CJ Dolj, învins în instanță de fostul șef de la Evidența Persoanelor

Marin Stănică (dreapta), alături de președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, la deschiderea Serviciului Public de Evidenţă a Persoanelor Teasc
Autori


Marin Stănică, fostul director al Direcţiei Publice Comunitare şi Evidenţă a Persoanelor Dolj, a câștigat definitiv procesul cu Consiliul Județean Dolj. Curtea de Apel Timișoara a dispus, printr-o hotărâre definitivă, încadrarea lui Stănică pe postul de director al Direcției, funcție din care a fost demis în august 2016 printr-o hotărâre a Consiliului Județean Dolj. În plus, instanța a hotărât ca Stănică să primească drepturile salariale indexate, majorate şi recalculate din august 2016 și până la data reîncadrării.

Răsturnare de situație în cazul demiterii lui Marin Stănică, director al Direcţiei Publice Comunitare şi Evidenţă a Persoanelor Dolj între anii 2005-2016. Fostul director a pierdut procesul la Tribunalul Dolj, însă a câștigat la Curtea de Apel Timișoara, care i-a dat dreptate printr-o hotărâre definitivă.

Marin Stănică a obținut prin concurs, în anul 2005, funcția de director al Direcției de Evidență a Persoanelor și a fost dat afară prin Hotărârea nr. 219/24.08.2016 a CJ Dolj. Stănică a precizat pentru Gazeta de Sud că a fost demis printr-o „invenție“, motiv pentru care a și cerut în instanță anularea hotărârii cu pricina. „Am fost demis printr-o invenție. A fost ceva premeditat, calculat. Au observat că am drept de pensie, așa că au motivat faptul că nu mai sunt polițist și nu mai am dreptul să ocup funcția de director al Direcţiei Publice Comunitare şi Evidenţă a Persoanelor Dolj. Or încetarea raporturilor de muncă dintr-o funcție dobândită prin concurs se face în condițiile legii. Doresc să revin în funcție și să îmi desfășor în continuare activitatea“, a spus Marin Stănică.

Acesta din urmă a mai precizat că, deși instanța i-a dat dreptate, nu este tocmai corect ca Direcția de Evidență a Persoanelor să plătească pentru deciziile luate de alții. Hotărârea nr. 219/24.08.2016 a CJ Dolj a fost semnată de președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, și contrasemnată de secretarul Gheorghe Barbărasă. „Nu este corect ca instituția să fie prejudiciată. În această perioadă au fost plătite salariile pentru doi directori. Ar trebui să răspundă cei care au luat decizia de eliberare a mea din funcție“, a încheiat Marin Stănică.

Reîncadrare și drepturi salariale

În decembrie 2016, Hotărârea nr. 219/24.08.2016 a CJ Dolj, dar și două hotărâri ulterioare, prin care a fost numit noul director, au fost atacate în instanță atât de Marin Stănică, cât și de Prefectul Județului Dolj, care le-a considerat la rândul său nelegale.

Acțiunea a fost înregistrată pe rolul Tribunalului Dolj, instanța a respins acțiunea formulată de Stănică și Instituția Prefectului în octombrie 2017. Hotărârea Tribunalului Dolj a fost atacată cu recurs, după care, în martie 2018, Marin Stănică a cerut și obținut la Curtea Supremă strămutarea dosarului la Curtea de Apel Timișoara.


La sfârșitul lunii iunie, judecătorii timișoreni au dat o hotărâre definitivă în acest dosar, una total opusă Tribunalului Dolj. Asfel, Curtea de Apel Timișoara a admis acțiunile formulate de Stănică și Instituția Prefectului și a dispus anularea celor trei hotărâri ale CJ Dolj. „Admite acțiunile. Dispune anularea Hotărârii Consiliului Judeţean nr. 219/24.08.2016, precum şi a Hotărârilor Consiliului Judeţean Dolj nr. 277/2016 şi nr. 335/15.12.2016. Dispune, în privința reclamantului Stănică Marin, reluarea raporturilor de serviciu în forma avută la naşterea acestora. Obligă pârâții la plata drepturilor salariale indexate, majorate şi recalculate şi a celorlalte drepturi de care ar fi beneficiat pentru toată perioada cuprinsă între data punerii în executare a HCJ nr. 219/24.08.2016 şi data reluării efective a raporturilor de serviciu“, se arată în hotărârea Curții de Apel Timișoara. În plus, CJ Dolj și Direcția de Evidență a Persoanelor au fost obligate să achite cheltuielile de judecată în valoare totală de 4.648 de lei. Stănică ar trebuie să primească drepturile salariale pe o perioadă de doi ani. În ultima declarație de avere, cea din 2016, Stănică a menționat că, în anul 2015, a avut venituri salariale de aproape 42.000 de lei. „Consiliul Județean Dolj va pune în aplicare hotărârea Curții de Apel Timișoara în dosarul nr. 10834/63/2016, după cum procedează în cazul tuturor deciziilor definitive pronunțate de instanțele de judecată“, a precizat CJ Dolj într-un răspuns trimis GdS.

Caz asemănător la Buletine

O situație asemănătoare a fost și la Direcția de Evidență a Persoanelor (DEP) Craiova, fostul Serviciu Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor Craiova. Printr-o dispoziție din 3 iunie 2013, primarul Olguța Vasilescu a cerut destituirea directoarei Camelia Nicola începând cu data de 4 iunie. Ulterior, pe 5 iunie, primarul a mai dat o decizie prin care suspenda efectele primei decizii pe o perioadă de o săptămână, apoi, pe 10 iunie, a emis o altă dipoziție prin care Nicola își relua activitatea începând cu 11 iunie, dar tot în aceeași zi urma să-și producă efectele și dispoziția din 3 iunie, aceea de încetare a activității. Mai exact, Camelia Nicola a fost pusă în situația de a-și relua activitatea și a-și pierde serviciul în aceeași zi.

Nicola a fost dată afară pe motiv că un angajat a pierdut o mapă de corespondență.

Cele două dispoziții ale primarului au fost atacate în instanță, iar în ianuarie 2015, Curtea de Apel Pitești a dispus, printr-o hotărâre definitivă, ca Nicola să fie reintegrată pe post și să primească salariile restante de zeci de mii de lei pentru perioada cât nu a lucrat.

Mai trebuie spus că, în iulie 2013, Consiliul Local Craiova a aprobat o hotărâre prin care Serviciul Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor Craiova, cu personalitate juridică, aflat în subordinea consiliului local, a fost transformat în Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor, fără personalitate juridică şi inclusă în aparatul de specialitate al primarului Craiovei. Instanțele de judecată au hotărât ca Nicola să fie reîncadrată pe funcția de director în cadrul noii structuri create.Comenteaza acum

Alte stiri

2 aprilie 2019

ANAF-ul bagă Realitatea TV în faliment

Curtea de Apel București a declarat, luni seara, falimentul societății Realitatea Media. Informația a fost furnizată de consultantul politic Cozmin Gușă în timpul emisiunii “Legile puterii”. „Veste șoc! Domnul Dragea și cei din ...

Sumarul ediției de sâmbătă, 7 iulie 2018

Actualitate

» Prognoza meteo pentru luni şi marţi
» Un nou cutremur în Vrancea
» Japonia: Zeci de persoane au murit în urma ploilor torențiale
» Pilotul aeronavei MiG 21 LanceR nu a supraviețuit
» Aeronavă MiG 21 LanceR prăbușită la Fetești
» România şi China au semnat un memoradum de cooperare în domeniul transporturilor
» PSD și PNL, în cădere în sondajul CURS
» Lucrări pe DN1A, traficul restricţionat
» O navă cu 22 de marinari români la bord a fost reţinută în Franţa
» Nelu Iordache, trimis în judecată într-un nou dosar de evaziune fiscală
» Poliţiştii români şi partenerii străini au depistat, în ultima săptămână, 613 persoane, 69 de autovehicule
» Persoane urmărite sau dispărute, depistate de poliţişti
» Peste 100 de dosare penale au întocmit poliţiştii de la Transporturi în ultima săptămână
» Peste 8.500 de sancțiuni contravenționale, palicate de poliţiştii în 24 de ore
» Cutremur azi noapte în Vrancea
» ANSVSA: Lista produselor retrase de pe piață, suspectate că sunt infestate cu Listeria
» CCR va dezbate în septembrie sesizările primite împotriva modificărilor aduse Codului penal
» Cod Galben de averse în Dolj, Mehedinţi şi Gorj
» Trei ingineri filipinezi şi unul sud-coreean, răpiţi în Libia
» Circulaţia rutieră şi feroviară, întreruptă pe anumite tronsoane
» Canada: Canicula a provocat decesul a 54 de persoane
» A şaptea ediţie a Summit-ului şefilor de guvern ai statelor ce sunt parte la formatul de cooperare R.P. Chineză – Europa Centrală şi de Est (“16+1”)
» Pesta porcină africană a făcut victime şi-n România
» UE: călătorii scutiți de viză vor fi verificați în prealabil
» Listele cu persoanele juridice aprobate în cadrul Programelor Rabla și Rabla Plus, publicate pe site-ul AFM

Local

» Vin ploile!

Dolj

» Dolj: Accident cu victime la ieşirea din Segarcea. Trei autoturisme şi un tir , implicate
» Pui de barză salvat de pompierii doljeni
» Dolj: Un adolescent s-a înecat în Dunăre
» Craiovean trimis în judecată pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credință declarații false pentru obţinerea de fonduri europene
» Atenţionări de inundaţii în bazinele hidrografice Olt şi Argeş. Vor fi afectate şi judeţe din Oltenia
» CJ Dolj, învins în instanță de fostul șef de la Evidența Persoanelor
» Centrul „Brâncuși“ scoate capul din pământ

Gorj

» Scandal într-un local din Târgu Jiu

Olt

» Vicepremierul Stănescu: Va fi o rectificare bugetară pentru ca toată lumea să aibă cel puţin bani de salarii

Mehedinţi

» Mehedinți: Tânără depistată conducând cu 112 km/h
» Mehedinţi. A ajuns la spital după ce i-a căzut în cap o creangă
» Mehedinţi: Un mort şi doi răniţi, după ce au căzut într-o fosă septică

Sport

» Tenis / Begu și Buzărnescu, în optimile de dublu de la Wimbledon
» Fotbal / CFR Cluj continuă să-și întărească lotul înainte de Supercupa cu Craiova
» Fotbal / Știți cine este cel mai mândru om din lume?
» Polo / România, surclasată de echipa SUA cu 12-1, la Benu Kupa
» Simona Halep joacă astăzi de la ora 15.00 la Wimbledon

Sanatate

» Peste 200 de noi cazuri de rujeolă, în ultima săptămână

Educatie

» În Dolj, aproape jumătate dintre contestații sunt la limba română

Magazin

» Serviciul religios pentru cununii nu se face î anumite perioade din an. Vedeţi care sunt acestea
» Cei mai vechi martiri din ţara noastră, prăznuiţi astăzi
» Jay-Z pus la dietă de Beyonce

Top