16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFostul primar PSD din Sadova, condamnat cu suspendare

Fostul primar PSD din Sadova, condamnat cu suspendare

Fostul primar al comunei Sadova a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu și fals intelectual

Magistrații de la Judecătoria Craiova au hotărât, joi, să-l condamne la trei ani de închisoare cu suspendare pe Vasile Jianu, primarul comunei doljene Sadova în mandatul 2008-2012. În acest dosar, Vasile Jianu a fost acuzat de procurorii craioveni că a „aranjat“ atribuirea unui contract privind modernizarea centrului civic din satul Damian, bugetul comunei fiind păgubit cu aproximativ 100.000 de lei. Tot cu suspendare au mai fost condamnați și administratorul firmei care a executat lucrările, dar și contabila Primăriei Sadova.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au reținut că, în martie 2009, primăria condusă de Vasile Jianu a încheiat cu SC Gega Construct SRL, reprezentată de administratorul Ștefan Costache, un contract în valoare de 480.456 de lei pentru modernizarea centrului civic din satul Damian, comuna Sadova.
În urma anchetei s-a stabilit că edilul Jianu nu a parcurs procedurile legale privind achizițiile publice și a încredințat în mod direct contractul pentru modernizarea centrului civic din satul Damian. Și asta în lipsa unui proiect tehnic, dar și a unei estimări valorice.
„În fapt, fără a asigura derularea procedurilor legale din domeniul achizițiilor publice, fără existența unui proiect tehnic, în lipsa unei estimări valorice și fără a fi elaborată documentația de atribuire prin care să se asigure îndeplinirea unor specificații tehnice și a unor cerințe minime de calificare, inculpatul Jianu Vasile, în calitate de reprezentant al Consiliului Local al Comunei Sadova – primar, a încheiat cu SC Gega Construct SRL, reprezentată prin administratorul Costache Ștefan, la 6.03.2009, contractul de execuție nr. 15/06.03.2009 având ca obiect lucrările «Modernizare Centru Civic sat Damian», înregistrat sub nr. 3240/06.03.2009“, au reținut procurorii în rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a inculpaților.

Lucrări fictive decontate de Primăria Sadova

În urma anchetei, procurorii craioveni au mai stabilit că acestea nu ar fi singurele nereguli privind acest contract. Astfel, s-a reținut că, după atribuirea contractului și începerea lucrărilor, „inculpatul Ștefan Costache, în calitate de administrator al SC Gega Construct SRL, a întocmit în perioada aprilie-iulie 2009, în vederea decontării, patru situații de plată privind cantitățile de lucrări executate la acest obiectiv, prin care a atestat, cu știință, contrar adevărului, executarea unor lucrări în valoare totală de 355.629 de lei, în condițiile în care valoarea lucrărilor real efectuate era inferioară (308.391 de lei)“. Ulterior, în urma inventarierii lucrărilor, s-a constatat că firma constructoare a „uitat“ să monteze 639 mp pavaje, 639 mp substrat de balast, 14 metri de borduri mici și 171 metri de borduri prefabricate pentru trotuare.
În ceea ce o privește pe contabila Lucreția Tudor, ea a fost acuzată că a semnat ordinele de plată în baza cărora au fost decontate lucrările neexecutate în lipsa documentelor care să justifice executarea și recepția lucrărilor.

Condamnați cu suspendare la Judecătoria Craiova

Cei trei inculpați au fost trimiși în judecată în septembrie 2014. Fostul primar Vasile Jianu a fost acuzat de comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice și fals intelectual, iar administratorul Ștefan Costache, de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice și fals în înscrisuri sub semnătură privată. În schimb, Lucreția Tudor a fost trimisă în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice. Dosarul a fost întregistrat pe rolul Judecătoriei Craiova, instanță care s-a pronunțat joi, 31 mai.
Vasile Jianu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru cele două infracțiuni comise, ca și Ștefan Costache. Lucreția Tudor a fost condamnată la doi ani de închisoare, tot cu suspendare.
Instanța a admis acțiunea civilă formulată de Primăria Sadova și a dispus ca inculpații să achite suma totală de 81.657 de lei, reprezentând prejudiciul material nerecuperat. De asemenea, judecătorii craioveni au menținut sechestrul pus pe imobilele inculpaților și a dipus anularea înscrisurilor falsificate. Hotărârea Judecătoriei Craiova nu este definitivă și poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.

Al doilea dosar

În octombrie 2017, același Vasile Jianu a fost trimis în judecată în alt dosar, în care a fost acuzat că, în perioada 2008-2010, „a apelat fie la diferite persoane fizice din comună, fie la angajați ai unității administrative sau persoane care beneficiau de ajutor social, cărora, fără a li se pune la dispoziție o documentație tehnică care să conțină un minim de informații cu privire la lucrările ce urma să fie executate, li s-a solicitat să efectueze diverse lucrări de întreținere/modernizare la anumite obiective aparținând Primăriei Sadova“. Ulterior, lucrările executate de persoanele asistate social ar fi fost decontate către SC Magic Comprest SRL, care a emis 26 de facturi prin care se atesta că lucrările au fost efectuate de angajații firmei. Primăria Sadova a achitat firmei SC Magic Comprest SRL suma totală de 159.297 de lei. Acest dosar se află pe rolul Judecătoriei Craiova.

Jianu a candidat și pierdut în 2012 și 2016

La alegerile locale din 2012, Vasile Jianu a candidat la Primăria Sadova din partea PSD, însă a pierdut în fața lui Eugen Safta (PDL). La alegerile locale din 2016, deși era judecat pentru abuz în serviciu, PSD l-a susținut tot pe Vasile Jianu. Acesta din urmă a pierdut alegerile tot în fața lui Eugen Safta, care a candidat din partea ALDE. În prezent, Vasile Jianu este consilier în cadrul Consiliului Local Sadova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS