24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljȘedință cu scandal, acuze și claxoane de autobuze

Ședință cu scandal, acuze și claxoane de autobuze

Sindicatul din cadrul RAT Craiova SRL a inițiat un protest spontan în fața primăriei, înainte de ședința de îndată a consiliului local (Foto: Lucian Anghel)

Așa cum se anticipa, a fost scandal și la ședința de îndată a Consiliului Local Craiova, care a avut loc ieri după-amiază, în sala mare a primăriei. De data aceasta, cele două proiecte de pe ordinea de zi care nu au întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi adoptate în ședința ordinară de joia trecută au trecut cu majoritate de voturi. S-a lăsat însă cu acuze din partea consilierilor locali PNL, care au părăsit sala. Înainte de a începe ședința, mai multe autobuze ale RAT au trecut prin fața primăriei, în sunet de claxoane, în semn de protest în situația în care proiectul de delegare a serviciului de transport public nu va trece de votul consilierilor. Până la urmă, a fost mult zgomot pentru nimic.

Zi încinsă la Primăria Craiova, înainte de ședința de îndată a Consiliului Local. Cu o oră înainte de ședință, în care se dezbăteau cele două proiecte care au picat la vot în ședința ordinară de joia trecută (cel privind atribuirea contractului de delegare a serviciului de transport public local către RAT SRL și cel privind respingerea solicitărilor formulate de SC U CRAIOVA 1948 SA şi Ionaşcu Mircea, cu privire la utilizarea stadionului „Ion Oblemenco“), sediul primăriei a fost pichetat de circa 60 de angajați ai RAT. Aceștia au participat la un protest spontan organizat de sindicat, cu scopul de a-i sensibiliza pe consilierii locali să voteze, de data asta, delegarea serviciului de transport. Pentru a fi și mai convingători, cei de la RAT au parcat trei autobuze în fața primăriei, blocând o bandă de circulație, alte șase autobuze trecând de câteva ori prin fața instituției,
într-un zgomot asurzitor de claxoane.
„Protestăm vizavi de contractul de delegare a serviciilor de transport public către RAT. Este pe ordinea de zi astăzi (ieri – n.r.), dar a mai fost și joia trecută în ședință și nu s-a aprobat în întregime. Noi, la acest moment, avem contractul expirat, nu mai avem licențele de traseu și nu mai putem circula mai mult de o săptămână, două. Acesta este pericolul, dacă nu se aprobă această delegare. De aici și graba noastră. Și asta ar afecta cei 720 de angajați ai RAT. Și noi suntem supărați că circulăm cu mașinile ăstea, vedeți în ce hal sunt unele, de aceea vrem să accesăm fonduri europene pentru a achiziționa autobuze noi, dar nu putem fără acest contract de delegare“, a explicat Florea Iordache, președintele Sindicatului din cadrul RAT SRL. Mult zgomot pentru nimic, pentru că proiectul a trecut de votul Consiliului Local, cu 20 de voturi pentru și o abținere, a lui Dumitru Mănescu, de la ALDE. Asta s-a întâmplat după ce consilierii locali din partea PNL au părăsit sala de ședințe. Peneliștii au atacat însă punctul cu stadionul, nicidecum pe cel care viza RAT Craiova.

Marian Vasile: Nu se respectă regulamentul!

Cel care a atacat subiectul a fost Marian Vasile. „La punctul privind stadionul țin să vă aduc aminte că noi, Consiliul Local Craiova, funcționăm după un regulament care la articolul 88, alineatul 3, spune clar că proiectele de hotărâre ce au fost respinse în urma dezbaterilor din consiliul local pot fi introduse pe ordinea de zi a unei ședințe următoare numai dacă au fost modificate. În consecință, hotărârea de astăzi (ieri – n.r.) este aceeași cu hotărârea de joia trecută, nu are nici un fel de modificare. Nu există noțiunea de cvorum necesar, așa cum ni s-a spus pe la comisii. Hotărârea de joi a fost respinsă, punct! Fac apel la toți consilierii locali să respectăm măcar propriul nostru regulament de organizare și funcționare, făcut de noi, pentru noi! Dacă nu scoateți acest punct de pe ordinea de zi, noi ne retragem de la această ședință, pentru că nu suntem de acord cu acest punct“, a spus Vasile.
Executivul a fost însă de altă părere. „Am obligația legală să vă comunic că articolul 88, punctul 3, nu se referă la ceea ce vorbiți dumneavoastră. Condiția de legalitate care este respectată astăzi are în vedere tocmai majoritatea necesară pentru adoptarea unui asemenea act de autoritate. În ședința trecută, condiția de legalitate care nu a fost îndeplinită a fost aceea legată de majoritatea necesară pentru adoptarea actului, adică două treimi. Cvorumul este una, adică numărul necesar de consilieri în funcție pentru a se desfășura o ședință, în timp ce majoritatea se referă la actul care se adoptă. Ca atare, întrucât în prezența ședinței de astăzi sunt mai mulți consilieri decât cei din ședința de joi (au fost 25 de consilieri la ambele ședințe – n.r.), sunt premise de legalitate pentru ca actul să fie adoptat în forma în care a fost propusă inițial“, a explicat Nicoleta Miulescu, secretarul primăriei.
În sedința de joia trecută, din 25 de consilieri locali prezenți, 17 au votat pentru respingerea solicitărilor formulate de SC U CRAIOVA 1948 SA şi Ionaşcu Mircea, șase au fost împotrivă (cei de la PNL) și doi s-au abținut (Dumitru Mănescu, de la ALDE, și Radu Marinescu, de la PSD, care era obligat de lege să o facă). În ședința de ieri, Radu Marinescu a fost absent, de la PNL au fost doar patru consilieri, iar proiectul a trecut cu 20 de voturi pentru și o abținere (Dumitru Mănescu).

Consilierii locali din partea PNL au părăsit ședința de ieri, invocând nerespectarea regulamentului de funcționare al Consiliului Local Craiova (Foto: Lucian Anghel)

„Vom ataca în instanță această ședință“

Văzând cum stau lucrurile și că proiectul va trece oricum, consilierii de la PNL au părăsit sala, pentru că au considerat că punctul privind stadionul a mai fost votat o dată și a fost respins. „Asta e o dovadă că orice va propune primarul și majoritatea PSD, dacă nu trece de votul Consiliului Local la prima strigare, dintr-o eroare, ne mai cheamă încă o dată în ședință ca să-și îndrepte eroarea. Nu contează legalitatea, propriul regulament, poziția cetățenilor, ci doar ca tancul PSD să treacă mai departe. Nu vom gira acest comportament abuziv și nu vom lua parte la această dezbatere“, a răbufnit și Flavius Sirop. „Condițiile de legalitate vi s-au explicat, așa că trecem la vot. Cine este pentru ordinea de zi?“, a venit răspunsul președintelui de ședință. Toți consilierii PSD+ALDE au fost de acord cu ordinea de zi, în timp ce consilierii PNL părăseau sala strigând „Rușine să vă fie!“.
După ce în sală au rămas doar consilierii puterii, proiectele au fost votate în câteva secunde, iar ședința a fost declarată închisă. Consilierii din PNL au continuat însă acuzele, într-o conferință de presă organizată ad-hoc. „PSD și ALDE nesocotesc grav un regulament făcut de Consiliul Local. Proiectul a fost respins în ședința de joi pentru că nu au votat „pentru” două treimi din consilieri. Indiferent de explicațiile dânșilor, proiectul nu a fost adoptat. Un proiect care vizează patrimoniul, ca să treacă trebuie să fie votat de două treimi dintre consilieri. Acest proiect nu a fost votat joi și nu avea ce să caute pe ordinea de zi astăzi. Probabil vom ataca în instanță această ședință, pentru că nu a fost întocmai cu regulamentul după care se ghidează consiliul local“, a spus Marian Vasile.

Sirop: „Avem cel mai slab primar de când sunt eu în politică“

Acuzele au continuat. „Legat de proiectul privind SC RAT, noi doar ceream informații suplimentare vizavi de o hotărâre identică anulată de instanță, nu definitiv, e adevărat. Este un prim termen mâine (astăzi, n.r.). Nu înțelegem de ce nu așteptăm acest termen, poate se dădea o soluție și ieșem din această eroare. De ce acest tam-tam. Oamenii de afară care au venit să protesteze (angajații RAT, n.r.) sunt de bună credință, dar au fost mințiți. PNL nu are nimic împotriva activității RAT, dar este împotriva incompetenței, a managementului defectuos, a organigramei stufoase și a birourilor încărcate de clientelă politică. Dacă facem administrație bazându-ne pe astfel de forme de protest nu știu unde vom ajunge“, a afirmat Flavius Sirop. „Dacă în instanță se va da o decizie nefavorabilă acestei hotărâri, poate să se creeze un prejudiciu autorității locale, iar colegii care au luat această hotărâre pot răspunde patrimonial. Să nu ne jucăm cu un act administrativ. Descurajăm orice tentativă de manipulare organizată de actuala putere. Asta nu mai e democrație. Adică, ce face, supunem la vot până iasă așa cum vrea PSD-ul?“, a adăugat consilierul PNL.
Sirop consideră că cererea privind folosirea stadionului „Ion Oblemenco“ nici nu trebuia să ajungă în consiliul local, trebuia doar aprobată sau nu. „Respingeai cererea, treceai acolo motivele și gata, nu se mai ajungea aici“, a spus acesta. „Dar se pare că primarul vrea să scoată castanele din foc cu mâinile consilierilor. Avem cel mai slab primar al Craiovei de când sunt eu în politică“, a conchis Flavius Sirop.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS