Gata cu contestațiile, treceți la asfaltarea străzilor!

Autori


Firmele care au participat la licitația privind reabilitarea și modernizarea străzilor și aleilor din Craiova (PT+execuție), în baza unui acord-cadru pe patru ani, s-au întrecut în contestații după ce primăria a anunțat câștigătorii contractelor în valoare totală de circa 20 de milioane de euro. Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a respins recent, ca tardive sau nefondate, toate solicitările firmelor respective, așa că autoritățile locale îi îndeamnă acum pe constructori să se apuce de treabă, pentru că sunt suficiente lucrări.

Pe străzile de pământ din Craiova prinse în planul de modernizare a drumurilor de la periferia orașului și-ar putea face aparția, în sfârșit, primii constructori. Licitația privind reabilitarea și modernizarea străzilor și aleilor din municipiu (proiect tehnic + execuție), în baza unui acord-cadru pe patru ani estimat de primărie la valoarea de 76.159.250 de lei (fără TVA), este pe punctul de a se încheia definitiv. Asta după ce firmele participante s-au duelat în contestații, pentru a pune mâna pe contractele de aproape 20 de milioane de euro.

Procedura de achiziție publică a demarat în august 2017, lucrările au fost împărțite în trei loturi pentru care s-a licitat separat, iar ofertele s-au primit până la 20 septembrie. La prima strigare, Delta ACM, firma care s-a ocupat în ultimii zece ani de repararea străzilor din Craiova, a fost scoasă din joc. Primăria a exclus de la licitație societatea respectivă și asocierea din care făcea parte, invocând o problemă mai veche a celor de la Delta cu un contract derulat la Râmnicu Vâlcea. Ulterior, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) și mai apoi Curtea de Apel Craiova au dat dreptate municipalității. În cursă au mai rămas trei candidați, Construcții Erbașu SA București, asocierea Erpia SA Craiova – Romasco Concept SRL București și asocierea G&M Road Building Engineering SRL – Building Design 2000 Top SRL, iar câștigătorii au fost desemnați în luna aprilie (câte doi pentru loturile I și III și unul pentru lotul II).

Atunci a început însă marea bătălie, pentru că firmele s-au întrecut în contestații, lucru care a blocat atribuirea imediată a contractelor de lucrări. Erpia a contestat rezultatul licitației pentru lotul II, cerând reevaluarea ofertei sale, în timp ce, la lotul I, Erbașu SA a contestat adresa prin care era declarată admisibilă şi câştigătoare oferta asocierii Erpia SA – Romasco Concept SRL, cerând respingerea ei ca neconformă. În plus, pentru lotul III de lucrări, Erbașu a cerut să rămână și unica firmă câștigătoare. Erpia a ripostat și a cerut CNSC să constate conformitatea ofertei sale și respingerea contestației formulate de Erbașu cu privire la lotul I de lucrări.

Strada Carpenului ar urma să intre în acest an în proces de modernizare (Foto: arhiva GdS)

Genoiu: Sper să le vină mintea la cap și să nu mai piardă timpul!

La tot acest păienjeniș de contestații reciproce, CNSC s-a pronunțat o singură dată, pe 8 iunie, când a decis să respingă ca nefondate sau tardive toate contestațiile de la Erpia și Erbașu. Firmele au la dispoziție zece zile de la comunicarea deciziei să aleagă calea instanței. „Termenul încă nu a trecut, dar până astăzi (ieri – n.r.) la primărie nu a ajuns nici o înștiințare cum că vreo firmă din cele două va merge în instanță“, a spus Lucian Prejbeanu, consilierul de imagine al primarului.

Edilul Mihail Genoiu i-a îndemnat însă pe constructori să se apuce de treabă, pentru că sunt suficiente lucrări. „Am primit de la CNSC respingerea tuturor contestațiilor. Firmele mai au zece zile la dispoziție în care se pot adresa Curții de Apel Craiova, dar noi discutăm deja despre posibilitatea de a încheia contractele anterior deciziei lor de a merge mai departe cu contestațiile. Oricum, e aberant ca doi câștigători cărora, ținând cont de bugetul pe care îl avem alocat pentru aceste investiții, le putem da comenzile de așa natură încât nu știm dacă vor putea face față, la câte străzi sunt de modernizat, să piardă timpul cu aceste contestații. Sper să le vină mintea la cap și să nu mai piardă timpul!“, a precizat primarul Craiovei.


Proiectul prevede modernizarea în patru ani a 87 de străzi din Bănie, majoritatea de la periferie, lucrările fiind evaluate după cum urmează: lotul I, cu o valoare estimată de 39.494.708 lei (fără TVA), lotul II – 25.665.540 de lei (fără TVA), lotul III – 10.999.002 lei (fără TVA). Pentru lucrările din acest an, Primăria Craiova a prevăzut în bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2018 suma de 10.914.000 de lei. Mai nou, potrivit viceprimarului Stelian Bărăgan, lista inițială cu cele 87 de străzi a fost suplimentată cu alte 22 de drumuri din oraș care ar avea nevoie de reabilitare și modernizare. În urmă cu două luni, primarul Genoiu dezvăluia și ce artere ar avea prioritate la asfaltare în acest an: Carpenului și Fermierului, cu străzile și aleile adiacente.

