Fostul primar din Calafat, trimis în pușcărie de Curtea de Apel

Mircea Guță a primit o pedeapsă de aproape cinci ani de pușcărie pentru abuz în serviciu și luare de mită
Autori


Magistrații Curții de Apel Craiova au hotărât, ieri, să-l condamne la patru ani și 11 luni de închisoare cu executare pe Mircea Guță, fost primar al municipiului Calafat, trimis în judecată pentru comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu și luare de mită. În acest dosar, anchetatorii au reținut că, în schimbul unui autoturism Chrysler, Mircea Guță a făcut o serie de achiziții prin care a păgubit bugetul orașului cu peste 300.000 de euro. Inițial, la Tribunalul Dolj, Mircea Guță primise o pedeapsă de cinci ani și patru luni de închisoare, tot cu executare.

Procurorii Direcției Naționale Antico­rupție au stabilit în urma anchetei că primarul Guță a început afacerile cu Constantin Coman, zis Dacul, bulibaşa romilor din Drăgăneşti-Olt, în vara anului 2008, la scurt timp după ce a fost ales primar al municipiului Calafat. „În vara anului 2008, inculpatul Coman Constantin a avut o discuţie cu inculpatul Guţă Mircea Marinel, cu ocazia prezentării mai multor oferte de bunuri şi produse ce puteau interesa Primăria Calafat, pentru o eventuală achiziţie. Ca urmare a acestor demersuri, în perioada 2008-2011, Primăria Calafat, prin reprezentantul său legal, primarul Guţă Mircea Marinel, a achiziţionat diverse produse de la SC Bricomat SRL, SC Perhart Instal SRL şi SC Agmeb Materiale SRL“, au reținut anchetatorii.

Pentru aceste achiziții, același Guță a primit de la Coman, cu titlul de mită, un autoturism Chrysler. Pe 15 decembrie 2008, primarul Guță și Coman s-au întâlnit la Craiova și au încheiat un contract de vânzare-cumpărare, tranzacție pe care anchetatorii o consideră fictivă, actul fiind făcut numai „pentru a acoperi, de fapt, infracţiunea de luare de mită“. În fața procurorilor, primarul a susținut că a cumpărat mașina din târg cu 20.000 de euro, banii provenind din mai multe credite.

Ancheta în acest dosar a mai scos la iveală faptul că edilul Guță a achiziționat de la firmele lui Coman diverse bunuri la prețuri „umflate“. „În calitate de primar al municipiului Calafat şi ordonator principal de credite, în perioada 2008-2011 a determinat şi favorizat cumpărarea mai multor bunuri şi produse, de la SC Bricomat SRL, SC Pehart Instal SRL şi SC Agmeb Materiale SRL, administrate de aceeaşi persoană, respectiv inculpatul Coman Constantin, cu încălcarea dispoziţiilor legale ce reglementează achiziţiile publice şi la un preţ mult mai mare decât preţul pieţei, cauzând prin aceasta unităţii administrativ teritoriale un prejudiciu total de 1.632.398,75 lei (echivalentul a 403.041,93 euro)“, au reținut procurorii.

Achiziții pe bucăți, prețuri umflate

Din documentele ridicate de la sediul Primăriei Calafat s-a stabilit că cele trei firme administrate de Coman au emis, în total, 85 de facturi privind o serie de bunuri cum ar fi: cloramină, bănci stradale, pubele, coşuri de gunoi, hidranţi, măşti de gaze, elemente pentru pichete PSI, elemente componente pentru staţii autobuz, pelerine de ploaie, sârmă etc.

De exemplu, pubelele au fost cumpărate pe bucăți, fiind achiziționate drept pubele zincate, roţi pubele, balamale și capace. Zece bucăți de containere zincate au fost facturate la preţul de 2.200 lei/bucată, iar capacele, la 2.222 de lei. Roțile pentru pubele au ajuns să coste 480 lei/bucata, iar balamalele aveau preţul de 500 lei/bucata. În final, un container de gunoi complet a ajuns la 7.340 de lei. Asta în condițiile în care prețul unui astfel de container nu depășește 2.000 de lei.

Procurorii DNA au mai susținut că edilul a făcut achiziții pe bucăți pentru a se încadra sub pragul de 15.000 de euro, prevăzut de legislația în vigoare la acea vreme. „La indicaţia expresă a inculpatului Guţă Mircea Marinel, valoarea anuală a produselor de acest tip achiziţionate în anii 2008, 2009, 2010 şi 2011 a fost divizată în valori mai mici prin emiterea unor facturi a căror valoare individuală nu depăşea pragul de 10.000 de euro şi respectiv 15.000 de euro, prevăzut la art. 19 din OUG nr. 34/2006, tocmai în scopul îndeplinirii condiţiilor ce puteau justifica achiziţia directă“, au mai precizat anchetatorii.


În final, procurorii DNA au mai reținut că aceste afaceri au fost făcute la inițiativa primarului, iar cele 85 de facturi au fost completate de altă persoană, Constantin Coman fiind… analfabet.

Cei doi inculpați intră în pușcărie

Mircea Guță și Constantin Coman au fost trimiși în judecată în iulie 2014, iar în martie, anul trecut, judecătorii de la Tribunalul Dolj i-a găsit vinovați și i-au condamnat. Mircea Guță a primit două pedepse de câte patru ani de închisoare, iar după contopire, instanța a dispus ca acesta să execute cinci ani și patru luni de închisoare. În schimb, Constantin Coman a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru infracțiunile comise. Instanța a mai dispus ca cei doi inculpați să achite prejudiciul produs Primăriei Calafat, care a fost calculat la suma totală de 1.399.220 de lei în urma unei alte expertize contabile făcute în cursul judecății. Hotărârea Tribunalului Dolj a fost atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova, instanță care s-a pronunțat ieri. De data aceasta, Guță a fost condamnat la patru ani şi 11 luni închisoare, iar Coman a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare.

Instanța a mai dispus ca inculpații să achite și dobânda legală calculată la suma de 1.399.220 de lei și a constatat că inculpatul Constantin Coman a achitat suma de 404.500 de lei din totalul prejudiciului.

Hotărârea Curții de Apel Craiova este definitivă, așa că cei doi inculpați trebuie să execute pedepsele primite.

Sechestru pe bunurile inculpaților

Instanța de judecată a mai dispus menţinerea sechestrului pus de procurori DNA pe bunurile inculpaților încă din februarie 2014. Astfel, în cazul lui Mircea Guță a fost pus sechestru pe o casă din Ciupercenii Vechi, plus terenul aferent de 1.000 mp, pe un teren arabil de 2.600 mp situat tot în Ciupercenii Vechi și pe un autoturism Volkswagen Passat. Constantin Coman are sechestru pus pe un imobil din Drăgăneşti-Olt, pe un autoturism Daewoo Espero și pe unul BMW X6.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 24 mai 2018

Actualitate

» Mesajul preşedintelui Iohannis către PNL: Asumarea valorilor liberalismului a devenit o necesitate
» Oficial: S-a introdus perioada de grație la sancțiunile pentru cei care nu vor trece la casele de marcat cu jurnal electronic
» Gorj: O mie de elevi au participat la Parada Liceelor
» Donald Trump anulează summitul cu Kim Jong-Un
» Fotografia alb-negru care a cucerit o lume întreagă
» Legile pentru achiziţiile publice, adoptate de Guvern
» Ungaria: Accident între două mașini cu numere de România, unul dintre șoferi a murit
» Românii au devenit a doua cea mai numeroasă comunitate non-britanică din Regatul Unit
» Marea Britanie: Surori cercetate pentru fapte de sclavie asupra unei românce pusă să se prostitueze

Publireportaj

» Club 300 Craiova, oază de liniște și relaxare
» Comuna Valea Stanciului se modernizează
» Işalniţa, paşi importanţi pentru reînvierea industriei
» Wielpütz Automotive a început construcția fabricii de la Craiova
» Trendul salopetelor se menține și în sezonul primăvară – vară al anului 2018
» Titlul proiectului: Reabilitare si extindere constructie hotel, construire restaurant si terasa acoperita
» ECO SUD SA continuă seria investițiilor în protecția mediului

Local

» Centura de ocolire a Caracalului, finalizată după şapte ani
» Bibliotecă inedită pentru pacienții Spitalului Județean de Urgență Slatina
» Acțiuni pentru combaterea evaziunii şi contrabandei
» Femei prinse la furat de haine
» Percheziţii în Olt şi Vâlcea într-un dosar de evaziune

Dolj

» Compensatoarele de la pasaj atârnă în patru șuruburi
» Întreruperi energie electrică de luni
» Sentință definitivă în dosarul șpăgilor de la Facultatea de Farmacie
» Dosarul ”Frăția”, mai aproape de judecată
» Şedinţă ordinară de Consiliul Local al Municipiului Craiova pe 31 mai
» Dolj: Poliţiştii au acţionat pentru prevenirea violenţei în familie
» Acțiuni de control ale ITM Dolj în domeniul construcțiilor

Gorj

» Încep lucrările la 18 poduri de pe DJ 673 Slivileşti – Turceni
» Reparaţii cu mixtură asfaltică pe DN 66 în zona Mănăstirii Lainci
» Protest la Colegiul Auto „Traian Vuia“ din Târgu Jiu, din cauza salariilor reduse
» Şi-a ucis soția, apoi a încercat să se sinucidă
» Lipsa forţei de muncă alungă investitorii străini
» Rupere de nori în mai multe localităţi din Gorj 
» Gorj: Accident soldat cu trei răniţi în defileul Jiului
» UPDATE – Gorj: Un tir s-a răsturnat la Brăneşti

Mehedinţi

» Mehedinţi: 1000 de gulguţe vor lumina Parcul Rozelor la a cincea ediţie a Festivalului Luminii

Vâlcea

» Vâlcea: Femei prinse la furat de haine

Sport

» Pregătiţi vitrina, vine Cupa!
» Real Madrid și Liverpool luptă pentru trofeul UCL
» Elevii Școlii „Elena Farago“ au făcut furori
» Juniorii olteni promit spectacol la Mischii
» Mihai Nedelcu, medaliat cu argint la Campionatul Național
» După muncă, răsplata! Yulia Dumanska, prima în topuri

Sanatate

» Cum apare şi cum poate fi prevenit cancerul de piele
» Beneficiile muşețelului pentru sănătate

Educatie

» Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară trece la învățământul dual
» Colegiul Energetic din Craiova, premiat de Ministerul Educației

Magazin

» Reţeta de weekend – Pui în sos cremos de brânză și usturoi
» Horoscopul de weekend

Top