8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCJ Dolj, învins în instanță de fostul șef de la Evidența Persoanelor

CJ Dolj, învins în instanță de fostul șef de la Evidența Persoanelor

Marin Stănică, fostul director al Direcţiei Publice Comunitare şi Evidenţă a Persoanelor Dolj, a câștigat definitiv procesul cu Consiliul Județean Dolj. Curtea de Apel Timișoara a dispus, printr-o hotărâre definitivă, încadrarea lui Stănică pe postul de director al Direcției, funcție din care a fost demis în august 2016 printr-o hotărâre a Consiliului Județean Dolj. În plus, instanța a hotărât ca Stănică să primească drepturile salariale indexate, majorate şi recalculate din august 2016 și până la data reîncadrării.

Răsturnare de situație în cazul demiterii lui Marin Stănică, director al Direcţiei Publice Comunitare şi Evidenţă a Persoanelor Dolj între anii 2005-2016. Fostul director a pierdut procesul la Tribunalul Dolj, însă a câștigat la Curtea de Apel Timișoara, care i-a dat dreptate printr-o hotărâre definitivă.
Marin Stănică a obținut prin concurs, în anul 2005, funcția de director al Direcției de Evidență a Persoanelor și a fost dat afară prin Hotărârea nr. 219/24.08.2016 a CJ Dolj. Stănică a precizat pentru Gazeta de Sud că a fost demis printr-o „invenție“, motiv pentru care a și cerut în instanță anularea hotărârii cu pricina. „Am fost demis printr-o invenție. A fost ceva premeditat, calculat. Au observat că am drept de pensie, așa că au motivat faptul că nu mai sunt polițist și nu mai am dreptul să ocup funcția de director al Direcţiei Publice Comunitare şi Evidenţă a Persoanelor Dolj. Or încetarea raporturilor de muncă dintr-o funcție dobândită prin concurs se face în condițiile legii. Doresc să revin în funcție și să îmi desfășor în continuare activitatea“, a spus Marin Stănică.
Acesta din urmă a mai precizat că, deși instanța i-a dat dreptate, nu este tocmai corect ca Direcția de Evidență a Persoanelor să plătească pentru deciziile luate de alții. Hotărârea nr. 219/24.08.2016 a CJ Dolj a fost semnată de președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, și contrasemnată de secretarul Gheorghe Barbărasă. „Nu este corect ca instituția să fie prejudiciată. În această perioadă au fost plătite salariile pentru doi directori. Ar trebui să răspundă cei care au luat decizia de eliberare a mea din funcție“, a încheiat Marin Stănică.

Reîncadrare și drepturi salariale

În decembrie 2016, Hotărârea nr. 219/24.08.2016 a CJ Dolj, dar și două hotărâri ulterioare, prin care a fost numit noul director, au fost atacate în instanță atât de Marin Stănică, cât și de Prefectul Județului Dolj, care le-a considerat la rândul său nelegale.
Acțiunea a fost înregistrată pe rolul Tribunalului Dolj, instanța a respins acțiunea formulată de Stănică și Instituția Prefectului în octombrie 2017. Hotărârea Tribunalului Dolj a fost atacată cu recurs, după care, în martie 2018, Marin Stănică a cerut și obținut la Curtea Supremă strămutarea dosarului la Curtea de Apel Timișoara.
La sfârșitul lunii iunie, judecătorii timișoreni au dat o hotărâre definitivă în acest dosar, una total opusă Tribunalului Dolj. Asfel, Curtea de Apel Timișoara a admis acțiunile formulate de Stănică și Instituția Prefectului și a dispus anularea celor trei hotărâri ale CJ Dolj. „Admite acțiunile. Dispune anularea Hotărârii Consiliului Judeţean nr. 219/24.08.2016, precum şi a Hotărârilor Consiliului Judeţean Dolj nr. 277/2016 şi nr. 335/15.12.2016. Dispune, în privința reclamantului Stănică Marin, reluarea raporturilor de serviciu în forma avută la naşterea acestora. Obligă pârâții la plata drepturilor salariale indexate, majorate şi recalculate şi a celorlalte drepturi de care ar fi beneficiat pentru toată perioada cuprinsă între data punerii în executare a HCJ nr. 219/24.08.2016 şi data reluării efective a raporturilor de serviciu“, se arată în hotărârea Curții de Apel Timișoara. În plus, CJ Dolj și Direcția de Evidență a Persoanelor au fost obligate să achite cheltuielile de judecată în valoare totală de 4.648 de lei. Stănică ar trebuie să primească drepturile salariale pe o perioadă de doi ani. În ultima declarație de avere, cea din 2016, Stănică a menționat că, în anul 2015, a avut venituri salariale de aproape 42.000 de lei. „Consiliul Județean Dolj va pune în aplicare hotărârea Curții de Apel Timișoara în dosarul nr. 10834/63/2016, după cum procedează în cazul tuturor deciziilor definitive pronunțate de instanțele de judecată“, a precizat CJ Dolj într-un răspuns trimis GdS.

Caz asemănător la Buletine

O situație asemănătoare a fost și la Direcția de Evidență a Persoanelor (DEP) Craiova, fostul Serviciu Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor Craiova. Printr-o dispoziție din 3 iunie 2013, primarul Olguța Vasilescu a cerut destituirea directoarei Camelia Nicola începând cu data de 4 iunie. Ulterior, pe 5 iunie, primarul a mai dat o decizie prin care suspenda efectele primei decizii pe o perioadă de o săptămână, apoi, pe 10 iunie, a emis o altă dipoziție prin care Nicola își relua activitatea începând cu 11 iunie, dar tot în aceeași zi urma să-și producă efectele și dispoziția din 3 iunie, aceea de încetare a activității. Mai exact, Camelia Nicola a fost pusă în situația de a-și relua activitatea și a-și pierde serviciul în aceeași zi.
Nicola a fost dată afară pe motiv că un angajat a pierdut o mapă de corespondență.
Cele două dispoziții ale primarului au fost atacate în instanță, iar în ianuarie 2015, Curtea de Apel Pitești a dispus, printr-o hotărâre definitivă, ca Nicola să fie reintegrată pe post și să primească salariile restante de zeci de mii de lei pentru perioada cât nu a lucrat.
Mai trebuie spus că, în iulie 2013, Consiliul Local Craiova a aprobat o hotărâre prin care Serviciul Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor Craiova, cu personalitate juridică, aflat în subordinea consiliului local, a fost transformat în Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor, fără personalitate juridică şi inclusă în aparatul de specialitate al primarului Craiovei. Instanțele de judecată au hotărât ca Nicola să fie reîncadrată pe funcția de director în cadrul noii structuri create.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS