21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFostul primar din Calafat, trimis în pușcărie de Curtea de Apel

Fostul primar din Calafat, trimis în pușcărie de Curtea de Apel

Magistrații Curții de Apel Craiova au hotărât, ieri, să-l condamne la patru ani și 11 luni de închisoare cu executare pe Mircea Guță, fost primar al municipiului Calafat, trimis în judecată pentru comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu și luare de mită. În acest dosar, anchetatorii au reținut că, în schimbul unui autoturism Chrysler, Mircea Guță a făcut o serie de achiziții prin care a păgubit bugetul orașului cu peste 300.000 de euro. Inițial, la Tribunalul Dolj, Mircea Guță primise o pedeapsă de cinci ani și patru luni de închisoare, tot cu executare.

Procurorii Direcției Naționale Antico­rupție au stabilit în urma anchetei că primarul Guță a început afacerile cu Constantin Coman, zis Dacul, bulibaşa romilor din Drăgăneşti-Olt, în vara anului 2008, la scurt timp după ce a fost ales primar al municipiului Calafat. „În vara anului 2008, inculpatul Coman Constantin a avut o discuţie cu inculpatul Guţă Mircea Marinel, cu ocazia prezentării mai multor oferte de bunuri şi produse ce puteau interesa Primăria Calafat, pentru o eventuală achiziţie. Ca urmare a acestor demersuri, în perioada 2008-2011, Primăria Calafat, prin reprezentantul său legal, primarul Guţă Mircea Marinel, a achiziţionat diverse produse de la SC Bricomat SRL, SC Perhart Instal SRL şi SC Agmeb Materiale SRL“, au reținut anchetatorii.
Pentru aceste achiziții, același Guță a primit de la Coman, cu titlul de mită, un autoturism Chrysler. Pe 15 decembrie 2008, primarul Guță și Coman s-au întâlnit la Craiova și au încheiat un contract de vânzare-cumpărare, tranzacție pe care anchetatorii o consideră fictivă, actul fiind făcut numai „pentru a acoperi, de fapt, infracţiunea de luare de mită“. În fața procurorilor, primarul a susținut că a cumpărat mașina din târg cu 20.000 de euro, banii provenind din mai multe credite.
Ancheta în acest dosar a mai scos la iveală faptul că edilul Guță a achiziționat de la firmele lui Coman diverse bunuri la prețuri „umflate“. „În calitate de primar al municipiului Calafat şi ordonator principal de credite, în perioada 2008-2011 a determinat şi favorizat cumpărarea mai multor bunuri şi produse, de la SC Bricomat SRL, SC Pehart Instal SRL şi SC Agmeb Materiale SRL, administrate de aceeaşi persoană, respectiv inculpatul Coman Constantin, cu încălcarea dispoziţiilor legale ce reglementează achiziţiile publice şi la un preţ mult mai mare decât preţul pieţei, cauzând prin aceasta unităţii administrativ teritoriale un prejudiciu total de 1.632.398,75 lei (echivalentul a 403.041,93 euro)“, au reținut procurorii.

Achiziții pe bucăți, prețuri umflate

Din documentele ridicate de la sediul Primăriei Calafat s-a stabilit că cele trei firme administrate de Coman au emis, în total, 85 de facturi privind o serie de bunuri cum ar fi: cloramină, bănci stradale, pubele, coşuri de gunoi, hidranţi, măşti de gaze, elemente pentru pichete PSI, elemente componente pentru staţii autobuz, pelerine de ploaie, sârmă etc.
De exemplu, pubelele au fost cumpărate pe bucăți, fiind achiziționate drept pubele zincate, roţi pubele, balamale și capace. Zece bucăți de containere zincate au fost facturate la preţul de 2.200 lei/bucată, iar capacele, la 2.222 de lei. Roțile pentru pubele au ajuns să coste 480 lei/bucata, iar balamalele aveau preţul de 500 lei/bucata. În final, un container de gunoi complet a ajuns la 7.340 de lei. Asta în condițiile în care prețul unui astfel de container nu depășește 2.000 de lei.
Procurorii DNA au mai susținut că edilul a făcut achiziții pe bucăți pentru a se încadra sub pragul de 15.000 de euro, prevăzut de legislația în vigoare la acea vreme. „La indicaţia expresă a inculpatului Guţă Mircea Marinel, valoarea anuală a produselor de acest tip achiziţionate în anii 2008, 2009, 2010 şi 2011 a fost divizată în valori mai mici prin emiterea unor facturi a căror valoare individuală nu depăşea pragul de 10.000 de euro şi respectiv 15.000 de euro, prevăzut la art. 19 din OUG nr. 34/2006, tocmai în scopul îndeplinirii condiţiilor ce puteau justifica achiziţia directă“, au mai precizat anchetatorii.
În final, procurorii DNA au mai reținut că aceste afaceri au fost făcute la inițiativa primarului, iar cele 85 de facturi au fost completate de altă persoană, Constantin Coman fiind… analfabet.

Cei doi inculpați intră în pușcărie

Mircea Guță și Constantin Coman au fost trimiși în judecată în iulie 2014, iar în martie, anul trecut, judecătorii de la Tribunalul Dolj i-a găsit vinovați și i-au condamnat. Mircea Guță a primit două pedepse de câte patru ani de închisoare, iar după contopire, instanța a dispus ca acesta să execute cinci ani și patru luni de închisoare. În schimb, Constantin Coman a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru infracțiunile comise. Instanța a mai dispus ca cei doi inculpați să achite prejudiciul produs Primăriei Calafat, care a fost calculat la suma totală de 1.399.220 de lei în urma unei alte expertize contabile făcute în cursul judecății. Hotărârea Tribunalului Dolj a fost atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova, instanță care s-a pronunțat ieri. De data aceasta, Guță a fost condamnat la patru ani şi 11 luni închisoare, iar Coman a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare.
Instanța a mai dispus ca inculpații să achite și dobânda legală calculată la suma de 1.399.220 de lei și a constatat că inculpatul Constantin Coman a achitat suma de 404.500 de lei din totalul prejudiciului.
Hotărârea Curții de Apel Craiova este definitivă, așa că cei doi inculpați trebuie să execute pedepsele primite.

Sechestru pe bunurile inculpaților

Instanța de judecată a mai dispus menţinerea sechestrului pus de procurori DNA pe bunurile inculpaților încă din februarie 2014. Astfel, în cazul lui Mircea Guță a fost pus sechestru pe o casă din Ciupercenii Vechi, plus terenul aferent de 1.000 mp, pe un teren arabil de 2.600 mp situat tot în Ciupercenii Vechi și pe un autoturism Volkswagen Passat. Constantin Coman are sechestru pus pe un imobil din Drăgăneşti-Olt, pe un autoturism Daewoo Espero și pe unul BMW X6.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS