Ajutoare sociale, executate silit

Asistații social care nu respectă legea ajutoarelor sociale sunt descoperiți mai devreme sau mai târziu și returnează banii încasați necuvenit
Autori


Persoanele care beneficiază de ajutor social și nu merg la AJOFM din șase în șase luni să obțină o adeverință care să ateste că nu au loc de muncă riscă să restituie banii încasați necuvenit. Un beneficiar al Legii nr. 416 din comuna Pleșoi a primit timp de doi ani ajutor social, fără ca funcționarul de la primărie să îi solicite acea adeverință. Bărbatul este executat silit, cu poprire de la Fisc, în timp ce funcționarul care i-a acceptat la plată dosarul atâta timp nu a fost sancționat în niciun fel.

Un bărbat din comuna Pleșoi, beneficiar al Legii nr. 416/2001 privind ajutoarele sociale, ne-a sesizat la redacție, povestind pățania prin care a trecut. În urmă cu câțiva ani, Dumitru Badea era beneficiar de ajutor social împreună cu familia sa, însă timp de doi ani nu a mers la Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Dolj să obțină acea adeverință care se lua pe atunci din trei în trei luni, prin care să demonstreze că nu are loc de muncă. Adeverința respectivă se obține acum din șase în șase luni și atestă faptul că persoana în cauză îndeplinește condițiile pentru a primi ajutor social. Dumitru Badea nu a mers la AJOFM timp de doi ani, iar în acest interval funcționarul de la Primăria Pleșoi care se ocupa de dosarele de ajutor social nu i-a solicitat adeverința și nici nu a întreprins demersurile pentru a sista la plată dosarul bărbatului.

ANAF i-a pus poprire

Ulterior, în urma unui control al Inspecției Sociale din cadrul Agenției Județene de Prestații și Inspecție Socială (AJPIS) Dolj s-a constatat că bătrânul încasase ajutoare sociale timp de doi ani fără să existe adeverințe la dosar care să ateste că bărbatul nu avusese alte venituri în perioada în care era beneficiar al Legii nr. 416. „În urma controlului, Inspecția Socială a constatat un debit de 5.984 de lei, pentru că îi lipsea adeverința de la AJOFM pentru perioada 1.12.2012 – 31.08.2014. Beneficiarul ajutorului social nu a plătit debitul în interval de șase luni de la constatare, astfel că debitul a fost transferat către ANAF, pentru a i se face poprire. Este în principal vina lui că nu și-a obținut adeverința, potrivit legii, dar este și vina funcționarului că i-a acceptat dosarul atât timp, fără să existe adeverința. Nu știu care este problema acolo. Eu vă spun doar ce s-a constatat la control și cum s-au făcut demersurile pentru recuperarea prejudiciului“, a explicat directorul AJPIS Dolj, Marius Simcelescu.

Bărbatul a dat Fiscul în judecată

Dosarul său de debit a ajuns la ANAF, care a trecut la poprirea sumei respective și de la AJPIS și de la banca la care omul are deschis cont. Din ajutorul social de 357 de lei pe lună care i se cuvine, bărbatului din Pleșoi i se rețin 118 lei pe lună, reprezentând o treime din venit. Dumitru Badea a acționat în instanță Fiscul pentru poprirea respectivă. Conform datelor publice din dosar, de pe site-ul Judecătoriei Craiova, ANAF a chemat ca terț poprit banca la care bărbatul avea un cont deschis. Badea spune că a are un card de credit la Credit Europe Bank și unde își plătea rata lunară de 80 de lei, în urma unui împrumut. Contul a fost blocat anul trecut de ANAF, iar bărbatul acuză că nu poate să își mai plătească ratele, acumulând datorii și solicită deblocarea contului de la bancă, din moment ce suma i se reține deja de la AJPIS. Potrivit unor surse avizate, Fiscul a trimis către bancă decizia de ridicare a popririi pe contul lui Badea, confirmată de bancă pe data de 14.03.2018. Aceleași surse susțin că la ora actuală acel cont nu mai este poprit, deci asistatul social își poate plăti ratele restante. Bărbatului din Pleșoi i-a rămas în vigoare doar poprirea pe ajutorul de la AJPIS, până se reține debitul integral.

Până la închiderea ediției, reprezentanții băncii nu au putut fi contactați de GdS.


Primarul își apără funcționarul

Contactat telefonic de GdS, primarul din Pleșoi, Ion Ionescu, a precizat că au fost mai multe cazuri în comună de persoane care nu obținuseră adeverințele de la AJOFM pentru ajutoare sociale și că „oamenilor li s-au reținut debite din ajutorul social. Despre cazul lui Dumitru Badea nu știu speța în detaliu. El nu a venit la mine în audiență să îmi spună problema lui. Dacă el nu și-a luat adeverința de la AJOFM timp de doi ani, într-adevăr funcționarul de la primărie este un referent și trebuia să aibă ordine în dosare și să știe că nu are adeverințele. Din câte știu eu, Badea este un om amărât, care se încadrează la ajutor social. Și înainte și-a efectuat orele de muncă în folosul comunității. Sunt mai mulți beneficiari de ajutor social care nu știu carte și spuneau că nu se descurcă în Craiova. Îi mai ajutam noi și trimiteam mașina de la primărie să îi ducă la AJOFM să obțină acele adeverințe“, a spus primarul din Pleșoi, care a adăugat că, din câte știe el, funcționarul de la primărie nu a fost sancționat pentru că nu a verificat la timp dacă asistații social aveau sau nu adeverințele la care îi obligă legea.

Dumitru Badea continuă să presteze orele de muncă în folosul comunității și are adeverințele de la AJOFM la zi, el încadrându-se în continuare în condițiile de acordare a ajutorului social, susține edilul comunei Pleșoi, Ion Ionescu.

Banii încasați necuvenit din ajutoare sunt recuperați prin executare silită

Cazul asistatului social din Pleșoi nu este unul singular în județ. Reprezentanții AJPIS Dolj spun că în urma controalelor au fost depistate multe astfel de cazuri în care beneficiarilor le lipseau adeverințele de la dosar. În astfel de cazuri, Inspecția Socială constată debite, iar asistații trebuie să dea banii înapoi. Fiscul trece la executarea silită a sumelor datorate de asistați, în cuantumul prevăzut de lege. „În cazul în care asistații social nu plătesc debitul către AJPIS în interval de șase luni de la data constatării lui, conform OUG nr. 44/2016, atunci dosarul este înaintat la ANAF și se trece la executarea silită a debitorului. Beneficiarii Legii nr. 416 trebuie să aibă toate documentele în regulă ca să nuComenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 24 mai 2018

Actualitate

» Mesajul preşedintelui Iohannis către PNL: Asumarea valorilor liberalismului a devenit o necesitate
» Oficial: S-a introdus perioada de grație la sancțiunile pentru cei care nu vor trece la casele de marcat cu jurnal electronic
» Gorj: O mie de elevi au participat la Parada Liceelor
» Donald Trump anulează summitul cu Kim Jong-Un
» Fotografia alb-negru care a cucerit o lume întreagă
» Legile pentru achiziţiile publice, adoptate de Guvern
» Ungaria: Accident între două mașini cu numere de România, unul dintre șoferi a murit
» Românii au devenit a doua cea mai numeroasă comunitate non-britanică din Regatul Unit
» Marea Britanie: Surori cercetate pentru fapte de sclavie asupra unei românce pusă să se prostitueze

Publireportaj

» Club 300 Craiova, oază de liniște și relaxare
» Comuna Valea Stanciului se modernizează
» Işalniţa, paşi importanţi pentru reînvierea industriei
» Wielpütz Automotive a început construcția fabricii de la Craiova
» Trendul salopetelor se menține și în sezonul primăvară – vară al anului 2018
» Titlul proiectului: Reabilitare si extindere constructie hotel, construire restaurant si terasa acoperita
» ECO SUD SA continuă seria investițiilor în protecția mediului

Local

» Centura de ocolire a Caracalului, finalizată după şapte ani
» Bibliotecă inedită pentru pacienții Spitalului Județean de Urgență Slatina
» Acțiuni pentru combaterea evaziunii şi contrabandei
» Femei prinse la furat de haine
» Percheziţii în Olt şi Vâlcea într-un dosar de evaziune

Dolj

» Compensatoarele de la pasaj atârnă în patru șuruburi
» Întreruperi energie electrică de luni
» Sentință definitivă în dosarul șpăgilor de la Facultatea de Farmacie
» Dosarul ”Frăția”, mai aproape de judecată
» Şedinţă ordinară de Consiliul Local al Municipiului Craiova pe 31 mai
» Dolj: Poliţiştii au acţionat pentru prevenirea violenţei în familie
» Acțiuni de control ale ITM Dolj în domeniul construcțiilor

Gorj

» Încep lucrările la 18 poduri de pe DJ 673 Slivileşti – Turceni
» Reparaţii cu mixtură asfaltică pe DN 66 în zona Mănăstirii Lainci
» Protest la Colegiul Auto „Traian Vuia“ din Târgu Jiu, din cauza salariilor reduse
» Şi-a ucis soția, apoi a încercat să se sinucidă
» Lipsa forţei de muncă alungă investitorii străini
» Rupere de nori în mai multe localităţi din Gorj 
» Gorj: Accident soldat cu trei răniţi în defileul Jiului
» UPDATE – Gorj: Un tir s-a răsturnat la Brăneşti

Mehedinţi

» Mehedinţi: 1000 de gulguţe vor lumina Parcul Rozelor la a cincea ediţie a Festivalului Luminii

Vâlcea

» Vâlcea: Femei prinse la furat de haine

Sport

» Pregătiţi vitrina, vine Cupa!
» Real Madrid și Liverpool luptă pentru trofeul UCL
» Elevii Școlii „Elena Farago“ au făcut furori
» Juniorii olteni promit spectacol la Mischii
» Mihai Nedelcu, medaliat cu argint la Campionatul Național
» După muncă, răsplata! Yulia Dumanska, prima în topuri

Sanatate

» Cum apare şi cum poate fi prevenit cancerul de piele
» Beneficiile muşețelului pentru sănătate

Educatie

» Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară trece la învățământul dual
» Colegiul Energetic din Craiova, premiat de Ministerul Educației

Magazin

» Reţeta de weekend – Pui în sos cremos de brânză și usturoi
» Horoscopul de weekend

Top