10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj15.000 de lei contra trei ani de puşcărie

15.000 de lei contra trei ani de puşcărie

Anchetatorii au stabilit că inculpatul a scos de pe cardul păgubitului suma totală
de 15.000 de lei

Magistrații de la Curtea de Apel Craiova au condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare un doljean de 40 de ani, angajat al unui service din Craiova, acuzat că a sustras cardul unui client și a retras de pe el suma de 15.000 de lei. Inculpatului nu i-a fost deloc greu să scoată banii din bancomat, pentru că păgubitul avea lipit pe card un bilețel pe care notase codul PIN.

În urmă cu un an, în mai 2017, judecătorii de la Tribunalul Dolj dispuneau arestarea preventivă a lui Valentin Nicolae, de 40 de ani, din Plenița, acuzat de comiterea infracțiunilor de furt, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos şi acces ilegal la un sistem informatic.
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au început ancheta în acest dosar în primăvara anului trecut, după ce un craiovean a sesizat faptul că i-a fost sustras un card bancar de pe care, în perioada 6 februarie – 24 martie, prin mai multe retrageri, i-a fost furată suma de 15.000 de lei. În urma cercetărilor, anchetatorii au stabilit că partea vătămată, șofer pe un microbuz de transport persoane la o firmă din Craiova, la începutul lunii februarie 2017, și-a dus autovehiculul la un service din municipiu pentru verificări și reparații. Pe timpul lucrărilor, bărbatul și-a lăsat în mașină borseta în care avea diverse documente și carduri bancare. Ulterior, bărbatul și-a dat seama că îi lipsește un card, pe care avea lipit un bilețel cu codul PIN. De asemenea, după verificarea contului bancar, a aflat că din acesta fusese retrasă suma de 15.000 de lei, motiv pentru care a reclamat furtul cardului.
În urma anchetei, oamenii legii au stabilit că autorul faptei este Valentin Nicolae, de 40 de ani, din Plenița, mecanic auto la service-ul unde își reparase craioveanul microbuzul. Pe 15 mai, după ce a fost audiat, suspectul a fost reținut, iar o zi mai târziu a fost arestat preventiv la solicitarea procurorilor doljeni.

Trei ani de închisoare pentru trei infracțiuni

Inculpatul a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv în iunie, anul trecut, dosarul fiind înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj, instanță care s-a pronunțat în februarie, anul acesta.
Valentin Nicolae a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru furt, la patru ani pentru efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos și la alți patru ani de închisoare pentru acces ilegal la un sistem informatic. După contopirea celor trei pedepse și aplicarea unui spor, în final, bărbatul de 40 de ani a fost condamnat la șase ani și patru luni de închisoare. În plus, instanța a dispus ca inculpatul să-i înapoieze păgubitului suma de 15.000 de lei. Pentru recuperarea acestei sume, judecătorii doljeni au menținut sechestrul pus pe un inel și o brățară din aur, cu o greutate totală de aproximativ 5,5 grame, dar și pe un telefon mobil.
Sentința Tribunalului Dolj a fost atacată cu apel de către inculpat și procurori, iar săptămâna trecută, pe 2 mai, Curtea de Apel Craiova a dat o hotărâre definitivă în acest dosar. De data aceasta, inculpatul a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru infracțiunile comise, pedeapsă din care se scad cele aproape 12 luni petrecute de inculpat în arest preventiv (15 mai 2017 – 2 mai 2018).
„Contopeşte pedepsele aplicate inculpatului Nicolae Valentin în pedeapsa cea mai grea, de doi ani de închisoare, la care se adaugă un spor de un an de închisoare, reprezentând 1/3 din totalul celorlalte pedepse, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de trei ani de închisoare în regim de detenţie“, se arată în hotărârea Curții de Apel Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS