Afişul evenimentului organizat de Biblioteca Judeţeană

Ziua Europei va fi sărbătorită la Târgu Jiu, miercuri, 9 mai, de autorităţile locale şi judeţene. Potrivit lui Gheorghe Nichifor, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Gorj, la nivel naţional este valabil un program comun de activităţi sub deviza „Suntem independenţi, suntem o naţiune de sine stătătoare“. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Gorj a mai spus că manifestările vor debuta de la ora 10.00, în Piaţa Prefecturii din Târgu Jiu, cu muzică de promenadă oferită de Fanfara Armonia. Vor fi intonate imnurile României şi al Uniunii Europene. De asemenea, nu vor lipsi alocuţiunile dedicate sărbătoririi Zilei Europei. „Sunt manifestări care au loc pe întreg teritoriul ţării. Suntem un stat membru al UE deja de 11 ani şi vom marca şi la Târgu Jiu acest eveniment prin manifestări specifice, la fel ca în anii trecuţi“, a spus Gheorghe Nichifor.

Ateliere organizate de Biblioteca Judeţeană

De asemenea, cu ocazia sărbătoririi Zilei Europei, Centrul de Informare Europe Direct Gorj și Biblioteca Județeană „Christian Tell“ Gorj organizează – cinci ateliere nonformale având ca teme: Autocunoaștere; Meseria potrivită pentru mine; De ce să studiez?; Jocul, o metodă de dezvoltare a gândirii strategice; Cum să păstrăm o familie unită? Jean-Claude Junker spunea în discursul privind Starea Uniunii din 2017: „Iubesc Europa deoarece Europa și Uniunea Europeană au realizat ceva unic în această lume fragilă: pace în interiorul Europei și pace în afara sa“. Europenii apreciază această valoare a Uniunii Europene, pentru că într-un asemenea spațiu cetățenii pot să se dezvolte și să se implice în construirea unui viitor frumos pentru „cetate“. Centrul de Informare Europe Direct propune sărbătorirea Zilei Europei din acest an sub acest mesaj: „Europa, spațiul în care mă simt protejat!“ pentru că implică reflecție asupra beneficiilor de a dezvolta generațiile într-un mediu sigur. „Scopul acțiunilor noastre este să ajutăm la modelarea generațiilor tinere de cetățeni europeni prin cele cinci ateliere nonformale interactive. Gândit inițial ca un eveniment pentru spațiul public din centrul cetății Târgu Jiu din cauza vremii instabile, reprezentanții CIED Gorj, alături de voluntarii săi, vor duce ”cetatea” mai aproape de cei care o locuiesc prin acțiunile ce se vor desfășura la următoarele unităţi şcolare: între orele 11.00 – 15.00, la Școlile Gimnaziale nr. 8, nr. 6 și Liceul Energetic Târgu Jiu“, a declarat Viorel Surdoiu, reprezentant al Bibliotecii Judeţene Gorj.

Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.