Calea Brezei, una dintre străzile deplorabile ale Craiovei, va fi și ea reabilitată (Foto: arhiva GdS)

Străzile propuse pentru reabilitare și modernizare

Lotul I: Aleea 1 și 2 Motru, Topolniței, Plopului, Constanța, Zalău, Mesteacănului, Drumul Fabricii, Corabia, Hârșova, Alunului, Trifoiului, Carpenului, Strungarilor, Cocorului, Leandrului, Bărbătești, Deltei, Alba Iulia, Aleile Izvoru Rece, Botoșani, Cărbunești, Micșunele, Grădinari, Prelungirea Teilor, Pescăruș, Postăvarul, Muntenia, Sinoe, Fermei, Trandafirului, Aleea 1 Maria Rosetti, Vișinului, Răchitei, Căpșunilor, Ion Creangă, Ciocârliei, Arad, Maghiranului, Cujmir, Techirghiol, Fermierului, Anina, Pui de Lei, Iezerului, Babadag, Stejarului, Rășinari, Merișorului, Brașov, Dăbuleni, Aleea I Albinelor.

Lotul II: Vânătorii de Munte, Tisa, Pietrosu, Oltenița, Marinei, Livezi, Infanteriei, Gutuiului, Eroii Sanitari, Dimitrie Cantemir, Costache Negruzzi, Cavaleriei, Balzac, Antiaeriană, Aleile Gheorghe Donici, Porumbului, Măcin, Tulcea, Geniștilor, Mixandrelor, Petrila, Emil Marghitu, Homer, CristianTell, Corcova, Vrancei, Ecoului, Artileriei, Aleile Alexandru cel Bun, Buziaș, Aleea Dunării.

Lotul III: Motru, Calea Brezei, Teilor, Alexandru cel Bun, Ogorului.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 21 iunie 2018

Actualitate

» Liviu Dragnea, condamnat la închisoare cu executare
» USR: Îi cerem demisia lui Liviu Dragnea din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor
» Jean-Claude Juncker: Tarifele impuse de SUA Uniunii Europene sunt „contrare logicii şi fără precedent”
» Dacian Cioloş: Liviu Dragnea trebuie să părăsească viaţa publică . Un politician cu două condamnări în Justiţie nu poate să mai stea în fruntea României
» Reacţia protestatarilor din Piaţa Victoriei la decizia de condamnare a lui Liviu Dragnea
» Deciziile în dosarul lui Dragnea. Şeful PSD, condamnat la 3 ani şi şase luni cu EXECUTARE
» Poliţia Română: Sfaturi pentru cumpărături în siguranţă
» Comisia Europeană urmăreşte cu îngrijorare evenimentele recente legate de sistemul judiciar din România
» Comisia Europeană: România rămâne una dintre ţările cu cel mai scăzut PIB pe cap de locuitor din UE
» Cristina Tarcea a sesizat Parchetul General în legătură cu protocolul ÎCCJ-PÎCCJ-SRI
» Prințesa Elisabeth a Danemarcei a murit
» Programul estival de transport “Trenurile Soarelui 2018”

Publireportaj

» DISPOZIŢIA NR. 2707 PRIMARUL MUNICIPIULUI CRAIOVA
» Retehnologizarea SC CRP ITALIA SRL în vederea creşterii capacităţii de producţie, diversificarea şi îmbunătăţirea calităţii produselor fabricate

Local

» Cod Galben de ploaie în 32 de judeţe printre care şi cele din Oltenia

Dolj

» Program de prevenţie a pestei porcine africane în Dolj
» Merge la puşcărie după ce și-a ucis amicul în accident
» „Prima Casă“, ultimele zvâcniri
» Drumul expres Craiova – Pitești, în aer
» Atenție la calitatea apei când mergeți la plajă!
» Întreruperi energie electrică de luni
» Craiova: Persoane bănuite de tâlhărie, reţinute de poliţişti
» Dolj: Reţinut pentru tentativă de omor
» Dolj: 135 de şoferi care nu au acordat prioritate pietonilor, sancţionaţi
» Prestigiosul Cor de Copii şi Tineret SYMBOL, pe scena Filarmonicii „Oltenia” Craiova
» Dolj: 135 de şoferi care nu au acordat prioritate pietonilor, sancţionaţi

Gorj

» Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu va fi restaurat în acest an
» Gorjul, măturat de viituri
» Gorj: Gospodării inundate la Novaci şi Polovragi
» Gorj: Bătrân de 77 de ani, găsit spânzurat 

Olt

» Olt: Amendaţi cu10.000 de lei pentru schimb valutar ilegal

Mehedinţi

» Mehedinţi: S-a ales cu dosar penal după ce a fugit de poliţie ăîn trafic

Vâlcea

» Vâlcea Accident mortal pe DN7
» Cod portocaliu de inundaţii până la ora 22.00, în trei judeţe, printre care şi Vâlcea
» Constantin Chiriac, preşedintele Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, cetăţean de Onoare al municipiului Râmnicu Vâlcea

Sport

» Cursuri de natație, noutate la Summer Sport
» U Craiova 1948 a realizat eventul în Dolj
» „Școlarii“, pe „val“ la Constanța

Bani & Afaceri

» Leul înregistrează cea mai slabă cotaţie din istorie în raport cu euro

Sanatate

» Problema vaccinurilor, rezolvată doar pe jumătate
» Cum prevenim bolile de rinichi
» Clorul din piscină, un pericol pentru organism
» Medicii de familie semnalează noi probleme cu sistemul electronic al CNAS: “Serviciile nu ne sunt validate de ieri dimineață”

Educatie

» Școala în care se învață serios pentru nota 5
» Zeci de școli din Dolj au rezultate slabe la evaluarea națională

Magazin

» Horoscopul de weekend
» Reţeta de weekend – Gogoşi cu cremă de brânză şi frişcă
» Bancul zilei
» Ţara în care autorităţile opresc internetul în timpul examenelor de final de liceu
» Prințesa Elisabeth a Danemarcei a murit

Top