21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAgent de penitenciar, condamnat pentru trafic de influență

Agent de penitenciar, condamnat pentru trafic de influență

Inculpatul a fost acuzat că, în calitatea de agent-șef în cadrul Penitenciarului Pelendava, a cerut șpagă 5.000 de euro pentru a aranja angajarea unei femei pe un post de asistent medical

Judecătorii de la Tribunalul Dolj au hotărât, joi, să condamne la doi ani de închisoare cu suspendare un agent-șef de la Penitenciarul Pelendava, acuzat că i-a cerut unui bărbat suma de 5.000 de euro pentru a aranja angajarea soției acestuia ca asistent medical.

Cercetările în acest dosar au fost începute în vara anului 2016, după ce o persoană a sesizat ofițerii Serviciului Județean Anticorupție Dolj despre faptul că, în perioada iunie-iulie 2016, agentul-șef Dănuț Dihoru, din cadrul Penitenciarului Pelendava, a pretins de la un bărbat „suma de 5.000 de euro, iar ulterior a primit de la acesta 3.500 de euro, lăsându-l să creadă că are influenţă în scopul angajării soţiei acestuia ca asistent medical în cadrul Penitenciarului Pelendava“. Ancheta a fost preluată de un procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, care a obținut probe pentru a-l pune sub acuzare pe agentul Dihoru. În schimb, Alexandru Crăciun, bărbatul care a dat bani pentru angajarea soției sale, și-a recunoscut faptele în fața procurorilor, „precizând că, inițial, i-a remis lui D.D. suma de 3.500 de euro pentru a-i facilita angajarea soţiei sale pe postul de asistent medical, promițându-i, totodată, că-i va remite şi restul de 1.500 de euro după efectuarea angajării“, după cum au mai precizat anchetatorii doljeni. Ulterior, Crăciun a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei privind comiterea infracțiunii de cumpărare de influenţă, document prin care a acceptat o condamnare cu suspendare pentru fapta comisă.
Acordul de recunoaștere a vinovăției semnat de Alexandru Crăciun a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj, instanță care a dispus, în martie 2017, condamnarea inculpatului la un an și jumătate de închisoare cu suspendare.

Și condamnare, și sechestru pe mașina personală

Dosarul în care Dănuț Dihoru a fost acuzat de trafic de influență a ajuns pe rolul Tribunalului Dolj tot în martie, anul trecut, iar ieri, pe 10 mai, instanța s-a pronunțat. Inculpatul a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de influență și, în plus, a fost obligat să presteze 80 de zile de muncă în folosul comunității la Primăria Craiova. Timp de doi ani, cât este termenul de supraveghere, inculpatul trebuie să respecte o serie de măsuri: să anunțe schimbarea domiciliului și deplasările care depășesc 15 zile, să primească vizitele unui consilier de probațiunea și să nu părăsească teritoriul țării fără acordul judecătorilor.
Deși Crăciun a susținut că i-a dat agentului Dihoru suma de 3.500 de euro, instanța de judecată a dispus confiscarea de la acesta din urmă a sumei de 2.500 de euro sau echivalentul în lei. Instanța a mai dispus menținerea sechestrului pus pe autoturismul inculpatului, o Skoda Superb, dar și ca agentul Dănuț Dihoru să achite suma de 3.000 de lei drept cheltuieli de judecată.
Potrivit Codului Penal, pretinderea ori primirea de bani sau alte foloase de către o persoană care lasă să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar public şi care promite că îl va determina pe acesta să îndeplinească un act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri, se pedepseşte cu închisoarea de la doi la șapte ani. Banii sau orice alte bunuri primite sunt supuse confiscării.
Hotărârea Tribunalului Dolj nu este definitivă și poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS