru că a fost o chestiune de mare noutate și pentru noi. Mai degrabă, aș spune că a fost o problemă nerezolvată de statul român (…) Când Domnia sa (Marin Stănică – n.r.) a trebuit să iasă la pensie, am avut o discuție cu toții să vedem cum mergem mai departe. L-am chemat atunci pe domnul Stănică, i-am dat mâna și i-am spus că mai continuăm. După două zile, a apărut un document de la Curtea Constituțională cu care colegii au venit la mine și mi-au spus că nu mai este valabil ce am discutat anterior. Au fost discuții îndelungi și a trebuit să fiu alături de colegii mei”, a spus Prioteasa, care s-a arătat dispus să suporte și criticile în acest caz.

Barbărasă: Nu este un capăt de țară

Până să se ajungă acolo, secretarul CJ Dolj, Gheorghe Barbărasă, a ieșit la înaintare, afirmând că nu se face nimeni vinovat de această situație. „Dacă cineva are de pus întrebări legate de fondul problemei, pot să îi spun că eu sunt cel care dau răspunsurile. Deci eu răspund cu toată fermitatea în această situație. Tribunalul a văzut problema în felul nostru, ținând cont de o decizie a Înaltei Curții de Casație și Justiție care a stat la baza motivării juridice înaintate de noi, Curtea de Apel Timișoara nu a ținut cont de ea, dar această decizie nu se comentează. Nu am nimic să îmi reproșez, pentru că noi nu am avut nimic cu omul, ci am considerat că, din punct de vedere legal, așa trebuie procedat. Nu este un capăt de țară“, a spus Barbărasă.
„Eu înțeleg că legile se pot interpreta în mai multe feluri, dar problema este că există un prejudiciu care trebuie plătit către Direcție. Aș dori ca domnul secretar să îmi dea un raport scris în care să se precizeze cine se face vinovat de acest prejudiciu“, a intervenit Cosmin Călin, consilier județean din partea PNL. „Domnul consilier, dumneavoastră greșiți. Vorbiți de prejudiciu și de răspundere, dar eu v-am spus din start că nu există prejudiciu și nici o persoană responsabilă. Dacă credeți că secretarul este responsabil, vă înșelați. Sunteți într-o mare eroare. Nu există nici prejudiciu, nici persoană vinovată. Nu scrie în hotărârea instanței de vreun prejudiciu. Ferească sfântul să politizăm acest subiect“, a replicat Gheorghe Barbărasă. „Eu vă las să spuneți tot ce vreți, ca să trecem apoi la un alt punct“, a comentat și președintele Ion Prioteasa.

„Cine a greșit să plătească!“

Tirul consilierilor din opoziție a continuat. „Acesta nu este un reproș, domnule președinte! Dimpotrivă, vă citez din stenograma ședinței din 2016. Ați spus exact așa: eu vreau să continuu cu domnul Stănică, pentru că îi apreciez activitatea, însă juriștii îmi spun că nu se mai poate. Juriștii pot să spună și mâine-poimâine același lucru, ne ducem în instanță și, la un moment dat, trebuie să scoatem niște bani care vin din urmă, poate și penalități. Ar trebui să privim cu mai multă atenție astfel de lucruri și cine a greșit să plătească“, a spus și Marian Irinei.
Consilierii județeni au votat până la urmă în unanimitate hotărârea, prilej pentru Prioteasa de a respira ușurat și de a-i ura lui Marin Stănică un călduros „bine ați venit“. „Bine v-am găsit și vă mulțumesc pentru operativitatea punerii în executare a hotărârii judecătorești care mă privește și care îmi confirmă dreptul legitim de a continua la conducerea Direcției de Evidența Persoanelor Dolj“, a venit replica lui Stănică. El i-a mulțumit apoi celui care i-a ținut locul în această perioadă, Ciprian Bobocică, și a ținut să menționeze că „nu am fost și nu sunt interesat de cel care a stat în spatele acestei măsuri și care au fost motivele pentru care s-a insistat ca eu să părăsesc instituția acum doi ani“. „Tot ce a fost pentru mine reprezintă arhivă, important este prezentul și viitorul și sper să beneficiez de sprijinul dumneavoastră“, a mai spus Marin Stănică. Întrebat dacă știe până la urmă cine se face vinovat de îndepărtarea sa și dacă se mai află în instituție, Stănică a evitat elegant răspunsul, afirmând că important este ca Direcția să meargă înainte, afirmație care l-a mulțumit pe Ion Prioteasa. „Ăsta e un răspuns demn de un angajat al CJ Dolj“, a comentat președintele Consiliului Județean, replica sa stârnind câteva hohote de râs în sală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS