13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimăria Craiova cere Tel Drum 2,4 milioane de euro

Primăria Craiova cere Tel Drum 2,4 milioane de euro

Strada Râului, reabilitată cu fonduri UE de Tel Drum, se degradează văzând cu ochii (Foto: arhiva GdS)

Primăria Craiova, condusă de primarul PSD Mihail Genoiu, cere 2,4 milioane de euro de la Tel Drum, firma de construcții despre care s-a scris că este controlată de șeful partidului, Liviu Dragnea. Războiul judiciar se duce pe marginea unui contract cu fonduri UE de 8,9 milioane de euro pentru reabilitarea a trei străzi din oraș: Caracal – Bariera Vâlcii – Râului. Lucrările de pe str. Râului au ajuns în atenția Parchetului, după ce inspectorii în construcții au reclamat că o parte din ele au fost executate fără autorizație de construire. Dosarul a fost preluat de Parchetul General, după ce Olguța Vasilescu a ajuns parlamentar.

Primăria Craiova revendică 2,4 milioane de euro de la Tel Drum SA, în cadrul procesului de insolvență pe care societatea l-a deschis la Tribunalul Teleorman, informează g4media.ro. Potrivit tabelului preliminar de creanțe (18 aprilie 2018) publicat de sursa citată, municipiul s-a înscris la masa credală cu suma de 10,8 milioane de lei (2,4 milioane de euro), care trebuie recuperată în contul unui contract cu fonduri nerambursabile pe care Tel Drum l-a încheiat cu primăria. În această sumă intră o parte din garanția de bună execuție (1 milion de lei), penalitățile de întârziere (6,6 de milioane de lei) și finanțarea nerambursabilă pierdută ca urmare a nefinalizării la timp a lucrărilor (3,2 milioane de lei). După cum se știe, la sfârșitul anului 2013 Primăria Craiova a atribuit un contract cu fonduri UE în valoare de 40 de milioane de lei (8,9 milioane de euro) fără TVA pentru reabilitarea a trei străzi importante din oraș: Caracal, Bariera Vâlcii și Râului. În urma licitației la care au participat 12 asocieri de firme, primăria condusă pe atunci de Olguța Vasilescu a desemnat câștigător un consorțiu condus de Tel Drum SA Alexandria (Teleorman) – firmă despre care s-a scris că este controlată de șeful PSD, Liviu Dragnea. De altfel, Liviu Dragnea este urmărit penal de DNA pentru abuz în serviciu și constituirea unui grup infracțional organizat, într-un dosar ce vizează privatizarea Tel Drum și licitațiile pe bani publici câștigate de această societate.

Dosarul „Râului“, la Parchetul General

Lucrările executate de consorțiul condus de Tel Drum au depășit termenele asumate prin contract. Mai mult, ele au intrat în atenția Parchetului, iar GdS a relatat povestea la vremea respectivă. În cadrul contractului, firma a demarat reabilitările pe str. Râului în martie 2014, lucrările fiind recepționate abia în iunie 2016, cu o întârziere de nouă luni față de termenul asumat. La recepție, primăria a avut obiecții doar în ceea ce privește spațiul verde care separă sensurile de mers. În timpul recepției însă, aveau să fie descoperite lucruri grave. Pe un tronson de circa 2 km, apăruseră crăpături transversale și longitudinale, pe care constructorul le astupase cu mastic. Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) a recomandat respingerea recepției și efectuarea unei expertize tehnice, pentru a se afla cauza fisurilor. Primăria a ignorat pur și simplu recomandarea ISC și a recepționat strada, dând-o în exploatare. În septembrie 2016, ISC a făcut un control și a concluzionat că lucrări importante executate în perioada mai-octombrie 2015 (fundație de balast, stratul de bază din mixturi asfaltice, acoperirea canalului colector, betonarea pistelor pentru bicicliști, lucrări efective) au fost realizate fără autorizație de construire. ISC a făcut o plângere către Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova, iar pe 14 aprilie 2017 dosarul a fost declinat către Parchetul General „datorită calității persoanei“. Fostul primar al Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, ajunsese între timp deputat. Procedural, anchetarea senatorilor și deputaților se face de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ). Legea construcțiilor nr. 50/1991 spune că executarea fără autorizație de construire ori cu nerespectarea acesteia a mai multor tipuri de lucrări, printre care și cele privind „reabilitarea căilor de comunicație de orice fel“, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la trei luni la un an sau cu amendă. De amintit că în afară de înscrierea la masa credală în procesul de insolvență primăria se judecă cu Tel Drum și la Tribunalul Dolj, pe aceeași problemă. Tel Drum s-a îndreptat și ea împotriva primăriei, prin cerere reconvențională, procesele fiind abia la început.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS