Marian Ardeiu este încă primar la Samarineşti
Marian Ardeiu este încă primar la Samarineşti

Marian Ardeiu, edilul incompatibil al comunei Samarinești, este menținut în funcție chiar de către instanța care l-a declarat definitiv incompatibil. Ardeiu a primit recent o decizie definitivă din partea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care stabileşte că edilul din Samarineşti nu mai are voie să ocupe funcţia, ca urmare a stării de incompatibilitate constatată printr-un raport al Agenţiei Naţionale de Integritate. Tot instanţa supremă nu se grăbeşte să comunice însă dispozitivul sentinţei către autoritatea locală. Corina Belteu, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Gorj, a anunţat că instituţia a trimis deja două adrese la primărie în care solicită secretarului un raport de specialitate. Secretarul a spus, la rândul său, că nu poate să expedieze documentul prin care solicită încetarea mandatului pentru primar, întrucât nu a primit decizia instanţei. „Am trimis şi cea de-a doua adresă la Primăria Samarineşti, cu privire la necesitatea întocmirii referatului în baza căruia prefectul de Gorj va dispune încetarea mandatului. Domnul secretar a anunţat că nu este nicio problemă cu întocmirea referatului, însă încă aşteaptă după sentinţă, să o anexeze la referat, după care va trimite toate documentele“, a declarat Corina Belteu, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Gorj.

Trebuie să îi înceteze mandatul

Trebuie precizat că Marian Ardeiu a fost declarat incompatibil de către Agenţia Naţională de Integritate, care a stabilit că acesta a fost în acelaşi timp şi primar, şi fermier. Conform inspectorilor de integritate, edilul s-a aflat în stare de incompatibilitate începând cu 15 februarie 2012, întrucât a deținut, simultan, atât funcția de primar al comunei Samarinești, cât și calitatea de comerciant persoană fizică, respectiv titular al Ardeiu Marian Întreprindere Individuală. Marian Ardeiu a pierdut procesul cu ANI, după ce a contestat raportul la Curtea de Apel din Craiova. Magistraţii craioveni au ajuns la concluzia că inspectorii de integritate au avut dreptate când au decis să constate starea de incompatibilitate a edilului şi i-au respins acestuia cererea. Instanţa supremă a decis definitiv că edilul s-a aflat în stare de incompatibilitate.

Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.