8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAdministrator de la Universitate, condamnat pentru delapidare

Administrator de la Universitate, condamnat pentru delapidare

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au hotărât, săptămâna trecută, să condamne definitiv o fostă administratoare a Centrului Universitar Drobeta Turnu Severin, acuzată că a băgat în buzunar peste 100.000 de lei din taxa de cămin și fondul de rulment plătite de studenți. Femeia a primit o pedeapsă de un an și jumătate de închisoare cu suspendare și a fost obligată să achite prejudiciul adus Universității din Craiova.

Cercetările în acest dosar au fost începute de procurorii din Drobeta Turnu Severin în cursul anului 2013, inculpată fiind Ionelia Drăcea, la data faptelor administrator al Centrului Universitar din municipiu, parte componentă a Universității din Craiova. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Turnu Severin au reținut că, „în perioada iulie 2010 – iulie 2012, inculpata a încasat sume de bani de la studenți reprezentând taxa de cazare cămin, pentru care a eliberat chitanțe cu sume diferite între exemplarul original și copie. În urma verificărilor efectuate de reprezentanții Universității s-a stabilit că inculpata, după ce încasa taxa de cazare de la fiecare student, îi înmâna acestuia un exemplar al chitanței (originalul) în care era trecută suma reală, iar în al doilea exemplar al chitanței (copie), care era predat în contabilitate, pe bază de borderou, era trecută o sumă mai mică“.
Anchetatorii au mai susținut că, în aceeași perioadă, Ionelia Drăcea a încasat de la 29 de studenți taxa de rulment, în valoare de 50 de lei, fără a le elibera acestora chitanțe. Procurorii mehedințeni mai spun că, deși studenții ar fi trebuit să figureze cu datorii, acest lucru nu s-a întâmplat.
„Deși în contabilitate erau trecute sume de bani mai mici decât cele încasate, nu existau studenți debitori, întrucât inculpata avea posibilitatea să opereze în calculator că respectivii studenți sunt externați“, au mai reținut anchetatorii. Prejudiciul adus Universității din Craiova a fost calculat la suma totală de 124.918 lei.
Întrebați despre această situație, reprezentanții Universității Craiova au precizat pentru Gazeta de Sud doar că Ionelia Drăcea nu mai este angajata unității de învățământ.

Judecata și pedeapsa

Inculpata a fost trimisă în judecată în iunie 2015, pentru comiterea infracțiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată și delapidare. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Drobeta Turnu Severin, instanță care s-a pronunțat în februarie, anul acesta.
Ionelia Drăcea a fost condamnată la un an și jumătate de închisoare pentru delapidare și la șase luni pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată. După contopirea celor două pedepse, instanța a condamnat inculpata la un an și jumătate de închisoare cu suspendare.
Instanța a admis acțiunea civilă formulată de Universitatea din Craiova și a obligat-o pe inculpată să achite suma de 124.918 lei cu titlu de daune materiale. De asemenea, judecătorii mehedințeni au dispus desființarea a unui număr de 110 chitanțe întocmite de Ionelia Drăcea.
Hotărârea Judecătoriei Drobeta Turnu Severin a fost atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova, instanță care a dat săptămâna trecută o sentință definitivă în acest dosar.
Instanța a admis apelul formulat de Ionelia Drăcea numai în ceea ce privește latura civilă și a dispus ca femeia să achite Universității Craiova suma totală de 99.018 lei. Pentru recuperarea acestei sume de bani, judecătorii craioveni au menținut sechestrul pus de procurori pe apartamentul inculpatei încă din august 2014. Curtea de Apel Craiova a menținut restul prevederilor sentinței, așa că inculpata rămâne cu pedeapsa stabilită în februarie de Judecătoria Drobeta Turnu Severin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS