16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAsociațiile aleg paza, proprietarul plătește

Asociațiile aleg paza, proprietarul plătește

Cât plătesc proprietarii care locuiesc la bloc ca să le fie asigurată siguranța sediului asociației și cum aleg reprezentanții lor firmele de monitorizare și intervenție? Sunt întrebări pe care le ridică mulți locatari atunci când se trezesc cu „nota de plată“.

Asociațiile de proprietari din Craiova sunt obligate să-și pună gratii la ferestre și uși, să monteze camere de supraveghere, să instaleze sisteme de alarmă, să încheie contract cu o firmă de monitorizare și intervenție, să țină banii în seif și să pună la dispoziția casierului un spațiu sigur. Măsurile sunt impuse de lege – Legea nr. 333/2003 și HG nr. 301/2012 – și au fost readuse în atenția asociațiilor după ce o casieră a fost înjunghiată chiar în sediul unei asociații din Valea Roșie. Legea spune că asociațiile de proprietari, ca unități care operează cu valori, sunt obligate să aibă sistem de alarmă, camere video de supraveghere montate în sediu, dar și în exterior, casă de bani pentru depozitarea valorilor monetare, gratii la ferestre, grilaj metalic la ușa de acces, delimitarea casieriei în interiorul sediului, încât persoana care încasează să fie în siguranță. În plus, „unitățile sunt obligate să dețină (…) mijloace necesare asigurării pazei și integrității bunurilor“, iar sistemul de alarmă antiefracție să fie conectat la un dispecerat de monitorizare și intervenție. „La unităţile unde nu este posibilă realizarea unui sistem de pază organizat, conducătorii acestora sunt obligaţi să execute împrejmuiri, grilaje, obloane, încuietori sigure, iluminat de securitate, sisteme de alarmă sau alte asemenea mijloace necesare asigurării pazei şi integrităţii bunurilor“, se menționează la art.3, alin. 3 din Legea 333/2003.
Și cum unde-i lege nu-i tocmeală, de aici au avut de profitat și firmele în domeniu care s-au grăbit să-și facă cunoscute ofertele și să încheie cât mai multe contracte. „Avem multe contracte încheiate cu asociațiile de proprietari. Pentru serviciile de monitorizare și intervenție avem un abonament lunar între 80-100 de lei fără TVA. Contractul constă în monitorizarea sistemelor de alarmă și intervenție rapidă“, a precizat Bogdan Purcărelu, reprezentant al firmei Civitas.
Aceleași costuri sunt practicate și de firma Federal Guard. „Costul perceput de noi unei asociații de proprietari pornește de la 80 și ajunge la 100 de lei. Valoarea variază în funcție de distanța care trebuie parcursă pentru a ajunge în punctul de intervenție. Prețul este influențat și dacă firma de monitorizare montează mijloacele mecano-fizice de protecţie şi sistemele de alarmare împotriva efracţiei“, a precizat, pentru GdS, Jean Tudor, director general al Federal Guard. Prin sistem de alarmare împotriva efracţiei se înţelege ansamblul de echipamente electronice care poate fi compus din centrală de comandă şi semnalizare optică şi acustică, detectoare, butoane şi pedale de panică, control de acces şi televiziune cu circuit închis cu posibilităţi de înregistrare şi stocare a imaginilor şi datelor, corespunzător gradului de siguranţă impus de caracteristicile obiectivului păzit. O altă societate care activează, în ultima vreme, în acest domeniu este și Protect NPG, și aceasta având încheiate contracte de monitorizare și intervenție cu asociațiile de proprietari. „Societatea are încheiate cu asociațiile de proprietari un număr de 22 de contracte de monitorizare și intervenție. Costul mediu pe care îl percepem lunar este de 95,2 de lei pe asociație“, a declarat Anca Ocheanu, reprezentanta firmei Protect NPG.

Monitorizare și nu prea

Dintre cele 431 de asociații de proprietari, câte sunt în Craiova, aproximativ jumătate nu au un sediu și un spațiu de încasări asigurat corespunzător, cu alarmă, cu cameră de luat vederi, care să asigure casierului un minim de siguranță. Unele dintre sediile asociațiilor se găsesc în uscătorii, boxe, subsoluri, în spații improvizate, unde intră și iese oricine.
Ce-i drept, multe dintre asociațiile de proprietari din Craiova au optat doar pentru montarea unui grilaj și a unor camere de luat vederi, puține având alarmă și contract cu o firmă de monitorizare. „Noi am montat grilaj și camere de luat vederi la sediul asociației de proprietari. Și celor de la poliție le-am explicat că noi nu ținem valori în sediul asociației, în speță bani. Sumele încasate sunt distribuite către casierii furnizorilor de servicii în aceeași zi. Drept urmare, nu am încheiat contract cu o firmă specializată în monitorizare și intervenție rapidă“, a spus Ion Poenaru, președintele Asociației de proprietari nr. 17 Brazda lui Novac.
Contractele cu firmele specializate sunt încheiate de Comitetul executiv al asociației de proprietari, căruia legea asociațiilor îi permite să facă acest lucru. „Alegerea firmei de monitorizare și intervenție se face de către Comitet, după selectarea ofertelor cele mai avantajoase. Nu este obligatoriu ca aceste oferte să fie prezentate în Adunarea Generală și să se obțină acordul proprietarilor. Legea spune că pentru realizarea scopului şi a activităţilor asociaţiei de proprietari, angajează şi demite personalul necesar, încheie şi reziliază contracte cu persoane fizice (art. 17, lit. g/HG1588/2007).

Alte asociații au optat

În schimb, sunt asociații de proprietari care au ales să aibă și sistem de alarmare împotriva efracţiei, semnalizare optică şi acustică, detectoare, butoane şi pedale de panică. „Asociația noastră are încheiat contract cu firma Federal Guard. Abonamentul lunar este de 100 de lei plus TVA. Nu contează câte apartamente sunt în asociație, monitorizarea se face pentru sediul asociației“, a spus administratorul unei asociații. Asociația de proprietari Aristizza Romanescu a ales să încheie contract pentru monitorizare și intrevenție cu Protect NPG, deși costurile sunt ceva mai piperate. „Avem contract cu firma NPG. Eu sunt administrator și la această asociație, și la o alta în cartierul Craiovița Nouă, și acolo este aceeași firmă de protecție. Plătim un abonament lunar de 238 de lei, adică 70 de bani de persoană. Nu cred că este prea mult“, spune administratora Costina Bârdău.

Neasigurarea sediului se sancționează cu amendă

„Conform prevederilor legale, și asociațiile de proprietari sunt obligate să dețină elemente de protecţie mecano-fizice , adică ziduri, plase, blindaje, case de fier, seifuri, dulapuri metalice, geamuri şi folie de protecţie, grilaje, uşi şi încuietori. În plus, trebuie să monteze sistem de alarmare împotriva efracţiei, adică un ansamblu de echipamente electronice care poate fi compus din centrală de comandă şi semnalizare optică şi acustică, detectoare, butoane şi pedale de panică. Nerespectarea dispozițiilor legale atrage, după caz, răspunderea civilă, materială, disciplinară, contravențională sau penală. Contravențiile prevăzute în lege se sancționează cu amendă de la 5.000 la 10.000 de lei, dar și cu amendă de la 2.000 la 5.000 de lei, dacă asociațiile de proprietari nu și-au asigurat protecția și siguranța sediului“, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj, agent Mihaela Gîrd.

Camerele de luat vederi au ajutat la prinderea hoților

În data de 24 aprilie a.c. din casieria Asociaţiei de proprietari 1 Baracă din cartierul craiovean 1 Mai, au fost furați aproximativ 700 de lei. Mai multe persoane necunoscute au pătruns în incinta asociației, i-au distras atenția administratorului, au introdus mâna printre grilaj și au furat banii din încasări. Hoții au fost depistați cu după ce au fost vizionate imaginile de pe camerele de supraveghere montate în incinta asociației.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS