16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCondamnat în Belgia pentru „tras“ cu cardul, prins la Craiova

Condamnat în Belgia pentru „tras“ cu cardul, prins la Craiova

Potrivit polițiștilor doljeni, autoritățile belgiene au emis un mandat de arestare pe numele craioveanului de 42 de ani

Ofițerii Serviciului de Investigaţii Criminale Dolj au depistat, luni, un craiovean de 42 de ani, dat în urmărire de autoritățile din Belgia, unde a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru infracțiuni cu carduri de credit. Este vorba de Alin Astrenie, fost Zaher, fost Olteanu, zis Grasu, care a fost condamnat și de Curtea de Apel Craiova pentru același fel de infracțiuni.
Potrivit polițiștilor doljeni, „în ziua de 4 iunie, în urma activităţilor desfăşurate de poliţişti din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale Dolj, a fost prins şi reţinut un bărbat de 42 de ani din Craiova, pe numele căruia autorităţile belgiene au emis un mandat european de arestare. Persoana în cauză a fost condamnată la patru ani de închisoare pentru infracţiuni informatice de tip skimming“.
Oamenii legii au mai precizat că bărbatul a fost dus în fața unui procuror de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, care a emis pe numele lui o ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore. Craioveanul de 42 de ani urmează să fie dus la Curtea de Apel Craiova, instanță care va stabili dacă acesta va fi extrădat în Belgia sau va executa pedeapsa într-un penitenciar din România.

Condamnat cu suspendare pentru infracțiuni cu carduri de credit

În iulie 2015, același Alin Astrenie a fost condamnat definitiv la un an și opt luni de închisoare, într-un dosar în care a fost acuzat de comiterea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice. Al doilea inculpat din acest dosar, Cristian Mirea, zis Orbit, a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare, tot cu executare.
În rechizitoriul întocmit, procurorii DIICOT au reținut că, pe 7 iunie 2012, Mirea a contactat o persoană pe care a rugat-o să expedieze în Mexic „două din alea mici“, „de care am mai luat“. Ulterior, pe 1 iulie 2012, același Mirea a trimis un mesaj în care a explicat că dispozitivele vor fi preluate de Astrenuie. „Vine tovarășu meu, grasu, vineri dimineața la tn“, este mesajul transmis de Cristian Mirea.
După câteva zile, în noaptea de 5 spre 6 iulie 2012, Astrenie a mers în cartierul Crângași din București, de unde a luat trei plicuri, „fiecare conținând dispozitive electronice, pentru care a achitat, conform declarației martorului, suma de 600 de euro“, după cum au mai reținut anchetatorii. În aceeași noapte, craioveanul a fost oprit în trafic de oamenii legii, iar în mașina sa au fost găsite cele trei plicuri, care conțineau aparatură pentru copierea datelor cardurilor de credit. În urma anchetei s-a stabilit că aparatura urma să fie expediată în Mexic lui Cristian Mirea.
„Fapta inculpatului Alin A., fost Zaher, fost O., zis G., care în noaptea de 5 spre 6 iulie 2012, în timp ce se afla pe raza municipiului București, a intrat, fără drept, în posesia unor componente electronice a căror asamblare permite citirea și memorarea datelor inscripționate pe banda magnetică a cărților de credit bancare și descărcarea ulterioară într-un sistem de calcul, destinate inculpatului M. Cristian, zis O., pe care le-a deținut până la depistarea sa de către organele de poliție, în cursul aceleiași nopți, întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice“, au reținut procurorii DIICOT.
În același rechizitoriu, anchetatorii au reținut că, anterior anului 2010, Alin Astrenie și Cristian Mirea „au fost arestați de autoritățile judiciare belgiene pentru fraude cu ajutorul cardurilor bancare“.
Se pare că, între timp, craioveanul de 42 de ani a fost judecat și condamnat în Belgia la patru ani de închisoare pentru faptele comise.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS