24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDr. Paul Trașcă - Clinica de Cardiologie Intervențională: „Pacienții cu infarct acut vor continua să plece la București“

Dr. Paul Trașcă – Clinica de Cardiologie Intervențională: „Pacienții cu infarct acut vor continua să plece la București“

Clinica de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Craiova și-a deschis ușile pentru pacienți. Miercuri, primul pacient a beneficiat aici de intervenție chirurgicală pentru montarea unui stent.
Cu toate acestea, medicii nu pot avea o activitate medicală permanentă. Capacitatea clinicii este limitată, pacienții cu infarct acut vor continua să plece la București pentru că aici încă mai este nevoie ca lucrurile să fie puse la punct. Se montează în continuare diverse proceduri cardiologice, dar numai pentru pacienții programați din timp.

În Clinica de Cardiologie a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova ajung zilnic cel puțin trei cazuri grave de infarct miocardic. Medicii au operat miercuri primul pacient în Clinica de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară.
Este vorba de o pacientă care a fost programată din timp. Nu este însă prima dată când medicii fac astfel de intervenții. Paul Trașcă este medicul care face angiografie și implantare de stenturi, alături de dr. Eugen Țieranu, care lucreză pe partea de cardiologie intervențională (coronografii/angiografii şi angioplastii cu stenturi). Echipa este completată de dr. Emilia Goanță, care montează dispozitive complexe bolnavilor împreună cu dr. Adrian Ungureanu.
„Am făcut prima procedură de dilatare și implantare de stent. Proceduri s-au făcut și se fac de aproximativ un an și jumătate. S-au făcut o gamă largă de proceduri: angiografii periferice, coronografii, partea de dispozitive implantabile, stimulatoare cardiace, dispozitive de resincronizare. În ultimul an și jumătate s-au făcut aproximativ 1.000 de proceduri. În Centrul de Cardiologie s-au făcut cam 15 proceduri. Lucrurile sunt la început. Eu și colegul meu Eugen Țieranu lucrăm pe așa ceva. El este rezident în ultimul an. Echipa trebuie să fie însă mult mai mare. Pe partea de angiografie trebuie să fie echipă de șase oameni. Sunt și alți colegi în pregătire, ei lucrează acum la spitalele din București. Colega mea Emilia Goanță se ocupă de partea de dispozitive implantabile. S-au făcut lucruri în premieră pentru Craiova. Capacitatea este însă limitată, pacienții cu infarct acut vor continua să plece la București pentru că aici nu putem asigura permanența, pentru moment. Primul pacient a fost operat pentru că a fost o intervenție programată“, a declarat dr. Paul Trașcă.

„Deocamdată, nu stăm bine din punct de vedere al personalului“

Pentru a putea asigura urgențele în Clinica de Cardiologie Intervențională este nevoie de încă o sală echipată, dar și de mai mulți medici și asistente bine pregătite. „Este nevoie de o echipă de cel puțin șase medici. Trebuie echipă de asistenți foarte bine pregătiți. Este foarte greu să pregătești asistenți pentru așa ceva, trebuie să aibă foarte multe noțiuni. Deocamdată nu stăm bine din punct de vedere al personalului. Derulăm cinci programe naționale la Craiova pentru cardiologie, dar avem o singură sală. Ar trebui făcută o sală separată cu dotarea necesară pentru partea de implantologie și pentru electrofiziologie. E foarte greu să faci o gamă largă de proceduri într-o singură sală. Noi vrem să avem la Craiova o creștere progresivă a numărului de cazuri tratate. Sunt foarte mulți pacienți și se lucrează într-o singură sală unde nu se pot trata mai mult de cinci cazuri. Din această cauză se prelungește programarea pacienților“, explică dr. Paul Trașcă.

„Facem demersuri ca aici să fie un serviciu în permanență disponibil“

Conducerea spitalului spune că se fac demersuri pentru dotarea unei noi săli, dar și pentru a aduce personal medical nou.
„Trebuie să fim pregătiți din toate punctele de vedere dacă vrem să facem astfel de intervenții la ordinea zilei. Deocamdată nu avem această capacitate. Facem demersuri ca aici să fie un serviciu în permanență disponibil, ca nici un pacient să nu mai fie trimis către București și Timișoara“, declară dr. Alin Demetrian, managerul SJU Craiova.
Mulți dintre asistenți se feresc să lucreze într-un astfel de Centru de Cardiologie pentru că timpul petrecut în sala de operație presupune iradierea cu raze X. „Sunt asistenți care refuză să lucreze în acest domeniu pentru că lucrăm cu raze X, le este frică de iradiere. Este o activitate complexă, îți trebuie cel puțin un an ca să pregătești un asistent să lucreze la sală. Ei trebuie stimulați, să aibă sporurile aferente… Acolo nu ai program fix, se intră în operație și nu știi când ieși“, adaugă dr. Paul Trașcă.

„Cel de-al doilea scop este partea de Chirurgie Cardiovasculară“

Nu se poate vorbi încă de activitatea medicală pe partea de Chirurgie Cardiovasculară. Practic, nu se pot face încă operații pe cord deschis.
Chirurgia cardiovasculară este specialitatea chirurgicală care se ocupă cu diagnosticul și tratamentul chirurgical al bolilor cardiovasculare (afecțiuni congenitale, afecțiuni dobândite, afecțiuni ale vascularizației cordului, anevrisme, disecții sau ocluzii ale trunchiurilor cranio-braheo-cefalice, arterelor, venelor și limfaticelor). Chirurgia cardiovasculară se folosește frecvent pentru a trata complicații ale bolilor cardiace ischemice, de exemplu, by-pass aortocoronarian, corecția bolilor congenitale de inimă. „Cel de-al doilea scop este partea de Chirurgie Cardiovasculară, unde există două săli pe care urmează să le dotăm. Acum partea de Chirurgie Cardiacă nu se face, nu s-a făcut niciodată în Craiova: by-pass, schimbarea valvelor, partea de aortă, nu se face în Craiova. Avem termen data de 1 ianuarie 2019 pentru dezvoltarea acestei discipline“, a spus dr. Alin Demetrian, managerul SJU Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS