Clinica de Cardiologie inaugurată, pacienții așteaptă

Clinica de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară nu s-a deschis încă pentru pacienți


Clinica de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară, construită în curtea Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova, a fost inaugurată în urmă cu o săptămână. Cu toate acestea, pacienții încă nu au început să fie tratați aici. S-au făcut demersurile pentru obținerea autorizației sanitare. Conducerea spitalului spune că în aproximativ două săptămâni clinica ar fi pregătită să primească primii pacienți. Persoanele care suferă un infarct nu pot fi tratate în acest moment în Craiova, cazurile sunt trimise la București sau Timișoara.

O investiție de 9,5 milioane de euro, făcută de Consiliul Judeţean Dolj, ar urma să salveze viețile pacienților din Oltenia. Clinica de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară a fost construită în patru ani și inaugurată la sfârșitul săptămânii trecute. Inaugurarea nu a însemnat însă și tratarea primului pacient. Activitatea medicală nu a început încă. Se așteaptă obținerea unei ultime autorizații. „Zilele trecute am depus actele pentru ultima autorizație de care avem nevoie – autorizația sanitară. Fără ea nu putem să dăm drumul activității medicale. Autorizația se obține de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Dolj. S-a făcut predarea și primirea clădirii, acum am depus actele pentru această autorizație. Probabil că în zece zile o vom primi“, explică dr. Bogdan Fănuță, managerul Spitalului Județean de Urgență Craiova.

„Ne interesează în primul rând să rezolvăm urgențele“

Pentru început, activitatea medicală urmează să se desfășoare doar pe partea de Cardiologie Intervențională. Pentru acest lucru a fost angajat dr. Daniel Niță – medic primar cardiologie, doctor în medicină, atestat în cardiologie intervențională. Alături de el o să lucreze și dr. Paul Trașcă, medic în Clinica de Cardiologie din cadrul SJU Craiova. „Prima echipă este cea care o să se ocupe de urgențele medicale de la Cardiologia Intervențională. Dr. Daniel Niță de la Spitalul Militar din Bucureșt și dr. Paul Trașcă de la noi, de la Clinica de Cardiologie, sunt cei care au competență în domeniu. Ne dorim să reușim să asigurăm gardă și cu alți medici. Acum căutăm și alți medici și încercăm să organizăm activitatea și din acest punct de vedere. Ne interesează în primul rând să rezolvăm urgențele. Dr. Niță este cel care o să coordoneze activitatea în clinică pentru că are și cea mai mare experiență“, spune dr. Bogdan Fănuță.

Practic, aici urmează să fie tratate cazurile de infarct miocardic, urgențele. Acum, pacienții sunt trimiși pentru intervenții chirurgicale la București și Timișoara. Având în vedere că doar doi medici sunt pregătiți să asigure activitatea medicală, nu se poate face linie de gardă. „Dr. Niță deja a fost angajat. Deocamdată, el și dr. Trașcă o să lucreze acolo. Este nevoie însă și de alți medici, de cel puțin încă doi. Nu orice medic cardiolog poate să lucreze în cardiologie intervențională. Noi îi avem deocamdată pe cei doi, care au și competență, și pregătire, și experiență. Nu se pot asigura însă toate urgențele cu doi oameni“, spune dr. Octavian Istrătoaie, Șeful Clinicii de Cardiologie de la SJU Craiova.

Echipamente de aproximativ două milioane de euro

Valoarea echipamentelor și dotărilor din Clinica de Cardiologie Intervențională este de aproximativ două milioane de euro. În paralel, se află în implementare un proiect european de 1,5 milioane de euro, în cadrul căruia va fi dotată complet una dintre sălile de operații, iar prin bugetul pentru 2018 va fi repartizată suma de 4.350.000 de lei pentru echiparea celei de-a doua.


Clinica de Cardiologie Intervențională are 25 de paturi. Toate saloanele au grup sanitar propriu, dar și sistem de alarmare pentru personalul medical. În clinică se află un bloc operator cu două săli de operații, un izolator, dar și zone de supraveghere și terapie intensivă și o sală pentru angiograf.

Ce presupune Cardiologia Intervențională?

Practic, cardiologia intervenţională este o combinaţie între cardiologia clasică şi chirurgia cardiacă, având beneficii extrem de mari pentru pacienţi şi fiind o adevărată cheie a succesului unei intervenţii cu riscuri minime pentru aceştia. Cu ajutorul tehnologiei de ultimă generaţie, medicii care practică această ramură revoluţionară a medicinei oferă metode de diagnostic şi tratament unice, soluţionând cazuri pe care medicina tradiţională le-ar fi tratat cu bisturiul.

Cardiologia interven-țională este o ramură a cardiologiei, care realizează tratarea pacienţilor prin soluţii minim-invazive. Aceasta se ocupă în mod special cu tratarea bolilor cardiac-ischemice sau a bolilor structurale de inimă, cu ajutorul unui cateter și a dispozitivelor caracteristice.

Această tehnică de tratare este considerată o revoluţie medicală, deoarece înlocuieşte operaţia pe cord deschis cu o procedură, în urma căreia pacientul rămâne fără cicatrici şi dureri postintervenționale. Riscurile asumate în contextul acestor proceduri sunt reduse semnificativ, comparând-o cu chirurgia clasică.

Cardiologia intervenţională oferă posibilitatea tratării unui număr mare de afecţiuni: malformaţii congenital-cardiace, fibrilaţia atrială, insuficienţă cardiacă, boala cardiac-ischemică, hipertensiune arterială, stenoze ale arterelor coronare, stenoza aortică, regurgitare mitrală.

Managerul SJU Craiova spune că la începutul anului viitor ar urma să vină o echipă de medici de la Târgu Mureș pentru dezvoltarea Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 7 mai 2018

Actualitate

» Klaus Iohannis critică dur execuția bugetară pe primul trimestru: E imperioasă demisia premierului Dăncilă
» Procurorii Daniel Horodniceanu şi Felix Bănilă, candidaţi la şefia DIICOT
» Șeful de la Drumuri şi-a dat demisia după 16 luni de mandat, din motive personale. Narcis Neaga revine la conducerea CNAIR
» Avioane ale coaliţiei conduse de Arabia Saudită au bombardat palatul prezidenţial din Yemen
» Două medalii de argint pentru echipele româneşti prezente la Olimpiada de Ştiinţe a Uniunii Europene/EUSO 2018
» De ce scanează chinezii creierul angajaţilor
» Craiova: Programul Filarmonicii “Oltenia” în săptămâna 7-13 mai
» Iohannis face declaraţii de presă la ora 19.30, la Cotroceni
» Vladimir Putin îl propune tot pe Dmitri Medvedev pentru funcţia de premier al Rusiei
» BNR majorează dobânda cheie la 2,5%. Se scumpesc creditele în lei, dar pot creşte şi dobânzile la economisire
» Subiectele de la Evaluarea de la clasa a II-a – Proba de Limba română
» Întâlnire Angela Merkel – Vladimir Putin, la Soci, în 18 mai

Publireportaj

» Finalizare implementare proiect cu titlul “Îmbunătăţirea competitivităţii economice a SC Nobascom Construct SRL prin dotarea societăţii cu echipamente/utilaje/instalaţii de ultimă generaţie”
» Derulare proiect „Dezvoltarea firmei SC PADRINO SRL”
» Derulare proiect „DEZVOLTAREA FIRMEI SC CIVIL SPEED SRL”
» Derulare proiect “Dezvoltarea firmei SC PREMAR COM SERV SRL”
» Derulare proiect “Dezvoltarea firmei SC AMG AGREGATE SRL”
» Derulare proiect “Dezvoltarea firmei Adrilex Imp. Exp. SRL”

Local

» Lucrările de pe strada Uţeştilor, inaugurate
» A furat bijuterii şi a fost prins
» Amenzi cu duiumul aplicate de poliţiştii mehedinţeni
» Au stins luminile maşinii, dar tot au fost văzuţi de jandarmi

Dolj

» Comuna Călăraşi renaşte din nisip
» Top Gel organizează „Zilele porților deschise“
» 15.000 de lei contra trei ani de puşcărie
» Rablele Salubrității îi țin pe craioveni cu gunoiul la ușă
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Dolj: Poliţiştii caută un bărbat din Pleniţa dispărut de la domiciliu
» Dolj: Se sistează temporar furnizarea gazelor la Işalniţa, în data de 8 mai
» ALDE Dolj solicită Primăriei Craiova bani pentru studiul pedologic din Parcul Romanescu
» Craiova: Ziua Europei, marcată la Biblioteca “Aman”
» Dolj: La volan fără permis de conducere

Gorj

» Zeci de elevi, găsiţi de poliţie în barurile de lângă şcoli
» Criză de controlori pe mijloacele de transport în comun
» Foste centrale termice de cartier, scoase la vânzare
» Sute de angajaţi s-au aflat în grevă la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu
» „Brâncușiana copiilor“ a ajuns la cea de-a XVI-a ediţie
» Pregătiri pentru sărbătorirea Zilei Europei, pe 9 Mai
» Protest al cabanierilor din Rânca la adresa autorităţilor care administrează staţiunea
» Utilajele au fost scoase la cosit pe drumurile naţionale
» Două săptămâni pline de evenimente culturale: festivaluri de folclor şi literatură, precum şi târgul meşterilor populari olteni

Sport

» Baschetbaliștii de la Îngerii Băniei, pregătiți de turneul final
» Meciul trei cu Sibiu, în sala mică
» Finala Cupei României se va disputa pe Arena Naţională

Bani & Afaceri

» Ce se întâmplă cu banii strânși la Pilonul II de pensii

Sanatate

» Pacienți învingători într-un sistem bolnav (III): Dorica Dan, femeia mai puternică decât guvernele României

Educatie

» Peste 200 de școlari, premiați pentru performanțele la matematică
» Olimpicii la Matematică ai României și Franței vin la Craiova

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top