10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPeste 200 de angajaţi ai CEO, în preaviz

Peste 200 de angajaţi ai CEO, în preaviz

Complexul Energetic Oltenia a primit mai multe solicitări de disponibilizări colective decât numărul prevăzut în planul de concediere. În câteva zile, salaraţii vor intra în preaviz. Este vorba de 200 de persoane care mai au un an sau doi până la pensie, suferă de boli grave ori fac parte din personalul TESA. Acţionarii CEO au aprobat un plan de 200 de disponibilizări colective în 2018. Iniţial, se dorea plecarea a 740 de salariaţi, însă criza de personal din anumite subunităţi miniere a determinat administraţia companiei să reducă drastic numărul de concediaţi. Astfel, s-a ajuns la doar 200 de mineri şi energeticieni care vor părăsi CEO, începând cu 1 iunie. Problema este că pentru cele 200 de locuri de pe listele de concedieri colective au fost depuse 376 de cereri. La unele dintre acestea, şefii complexului va trebui să renunţe, deşi dorinţa angajaţilor este de a pleca din societatea producătoare de energie electrică şi cărbune.

Vor primi patru salarii compensatorii

Cei 200 de mineri şi energeticieni care vor fi disponibilizaţi de la 1 iunie vor beneficia de anumite compensaţii financiare. Este vorba de patru salarii compensatorii plătite de către CEO. Acest lucru echivalează cu 10.000 de lei net de persoană. În plus, disponibilizaţii vor încasa din partea statului, în baza OUG 36, un venit de completare în cuantum de 2.500 de lei. La suma aceasta se va adăuga în primul an şi indemnizaţia de şomaj plătită de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj. Cei 200 de muncitori vor beneficia şi de servicii de preconcediere, întrucât mai sunt între aceştia şi angajaţi care nu se apropie de vârsta pensionării şi vor avea nevoie să îşi găsească de lucru în altă parte pentru completarea stagiului de cotizare la pensii.

Nu vor să ajungă în situaţia Complexului Energetic Hunedoara

Programul de concedieri colective este urmărit cu atenţie şi de autorităţile judeţene. Cosmin Popescu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, susţine că trebuie ca autorităţile locale şi judeţene să aibă grijă de Complexul Energetic Oltenia pentru a nu ajunge în situaţia Complexului Energetic Hunedoara. În opinia lui Cosmin Popescu, trebuie făcute demersuri pe lângă autorităţile europene pentru a fi obţinută o dispensă în ceea ce priveşte atingerea noilor indicatori de mediu. Aceştia vor intra în vigoare din august 2021, iar CEO încearcă o amânare până în 2024. „Nu dorim să se ajungă în situaţia economico-financiară a Complexului Energetic Hunedoara, din judeţul vecin. Trebuie să facem toate demersurile şi să ne implicăm fiecare pe zona sa de competenţă, pentru rezolvarea problemelor. Autorităţile locale pot să ajute compania deţinută de Ministerul Energiei cu emiterea titlurilor de proprietate necesare pentru realizarea exproprierilor. Trebuie continuate, de asemenea, demersurile pentru a obţine şi derogarea pentru parametrii de mediu“, a declarat Cosmin Popescu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS