16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBNR investește în palate, pentru a câștiga încredere în moneda națională

BNR investește în palate, pentru a câștiga încredere în moneda națională

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a fost prezent ieri la Craiova pentru a prezenta transformarea Agenției BNR în Sucursala BNR Dolj, și pentru a prezenta, istoric, cum de-a lungul timpului Banca Centrală a investit în clădiri impozante pentru ca populația să aibă încredere în leul românesc.

Conferința cu tema „Patrimoniul Băncii Naționale a României“, organizată cu prilejul inaugurării sediului Sucursalei Regionale a BNR Dolj, a avut loc ieri, în Aula „Mihai I“ a Universității din Craiova, în prezența unui auditoriu numeros, format din reputați oameni de afaceri, reprezentanți ai mediului academic și ai băncilor comerciale din Craiova, precum și a altor persoane interesate.
Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, a precizat că Agenția BNR de la Craiova a fost transformată zilele trecute în sucursală și că aceasta se alătură, astfel, sucursalelor existente în marile orașe din fiecare regiune istorică a țării, urmând să mai apară una singură, la Constanța.
Construită în urmă cu 130 de ani, impozanta clădire din centrul Craiovei care găzduiește Sucursala BNR a început să fie renovată în 2010-2011. La vremea respectivă, BNR a alocat 7,2 milioane de lei pentru consolidarea şi renovarea casei vechi de peste un secol. Clădirea este inclusă în categoria monumentelor istorice.

Investițiile BNR în clădiri impozante, asimilate cu încrederea

Mugur Isărescu a prezentat, în cadrul conferinței, cele mai importante clădiri ale BNR și a menționat că „de-a lungul istoriei, menținerea patrimoniului imobiliar al României a constituit o preocupare a BNR“. Guvernatorul a precizat că, de-a lungul timpului, Banca Centrală a României a investit în clădiri impozante pentru a da încredere românilor în moneda națională. „Construirea acestor palate, a acestor clădiri, a fost o necesitate pentru încrederea pe care trebuia să o capete leul românesc“, a spus Isărescu, în cadrul conferinței de la Craiova, argumentând cu date din istoria apariției bancnotelor în România, după anul 1880, când a fost adoptată Legea privind înființarea primei bănci „de scompt (scont – n.r.) și circulațiune“, promulgată de Principele Carol, în 23 aprilie 1880, lege cu ajutorul căreia banca putea emite bancnote sau bilete de bancă.
BNR a apărut inițial ca societate anonimă pe acțiuni la care cel mai important acționar era chiar statul român. La vremea aceea, prima plată cu bancnote s-a făcut pe Calea Victoriei, iar „presa vremii semnala că lumea s-a strâns mai tare ca la urs. Era mai șocant decât ceea ce am plătit noi după 1990, când am început să plătim cu cardul. (…) BNR a câștigat încrederea populației să treacă de la monede la bancnote. A fost foarte greu să convingi populația să primească salarii în bucăți de hârtie“, a mai povestit guvernatorul BNR. Acesta a amintit și despre disputele politice ale vremii, între Mihai Eminescu și Eugeniu Carada, accetuând ideea că a fost dificil ca Banca Centrală să câștige încrederea, în urmă cu mai bine de un secol.

80% din profitul BNR merge la stat

Potrivit guvernatorului, clădirile sunt renovate și reamenajate cu bani provenind din profitul BNR, care se împarte între statul român (80% din profitul BNR ajunge la stat, în Trezorerie și alimentează fondul de rezervă) și investițiile în clădirile din patrimoniul BNR (20% din profit).
În cadrul evenimentului a fost prezentată cartea „Banca Națională a României – Sucursala Craiova. Băncile în Cetatea Băniei“, autorul lucrării fiind directorul regional al Sucursalei Regionale a BNR Dolj, Gheorghe Gherghinescu.

DECLARAȚIE:
„Construirea acestor palate, a acestor clădiri, a fost o necesitate pentru încrederea pe care trebuia să o capete leul românesc“, a spus Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS