Ambasadorul Marii Britanii, în vizită la Muzeul Olteniei

Autori


Ambasadorul Marii Britanii în România, Paul Brummel, a deschis ieri vernisajul expoziției „Interferenţe istorice româno-britanice în Oltenia“. Acesta s-a desfășurat în contextul campaniei de diplomație culturală #BritainInRomania, prin care se urmărește promovarea legăturilor bilaterale, de-a lungul istoriei, dintre Marea Britanie și România. Diplomatul englez a fost întâmpinat cu pâine şi sare la sediul Secţiei de Istorie-Arheologie al Muzeului Olteniei.

Vernisajul expoziţiei „Interferenţe istorice româno-britanice în Oltenia“ a reunit ieri, la Muzeul Olteniei din Craiova, autorităţile judeţene, vizitatori, dar s-a bucurat şi de prezenţa ambasadorului Marii Britanii în România, Paul Brummel. Diplomatul englez a rememorat evoluţia orașului Craiova şi a zonei Olteniei, punctând totodată elementele care vizează atât arhitectura, cât şi gastronomia din această regiune.

„James Henrz Skene, un diplomat scoţian şi călător în jurul lumii, evaluează standardele de cazare în Craiova ca fiind mult peste cele mai sofisticate hoteluri din Bucureşti. Ideea este promovată şi de John Murry, care include în ghidul său de călătorii o evaluare pozitivă a hotelurilor din Craiova, menţionând şi ruinele romane din Caracal ca obiective turistice. Însă de departe cea mai frumoasă imagine a fost pictată, să zicem, de jurnalista Eustache Clare Grenviile Murry care, după vizita sa din 1855, a ajuns la concluzia că acest oraş e un « lucru rar în această ţară» datorită frumuseţii şi gradului de curăţenie. De asemenea, jurnalista este fascinată de ospitalitatea oficialilor din Mica Valahie, pe care îi admiră pentru bunul gust prin care şi-au decorat încăperile. Când vine vorba de mâncare, Murray aseamănă micul dejun românesc cu cel franţuzesc în ceea ce priveşte prospeţimea ingredientelor“, a spus Paul Brummel.

Într-un alt document, geologul britanic David Thomas Ansted a descris Oltenia ca fiind un bazin triunghiular muntos ce găzduieşte două râuri, unul unguresc şi unul românesc, care se unesc „într-un îngust, romantic şi aproape inaccesibil defileu în Mica Valahie, curgând într-o linie aproape dreaptă către Dunăre“.

Nicolae Titulescu – figura centrală a expoziţiei


Expoziţia „Interferenţe istorice româno-britanice în Oltenia“ a oferit tuturor vizitatorilor prilejul de a admira documente, corespondenţă, ilustrate, cărţi vechi şi fotografii. Figura centrală a acestei expoziţii a fost una dintre cele mai remarcabile personalităţi ale Olteniei, şi anume Nicolae Titulescu

„În acest sens, un rol deosebit în amplificarea raporturilor româno-engleze din anii 1920 l-a jucat Nicolae Titulescu. Acreditarea sa ca trimis extraordinar şi ministru plenipotenţiar al României la Londra s-a produs pe 16 decembrie 1921 şi a fost urmărită cu multă atenţie de cercurile oficiale britanice. Idealul lui Nicolae Titulescu era «o prietenie strânsă cu Marea Britanie şi Franţa». Este important de reţinut că Marea Britanie a fost una dintre ţările care în anii 1919-1923 recunoscuse cererea prin voinţă naţională a statului naţional unitar român. Activitatea lui Nicolae Titulescu la Londra a fost unanim apreciată de diplomaţia engleză. Titulescu a afirmat, în nenumărate rânduri, că singurul lucru pe care îl poate face pentru a fi pe placul poporului englez este «de a spune adevăruri şi numai adevăruri». De exemplu, în iulie 1922, Titulescu vorbeşte la Lyceum-Club din Londra în legătură cu evoluţia social economică postbelică din România şi procesele economice la scară mondială. În mai anul următor intervine la ziarul Daily Mail, condus de lordul Rothermere, pentru a pune capăt ştirilor false privind România şi la ziarul The Times, pentru a înceta acţiunea publicistică împotriva României. În domeniul academic, reuşeşte să propună crearea unor cursuri privind România în marile centre universitare britanice: Londra, Cambridge şi Oxford.

Anul 1924 a văzut o creştere în intensitatea discuţiilor bilaterale dintre Marea Britanie şi România, cu Nicolae Titulescu la cârma acestor iniţiative. În luna martie, acesta solicită membrilor Legaţiei române la Londra să stabilească unele contacte cu presa britanică -The Times, Observer, Daily Teleghaph – pentru a expune punctul de vedere românesc în problemele integrităţii teritoriale a României. Două luni mai târziu, Titulescu relatează, din Londra, despre convorbirea avută cu prim-ministrul Marii Britanii despre Legea minelor din România“, a declarat Paul Brummel. În aceeaşi lună, marele diplomat român avea, la Londra, o convorbire cu premierul britanic James Ramsaz MacDonald, primind din partea demnitarului britanic asigurări de sprijin pentru apărarea integrităţii teritoriale a României.

Expoziţia „Interferenţe istorice româno-britanice în Oltenia“ a fost organizată de Muzeul Olteniei, cu sprijinul Consiliului Judeţean Dolj şi în parteneriat cu Serviciul Judeţean Dolj al Arhivelor Naţionale.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 25 aprilie 2018

Actualitate

» Senatul a adoptat ordonanța privind comisia naţională pentru trecerea la moneda euro
» Ministrul Comunicaţiilor: Proiectul de Lege privind prelucrarea datelor cu caracter personal ar putea ajunge la Cameră săptămâna viitoare
» Sevil Shhaideh, inculpată în dosarul Belina
» Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege privind detenția în weekend sau acasă pentru pedepse de până în 5 ani
» PNL a depus un proiect de lege privind abrogarea TVA Split: Este o frână inutilă pusă mediului de afaceri
» Cercetătorii au rezolvat un mister vechi de 350 de ani despre pasărea Dodo
» Fostul preşedinte al CJ Teleorman Adrian Gâdea, audiat la DNA
» Sevil Shhaideh, la DNA. Ar putea fi audiată în dosarul Belina
» Dosarul lui Liviu Dragnea, amânat pentru 15 mai
» Ce obligații au bicicliștii care circulă pe drumurile publice, potrivit Poliției Române

Publireportaj

» Anunţ de presă privind finalizarea proiectului cu titlul “Achiziţii utilaje de construcţii în cadrul societăţii Cosrom Impex SRL”

Local

» Balcon, la un pas să cadă pe trecători
» Percheziţii la traficanţi de persoane

Dolj

» Tânăr tăiat, dosar „mutat“
» Toyota răsturnată de un Logan pe Calea Unirii
» Program normal de lucru la APIA Dolj pe 30 aprilie şi 1 mai
» Întreruperi energie electrică de mâine
» RAT își deschide linie de credit de 3.000.000 de lei
» Craiova: Protest spontan la Electroputere
» Craiovenii protestează în Piaţa Mihai Viteazul împotriva obiectivelor nucleare de la Kozlodui
» CSM: Judecătoarea Alina Manuela Baciu de la Tribunalul Dolj – exclusă din magistratură pentru abateri discplinare
» Craiova: Se întrerupe temporar furnizarea gazelor pe trei străzi în data de 26 aprilie
» Mehedinţi: Reţinut pentru un accident mortal produs la Vânju Mare
» Craiova: Expoziție “In Memoriam Dinu C. Giurescu” la Biblioteca “Aman”

Gorj

» Gorj: Sărbătoarea salcâmului la Văgiuleşti
» Peste 1.700 de cetăţeni aşteaptă repartizarea unei locuinţe
» Corpul de Control al prefectului a descins la Primăria Albeni
» Noi semafoare pe bază de buton, date în folosinţă
» Deszăpezire pe cea mai înaltă şosea din România, Transalpina
» Victor Ponta şi Laurenţiu Ciurel îşi aşteaptă joi verdictul în dosarul „Turceni – Rovinari“
» Dumbrava Drăgoieni, pregătită pentru serbarea câmpenească
» Gorj: Incendiu la un autoturism pe Calea Bucureşti din Târgu Jiu
» Gorj: Bărbat găsit mort lângă o fostă centrală termică din Târgu Jiu

Olt

» Slatina: Elemente decorative de pe un bloc, îndepărtate de pompieri

Sport

» Fotbal / Real Madrid a depășit-o pe Bayern chiar la Munchen
» Fotbal / Pandurii au luat doar un punct cu Sportul Snagov
» Doar CSO Filiași s-a ales cu ceva în etapa a 24-a
» Fotbal / „Leii“ au dovedit Ardealul, „școlarii“ au cedat
» În regres! Premianții clubului SCM au încheiat sezonul departe de podium
» Baiaram și Boștină au rezolvat victoria cu Ardealul Cluj
» Spectacolul se mută în Liga Europa
» Handbal (f): SCM Craiova, învinsă la Roman
» Fotbal / CSO Filiași, ținută în șah de Șoimii Lipova
» Fotbal / Baiaram și Boștină au rezolvat victoria cu Ardealul Cluj
» Craiovenii au câștigat 49 de medalii la Campionatul Mondial de karate Shotokan (WSF) din Turcia

Bani & Afaceri

» „Investitori în viitorul economiei locale“, la Craiova

Sanatate

» Pacienți învingători într-un sistem bolnav

Magazin

» Craiova: Lista spectacolelor programate joi la Festivalul Shakespeare
» Horoscop
» Bancul zilei

Top