11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalAgent de poliție, condamnat pentru o șpagă de 150 de lei

Agent de poliție, condamnat pentru o șpagă de 150 de lei

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au hotărât, ieri, să condamne la trei ani de închisoare cu suspendare un agent de la Postul de Poliţie Verbiţa, acuzat că a cerut o șpagă de 150 de lei unui doljean pe care îl prinsese transportând lemne fără documente legale.

Agentul de poliție Ștefan Popîrțan, de 26 de ani, a intrat în atenția ofițerilor Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj în ianuarie 2017, în urma unui denunț depus de un bărbat din comuna doljeană Verbița.
Cercetările au fost preluate de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, care au stabilit că, în cursul lunii decembrie 2016, agentul Popîrțan l-a depistat pe denunțător în timp ce transporta o cantitate de lemne fără să deţină documente de provenienţă. Pentru a nu-l amenda și a nu dispune confiscarea căruței, polițistul i-ar fi cerut bărbatului diverse sume de bani. În final, agentul de poliție a fost prins în flagrant în timp ce primea suma de 150 de lei de la denunțător. Anchetatorii au stabilit că agentul Popîrțan „l-a abordat în mai multe rânduri pe denunţător, ultima dată în ziua de 14.01.2017, ocazie cu care i-a solicitat din nou bani, stabilind să se întâlnească două zile mai târziu, pentru remiterea sumei pretinse. Ca urmare, persoana respectivă a formulat un denunţ în baza căruia s-a organizat activitatea de prindere în flagrant a agentului de poliţie, după ce primise suma de 150 de lei de la denunţător“.
După ce a fost prins în flagrant, polițistul a fost audiat de un procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, care a hotărât să-l rețină pe o perioadă de 24 de ore. O zi mai târziu, pe 17 ianuarie, inculpatul a fost dus la Tribunalul Dolj cu propunere de arestare preventivă, însă instanța de judecată a respins solicitarea procurorilor și a dispus arestarea la domiciliu a polițistului. Acesta din urmă a rămas arestat la domiciliu până pe 4 octombrie.

Trei ani cu suspendare pentru o șpagă de 150 de lei

Agentul Ștefan Popîrțan a fost trimis în judecată pe 1 februarie 2017, dosarul privind comiterea infracțiunii de luare de mită fiind înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj. Instanța s-a pronunțat pe 2 noiembrie, când inculpatul a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare.
În plus, instanța a dispus ca Popîrţan să presteze 70 de zile de muncă în folosul comunității în cadrul Primăriei Maglavit.
A urmat apelul, iar ieri, Curtea de Apel Craiova a dat o sentință definitivă în acest dosar. Instanța a menținut pedeapsa stabilită de Tribunalul Dolj și a mai dispus ca inculpatul să frecventeze unul din programele de reintegrare socială derulat de Serviciul de Probaţiune Dolj.
Luarea de mită reprezintă fapta funcţionarului public care, direct ori indirect, pretinde ori primeşte bani sau alte foloase care nu i se cuvin pentru a îndeplini, neîndeplini, urgentarea sau întârzia îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu. Luarea de mită se pedepseşte cu închisoare de la trei la zece ani.
Reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj au precizat pentru Gazeta de Sud că agentul Popîrțan a fost suspendat din funcție încă de pe 17 ianuarie 2017. Potrivit Legii nr. 360/2002 (Statutul polițistului), când un polițist este condamnat definitiv, acestuia îi încetează raporturile de serviciu cu unitatea de poliție

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS