12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFostul deținut politic Mihail Giuran, decorat de președinte

Fostul deținut politic Mihail Giuran, decorat de președinte

Președintele României, Klaus Iohannis, l-a decorat pe fostul deținut politic Mihail Giuran cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alți 13 cetățeni primind, în 26 iunie, de Ziua Drapelului Național, aceeași distincție.

Profesorului pensionar care a petrecut în tinerețe 12 ani în temnițele comuniste i s-au recunoscut meritele pentru eforturile depuse atât în țară, cât și în străinătate, în sprijinul României. În cuprinsul decretului se menționează că titlul se conferă „în semn de apreciere pentru înalta ținută morală și profesională de care a dat dovadă, de-a lungul vieții, în semn de profund respect pentru cutremurătoarele suferințe îndurate în temnițele comuniste, precum și pentru demnitatea și curajul cu care a luptat pentru susținerea valorilor democratice“.
Mihail Giuran a donat, în urmă cu doi ani, 21.000 de euro pentru achiziția a două incubatoare pentru maternitatea Slatina, mărturisind că a fost impresionat de apelul făcut printr-un spot publicitar pentru a dona 2 euro pentru salvarea prematurilor. „Sunt la sfârşitul vieţii, banii ar putea rămâne oricând fără mine şi eu fără ei. La ce-mi folosesc dacă nu ajung la cei care au nevoie?“, spunea atunci pensionarul care a trăit zeci de ani în Anglia, unde a reușit să emigreze în anii comunismului și unde a continuat să critice sistemul politic din țara sa de origine, participând la diverse acțiuni de protest pe teritoriul englez.
În primii ani de după 1989 a fost cel care a donat o colecție impresionantă de cărți în limba engleză, punând, astfel, bazele secției engleze a Bibliotecii Județene „Ion Minulescu“ din Slatina.
„Pentru mine, acest gest înseamnă că au recunoscut că am făcut tot ce am putut pentru țara mea, pentru binele poporului ăstuia“, a declarat prof. Mihail Giuran, menționând că starea de sănătate nu i-a permis să se deplaseze la Cotroceni.
Reprezentanții Colegiului Național „Ion Minulescu“ din Slatina, liceu la care Mihail Giuran a predat înainte de emigrare, au făcut public pe Facebook faptul că fostul profesor a primit înalta distincție.
„Fost profesor al colegiului nostru cu mulți ani în urmă, deținut politic timp de 14 ani, supus unor suferințe greu de îndurat în temnițele comuniste, domnul Mihai Giuran s-a întors din Marea Britanie în Slatina pentru a ne fi model. Model de demnitate și model de patriotism. Model de onoare și model de altruism, de o mărinimie greu de egalat dacă luăm în calcul donațiile făcute nou-născuților prematuri la Spitalul Județean, locuințele personale pe care le-a oferit ca adăpost unor familii nevoiașe sau donațiile de carte în limba engleză făcute Bibliotecii Județene, bibliotecii CNIM, prietenilor și cunoscuților.
Poate ca un joc al numerelor, dar cu siguranță ca o obligație morală, profesorul Giuran este azi unul dintre cei 14 cetățeni medaliați anul acesta de președintele României cu prilejul Zilei Drapelului Național.
Felicitări, domnule profesor, și multă, multă sănătate!“, sunt cuvintele postate pe contul oficial de Facebook al colegiului slătinean.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS