6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljÎncasările ANAF în Oltenia, crescute pe consum

Încasările ANAF în Oltenia, crescute pe consum

Încasările DGRFP Craiova în perioada ianuarie-aprilie 2018, față de aceeași perioadă 2017

Sumele plătite la Fisc pe primele patru luni din 2018 față de aceeași perioadă din 2017 sunt mult mai mari, ca urmare a intensificării consumului și majorărilor salariale din sectorul bugetar. Deci statul și-a mutat banii dintr-un buzunar în altul. Scăderi au fost la impozitul pe profit și la cel pe venit, acesta din urmă fiind diminuat ca urmare a scăderii cotei și a diminuării bazei de impozitare, cauzată de transferul de contribuții de la angajator la angajat.

În luna aprilie 2018, Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Craiova a avut încasări totale de 633 de milioane de lei, comparativ cu aceeași lună din 2017, când s-au încasat din Oltenia la bugetul consolidat 511 milioane de lei. Din datele furnizate de DGRFP Craiova, la solicitarea GdS, reiese că au crescut încasările la buget pe fiecare județ, inclusiv pe administrația care se ocupă de contribuabilii mijlocii. Intensificarea consumului, transferul de contribuții de la angajator la angajat și creșterea salariilor bugetarilor au adus mai mulți bani la buget, în sensul că, atunci când cresc salariile în anumite sectoare, atunci statul încasează mai mulți bani din contribuții și impozit. Volumul încasărilor pe luna aprilie 2018 a crescut față de aceeași lună a anului precedent ca urmare a acțiunilor Fiscului, dar, printre altele, și „pe fondul general de creștere economică, coroborat cu creșterea consumului ca urmare a majorărilor salariale“, se arată în răspunsul transmis de DGRFP Craiova. Majorările salariale au fost preponderente în sectorul bugetar, ceea ce arată că această creștere a încasărilor înseamnă cu predilecție sume mutate dintr-un buzunar în altul al statului. În mediul privat, doar veniturile celor plătiți cu salariul minim au crescut ușor, cu 97 de lei față de anul trecut. Restul celor din privat trebuie să facă față cheltuielilor cu aproximativ aceleași venituri ca anul trecut.

Mai mulți bani din TVA, mai puțini din impozitul pe venit

Creșterea economică s-a bazat majoritar pe consum. Când crește consumul înseamnă că firmele vând mai multe mărfuri și servicii, deci datorează mai mulți bani la stat sub formă de TVA. Așa s-a întâmplat în 2018, când pe primele patru luni ale anului Fiscul regional a încasat mai mulți bani decât în aceeași perioadă din 2017. Creșteri mari au fost la TVA, de la peste 245 de milioane de lei în perioada ianuarie-aprilie 2017, la 320 de milioane de lei în aceeași perioadă din 2018 (la efectuarea totalurilor nu au fost luate în calcul zecimalele). Fiscul motivează astfel: „Creșterea încasărilor din TVA în perioada ianuarie-aprilie 2018 față de aceeași perioadă a anului trecut are la bază creșterea economică“.
Însă impozitul pe venit pe toată regiunea a fost mai mic în perioada analizată din 2018 față de aceeași perioadă din 2017. Astfel, dacă pe primele patru luni din 2017 firmele și persoanele fizice din Oltenia plătiseră la Fisc peste 429 de milioane de lei sub forma impozitului pe venit, pe primele patru luni din 2018 au achitat doar puțin peste 367 de milioane de lei sub forma impozitului pe venit. Scăderea este semnificativă. Inclusiv transferul de contribuții de la angajator la angajat a condus la această scădere a încasărilor statului. Explicația exactă dată de Fisc este aceea că „diminuarea încasărilor a fost cauzată de micșorarea cotei de impozitare de la 16% la 10% și scăderii bazei impozabile ca urmare a transferului de contribuțiilor în sarcina angajatului“.

Scăderi și la impozitul pe profit

Nici la impozitul pe profit nu au stat mai bine lucrurile în 2018 față de 2017. Dacă în perioada ianuarie-aprilie 2017 se achitase impozit pe profit de peste 158 de milioane de lei, în aceeași peioadă din 2018 s-a plătit impozit pe profit doar în sumă de puțin peste 131 de milioane de lei. Scăderea „are drept cauză modificarea legislației fiscale, în sensul modificării plafonului pentru care se datorează impozitul pe venitul microîntreprinderilor de la 500.000 de euro la 1.000.000 de euro, având ca efect diminuarea numărului plătitorilor de impozit pe profit, respectiv creșterea numărului de agenți economici plătitori de impozit pe venitul microîntreprinderilor“, se arată în răspunsul primit de la DGRFP Craiova.

Încasările din CAS și CASS, mai mari ca anul trecut

Din analiza datelor transmise de DGRFP Craiova reiese că pe primele patru luni din 2018 s-au încasat sume mult mai mari ca anul trecut din contribuțiile la asigurări sociale (CAS, adică pensii) și din contribuțiile la asigurările sociale de sănătate (CASS, adică Sănătate). În perioada analizată din 2017, în Oltenia se plătise CAS de 686 de milioane de lei (contribuția anagajatorului și a angajatului), iar în 2018 s-au achitat sub formă de CAS 887 de milioane de lei. Din CASS se încasaseră peste 388 de milioane de lei pe primele patru luni din 2017 și 461 de milioane de lei în aceeași perioadă din 2018. Fiscul consideră că încasările din CAS și CASS au crescut ca urmare a creșterii bazei de impozitare ca urmare a creșterii salariilor. Practic, creșterea salariilor bugetarilor a condus la creșterea veniturilor statului din contribuții.
Pe totalul regiunii Oltenia, în cele cinci administrații județene ale finanțelor publice (AJFP-uri) și în administrația fiscală pentru contribuabili mijlocii, în perioada ianuarie-aprilie 2017 se încasaseră peste 1,906 miliarde de lei, iar în 2018 totalul încasărilor a ajuns la 2,166 miliarde de lei.
Situația comparativă a volumului încasărilor defalcate pe tipuri de impozite, contribuții și pe AJFP-uri, de la un an la altul, se poate observa în figurile de mai sus.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS