11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTermenul trece, tomberoanele îngropate nu mai apar

Termenul trece, tomberoanele îngropate nu mai apar

Vechile platforme de gunoi au fost demolate

Craiovenii mai au de așteptat până la apariția primelor containere de gunoi îngropate. Mai este o lună până la expirarea termenului de finalizare a lucrărilor și acestea nici măcar nu au început. „Contractul a fost semnat în luna noiembrie 2017, are o durată de opt luni și, dacă facem un calcul, termenul final este în luna iulie, iar noi încă așteptăm avizele și nu am demarat lucrările. Cu siguranță se va ajunge la prelungirea acestui termen. În plus, avem blocată furnizarea containerelor pentru că nu mai avem spațiu de depozitare“, spune Marius Croitoru, reprezentant SC European Waste Technology SRL.
Din cele 438 de platforme de gunoi, câte sunt în Craioava, aproximativ jumătate dintre ele au fost demolate de luni bune. „De două luni, zidul care împrejmuia platforma de gunoi a fost demolat. Molozul a fost lăsat grămadă pe platformă. Nimeni nu mișcă nimic. Cine știe cât mai avem de așteptat până să vedem containerele îngropate“, spune un proprietar din Craiovița Nouă.
Într-adevăr, nici con-
structorul, dar nici repre-zentanții Consiliului Județean Dolj nu pot preconiza o dată certă când vor demara lucrările, dar ambele părți acceptă o prelungire a termenului proiectului. „Cu privire la posibilitatea prelungirii duratei contractului, Consiliul Județean Dolj, printr-o adresă, și-a exprimat disponibilitatea în acest sens, dar numai atunci când vom avea date exacte cu privire la derularea proiectului“, se arată într-un răspuns transmis GdS de Direcția Afaceri Europene, Dezvoltare Regională, Proiecte cu Finanțare Internațională.

Avizele întârzie proiectul

Obținerea avizelor favorabile pentru aceste containere îngropate este în continuare cauza care duce la întârzierea implementării proiectului. Constructorul susține că beneficiarul proiectului nu a obținut avize favorabile nici măcar pentru jumătate din cele 438 de platforme.
„Câștigătorul contractului Furnizare containere îngropate a depus pe 6 martie documentația tehnică pentru emiterea avizelor prevăzute în Certificatul de Urbanism. Pe măsura verificării de către Unitatea pentru Implementarea Proiectului, aceste documentații au fost depuse la instituțiile și societățile care sunt abilitate prin lege să emită avizele respective, având în vedere că pentru fiecare dintre cele 438 de platforme trebuie emise 17 avize. Procesul de emitere a avizelor presupune, în cazul rețelelor de utilități, deplasarea pe teren, identificarea traseelor, conductelor și cablurilor subterane, studierea vecinătăților în situațiile în care se impune devierea/relocarea utilităților, elaborarea unui deviz estimativ al costurilor în situația realocării utilităților. În funcție de costurile totale ale relocărilor, se va lua decizia de mutare a platformelor într-o zonă apropiată.
Contractorul/proiectant/constructor va proceda la elaborarea studiilor prevăzute în documentația de atribuire (studii topografice, hidrogeologie și geotehnice) pentru locurile definitive, stabilite de Primăria Craiova după realocarea utilităților. Direcția de Sănătate Publică a precizat că pentru platformele situate la o distanță mai mică de zece metri de cea mai apropiată locuință se va solicita un studiu de impact asupra sănătății populației, studiu care se va elabora de Institutul Național de Sănătate Publică“, precizează aceeași Direcție din cadrul CJ Dolj.
În prezent, antreprenorul se ocupă de aducerea în Craiova a utilajelor specificate în proiect. Acestea vin din Italia, iar primele două, respectiv două automate de colectare și transport gunoi, sunt disponibile din 4 iunie. În total, aici vor ajunge 15 utilaje.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS