6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAbsolvenţii, aşteptaţi la AJOFM

Absolvenţii, aşteptaţi la AJOFM

Începând cu 26 mai şi până pe 24 iulie, absolvenţii sunt aşteptaţi să se înscrie în evidenţa Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Gorj pentru a beneficia de asistenţă personalizată în vederea identificării şi ocupării unui loc de muncă. Absolvenţii care într-o perioadă de 60 de zile de la finalizarea studiilor nu s-au încadrat în muncă potrivit pregătirii profesionale şi nu sunt înregistraţi la structurile ANOFM din raza de domiciliu, nu urmează o formă de învăţământ, nu realizează venituri sau realizează venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare , pot solicita acordarea indemnizaţiei de şomaj. Acest drept se acordă absolvenţilor, la cerere, pe o perioada de 6 luni, calculată de la data expirării celor 60 de zile de la absolvire şi constă într-o sumă fixă, lunară, neimpozabilă al cărei cuantum este de 250 de lei.

Au un termen-limită

Termenul de 60 de zile de la data absolvirii este termen de decădere din drepturi. În cazul în care absolvenţii nu se prezintă în acest interval, ei au dreptul să se înregistreze ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, dar nu vor avea dreptul la indemnizaţie de şomaj. AJOFM Gorj atenţionează absolvenţii de liceu promoţia 2018 că data absolvirii cursurilor în anul şcolar 2017-2018 este 25.05.2018 pentru elevii care au promovat la toate disciplinele, indiferent dacă promovează sau nu examenul de bacalaureat. Elevii care nu au situația școlară încheiată se pot înregistra în evidențele ANOFM în termen de 60 zile de la data promovării examenului de corigență (data înscrisă în adeverința eliberată de instituția de învățământ). În perioada 26.05.2018 – 24.07.2018, absolvenții învățământului liceal trebuie să fie luați în evidența agențiilor teritoriale cu următoarele acte: carte de identitate (copie și original), certificatul/adeverința de absolvire (copie și original), adeverința medicală cu mențiunea „apt de muncă/clinic sănătos“, adeverință de la organele fiscale teritoriale. În cazul absolvenţilor de studii superioare, termenul de 60 de zile în care trebuie să se înregistreze la agenţiile de ocupare curge de la finalizarea studiilor anului terminal.

Programe de formare profesională

Având în vedere că nimeni nu are siguranţa promovării examenului de licenţă, absolvenţii de studii superioare cu domiciliul în judeţul Gorj trebuie să solicite adeverinţa de absolvire (chiar si fără examenul de licenţă) imediat ce au finalizat cursurile şi să se înregistreze la sediul agenţiilor de ocupare cele mai apropriate în interval de 60 de zile de la finalizarea cursurilor. Excepţie fac acei tineri care nu au situaţia încheiată la toate materiile şi trebuie să se prezinte în sesiunea de examene restante în luna septembrie. În cazul acestora, termenul curge de la data promovării examenului restant, dată care trebuie precizată pe adeverinţa eliberată de instituţia de învăţământ superior. Absolvenţii 2018 care sunt declaraţi admişi într-o formă de învăţământ superioară (şcoală postliceală, universitate, master etc.) nu pot beneficia de indemnizaţia de şomaj. Absolvenţii instituţiilor de învăţământ înregistraţi la agenţiile teritoriale ale AJOFM Gorj beneficiază de informare şi consiliere profesională, mediere pentru identificarea unui loc de muncă, precum şi de facilităţi financiare. De asemenea, în scopul asigurării mobilităţii şi reintegrării pe piaţa muncii, absolvenţii pot participa la programe gratuite de formare profesională.

Subvenționarea locurilor de muncă

Angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenții promoției 2018 ai unor instituții de învățământ primesc 900 de lei lunar, timp de 12 luni, pentru fiecare absolvent, începând cu data încheierii convenţiei de subvenţionare. Angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenți din rândul persoanelor cu handicap primesc 900 de lei lunar, pentru fiecare absolvent, pe o perioadă de 18 luni. În perioada celor 18 luni, cât timp angajatorii sunt obligați să mențină raporturile de muncă sau de serviciu, absolvenții pot urma o formă de pregătire profesională, organizată de către angajator, în condițiile legii. „Cheltuielile necesare pentru pregătirea profesională vor fi suportate, la cererea angajatorilor, din bugetul asigurărilor pentru șomaj. Absolvenţii instituţiilor de învăţământ şi absolvenţii şcolilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, care, în termen de 60 de zile de la absolvire, se înregistrează la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă şi se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, de o primă de inserţie egală cu de trei ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării. Prima de inserţie se acordă în două tranşe, astfel: o tranşă egală cu 50% din cuantumul stabilit (750 de lei), la data angajării, și o tranşă egală cu 50% din cuantumul stabilit (750 de lei), după expirarea perioadei de 12 luni de la angajare“, a declarat Romeo Chiriac, directorul executiv al AJOFM Gorj.

Subvenţii pentru angajatori

Angajatorii care încadrează în muncă elevi şi studenţi pe perioada vacanţelor beneficiază, pentru fiecare elev şi student, de un stimulent financiar lunar egal cu 50% din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare, pentru fiecare elev şi student, pentru o perioadă de 60 de zile. Angajatorii care încheie un contract de ucenicie la locul de muncă pot primi lunar, la cerere, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, pe perioada derulării contractului de ucenicie, pentru acel ucenic, un stimulent financiar pe o perioadă cuprinsă între unu și trei ani, în cuantum de 1.125 lei/lună, acordată din bugetul asigurărilor de şomaj, în limita fondurilor alocate cu această destinaţie. Angajatorii care angajează absolvenţi de studii superioare şi încheie un contract de stagiu beneficiază, la cerere, pe perioada derulării contractului de stagiu, pentru acel stagiar, de o sumă în cuantum de 1.350 lei/lună, acordată din bugetul asigurărilor de şomaj, în limita fondurilor alocate cu această destinaţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS