21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFost procuror, întemnițat pentru trafic de influență

Fost procuror, întemnițat pentru trafic de influență

Magistrații de la Curtea Supremă au hotărât ca fostul procuror să execute pedeapsa de trei ani de închisoare

Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au hotărât, săptămâna trecută, să condamne la trei ani de închisoare cu executare un fost procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, trimis în judecată pentru comiterea infracțiunilor de trafic de influență și șantaj.

În acest dosar, instrumentat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, au fost puși sub acuzare Marius Vlădoianu, procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj la data comiterii faptelor, și Ionel Tudosan, procuror în cadrul DIICOT București.
În rechizitoriul întocmit, procurorii anticorupție au reținut că „în perioada iulie 2012 – septembrie 2013, inculpatul Vlădoianu Marius, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, beneficiind de ajutorul unei alte persoane, a pretins de la un martor denunțător sume de bani totalizând aproximativ 7.000 de euro și un comision de 20% din valoarea unui contract sau 20% din suprafața terenului aflat în litigiu pe rolul instanței, pentru a-și exercita influența asupra magistraților judecători, astfel încât persoana denunțătoare să obțină o hotărâre favorabilă într-o cauză civilă privind reconstituirea dreptului de proprietate, aflată în recurs, iar pe de altă parte, pentru a-i facilita o executare silită“.
În urma anchetei s-a mai stabilit că, „în perioada iunie 2014 – februarie 2015, pentru a obține o sumă de bani necesară acoperirii prejudiciului stabilit de organele fiscale (peste un milion de lei) într-un dosar ce viza o societate comercială în care persoana de legătură și soția procurorului aveau interes, inculpatul Vlădoianu Marius, beneficiind de ajutorul aceleiași persoane, a exercitat presiuni asupra unor oameni de afaceri sirieni ce au avut relații contractuale cu respectiva societate, pentru a-i determina să suporte acel prejudiciu“.
Mai departe, procurorul Vlădoianu i-ar fi constrâns pe oamenii de afaceri sirieni să încheie un contract de vânzare-cumpărare pentru un imobil la un preț supraevaluat, care să acopere prejudiciul de un milion de lei.
Anchetatori au susținut că Vlădoianu i-a amenințat pe sirieni că se vor alege cu un dosar la DIICOT București. Ultrior, „în luna februarie 2015, oamenii de afaceri sirieni au fost citați la DIICOT București de procurorul Tudosan Ionel, fără ca acesta să fie învestit cu soluționarea vreunei cauze care să privească persoanele anterior menționate. Mai mult, procurorul a efectuat acte de urmărire penală fără să existe o cauză pe rolul DIICOT. În acest fel, inculpatul Tudosan Ionel l-a ajutat pe Vlădoianu Marius să îi constrângă pe oamenii de afaceri sirieni să cumpere imobilul la prețul impus“, au mai reținut anchetatorii.

Un procuror achitat, altul condamnat

Fostul magistrat Marius Vlădoianu a fost arestat preventiv pe 5 iunie 2015, la cererea procurorilor DNA.
În iunie 2015, Vlădoianu și Tudosan au fost suspendați din funcții printr-o hotărâre a Consiliul Superior al Magistraturii. Tot în iunie 2015, cei doi au fost deferiți justiției sub acuzațiile de trafic de influență și șantaj, respectiv complicitate la șantaj. Dacă Vlădoianu a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv, procurorul Ionel Tudosan a fost trimis sub control judiciar.
Dosarul a fost înregistrat pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, instanță care s-a pronunțat pe 31 ianuarie 2017. Marius Vlădoianu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență și a fost achitat pentru infracțiunea de șantaj. Din pedeapsa primită se scade perioada în care Vlădoianu a fost reținut și arestat preventiv (4 iunie 2015 – 21 ianuarie 2016). De asemenea, Ionel Tudosan a fost achitat pentru comiterea infracțiunii de complicitate la șantaj. Instanța a reținut că fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege.
Sentința a fost atacată cu apel la Completul de 5 Judecători al Înaltei Curți, care a dat o sentință definitivă în acest dosar miercuri, 30 mai. Judecătorii bucureșteni au menținut sentința din ianuarie 2017, așa că Ionel Tudosan a fost achitat, iar Marius Vlădoianu trebuie să execute cei trei ani de închisoare.

Încarcerat la Penitenciarul Craiova

Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj, în cursul zilei de miercuri, 30 mai, Marisu Vlădoianu a fost dus la Penitenciarul Craiova. „Polițiștii de Investigații Criminale au organizat şi executat o acţiune pe linie de mandate de executare a pedepsei închisorii. Cu această ocazie, a fost depistat un bărbat de 45 ani, din Craiova, faţă de care Tribunalul București a emis la data de 30.05.2018 un mandat de executare a pedepsei închisorii, pentru comiterea infracțiunii de trafic de influență. Persoana în cauză a fost dusă la Penitenciarul Craiova pentru executarea pedepsei de trei ani de închisoare.
Dacă Vlădoianu a ajuns după gratii, Ionel Tudosan a scăpat, el afirmând pe pagina sa de facebook că procurorii DNA au fost „habarniști“. „Trei ani de umilințe, denigrări, minciuni la adresa mea au încetat azi, instanța supremă, în complet de cinci judecători, menținând soluția de achitare de la fond. A fost nevoie de opt judecători, fond și apel, să arate unor procurori habarniști ce este aceea o infracțiune. Și cu astfel de oameni eu mă consideram coleg! Urmează însă și reversul. De data asta pe cinstite!“, se arată în mesajul postat de Ionel Tudosan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS