22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCadrele medicale la protest. Unele operații amânate

Cadrele medicale la protest. Unele operații amânate

Revoltă. Cadre medicale descurajate. Pacienți lăsați să aștepte la ușile cabinetelor. O parte din intervențiile chirurgicale amânate. Aceasta este, pe scurt, imaginea sistemului medical din ultimele zile. Asta pentru că aplicarea Legii salarizării 153/2017, completată de regulamentul de sporuri, nu a adus liniștea și înțelegerea mult așteptate. Salariile medicilor au crescut, modul în care se acordă sporurile au scos medicii la proteste. Pentru a doua zi consecutiv, în jur de 700 de cadre medicale de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova și-au strigat nemulțumirile.

Curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova a fost plină de asistente, infirmiere, îngrijitoare și alte categorii de angajați. Peste 700 de oameni au scandat: „Hoții, hoții“, „Grevă generală“.

Ioana este infirmieră la Reanimare. Lucreză de 15 ani la SJU Craiova – cea mai mare unitate medicală din Oltenia. Îngrijește cazurile cele mai grave. Zi și noapte, aici sunt trimiși cu salvarea, prin Urgență, de la toate spitalele din regiune, pacienții care sunt grav bolnavi. Ioana spune că îi spală. Îi întoarce de pe o parte pe alta. Le alină suferința. De 15 ani, serviciul înseamnă zile întregi în care vede durere și oameni ce se sting. De ieri, salariul i-a scăzut cu 500 de lei. A ajuns să primească un salariu mai mic decât colegii săi care lucrează în spitale de rang inferior și care au mai puțină activitate medicală. Ieri a ieșit alături de colegii săi în curtea SJU Craiova. „Nu este posibil ca noi, salariații celui mai mare spital din Oltenia, să primim cele mai mici salarii! La spitalele din Băilești, Segarcea, Filiași angajații primesc spor maxim, iar noi, care tratăm cazurile cele mai grave, nu mai primim unele sporuri deloc sau le primim la nivel minim! Sănătatea este prioritate națională. Guvernanții trebuie să asigure bugetul necesar! În ce țară a Uniunii Europene cadrele medicale sunt în stradă?! Vrem respect și demnitate pentru munca depusă“, spune infirmiera.
Cadrele medicale au protestat cu fluturașul în mână. Una dintre infirmierele care lucrează în secția de Chirurgie Toracică spune că salariul i-a scăzut cu 850 de lei. De același lucru se plânge și una dintre infirmierele ce lucrează în secția de Pediatrie a spitalului. „Lucrăm cu toate cazurile grave. Este imposibil să lucrăm în mediu toxic fără echipamente, fără sporuri. Sporul de pediatrie, care era de 15%, nu îl mai primim. Nu se mai poate face cumul de sporuri. Să vină un singur guvernant să lucreze șapte ore în Compartimentul de Oncopediatrie, să vadă ce înseamnă să dizolvi citostatic, să inhalezi acest citostatic. Nu o să cedăm! Este dreptul nostru muncit!“, spune femeia.

„Toate intervențiile chirurgiale pentru bolnavii cronici au fost amânate”

Pe parcursul celor două ore de protest, doar o treime din personal a rămas să desfășoare activitate medicală. Timp de două zile, luni și marți, au fost amânate intervențiile chirurgicale pentru bolnavii cronici. „Am operat și luni, și marți, doar urgențele. Toate intervențiile chirurgicale pentru bolnavii cronic au fost amânate. Cadrele medicale medii și auxiliare au dreptate. Sunt infirmiere care lucrează în Reanimare, fac o muncă foarte grea, ele ar fi meritat să le crească salariul, nu să le scadă“, spune dr. Alexandru Cameniță.
Nemulțumirea oamenilor pleacă de la faptul că aplicarea regulamentului de sporuri s-a făcut inegal la nivelul țării, ducând la apariția situației ca medici din aceeași specialitate să câștige mai bine în spitalele de rang inferior. „Plaja sporurilor de la 5% la 85% a făcut ca diferențele de venit dintre specialități să cunoască o amplitudine care nu este regăsită în nici o țară europeană. Această situație a dus la apariția de tensiuni între membrii aceleiași profesii, lucru neacceptat inclusiv de codurile deontologice, toate având repercusiuni asupra calității actului medical. Neincluderea farmaciștilor, biologilor, chimiștilor și fizicienilor la mărirea salarială din 1 martie, coroborată cu aplicarea noului regulament de sporuri, a dus la situații în care veniturile acestora au scăzut sub cele din anul 2017 (situație semnalată de noi încă de la apariția proiectului de lege) și în multe cazuri sub nivelul veniturilor personalului cu pregătire medie. Din păcate, vocea lor nu a fost ascultată, iar azi se văd nevoiți să protesteze public pentru drepturile lor“, explică Ion Cotojman, președintele Federației Hipocrat.

Grevă generală, dacă nu apar soluții

În urma apariției regulamentului de sporuri prin Hotărârea de Guvern nr. 153, fiecare ordonator principal de credite, conform Legii salarizării, trebuie să se încadreze cu sporurile într-un procent de 30%. Ministerul Sănătății (MS) este ordonatorul principal de credite pentru: SJU Craiova, Centrul Regional de Transfuzie Sanguină, Spitalul Poiana Mare și, în general, pentru spitale mari din țară. MS, ca să se încadreze în acel 30%, a repartizat procente pentru toate unitățile din subordine. La SJU Craiova, de exemplu, care are 3.800 de salariați, a repartizat 25%, la DSP Dolj a dat 7%, la Centrul de Transfuzie 37% și tot așa. Dacă sporurile sunt acordate la minimum, salariații, în afară de medici și asistente, au veniturile diminuate față de luna februarie. O infirmieră de la Reanimare avea 75% spor, acum ajunge la 55%. Multe dintre sporurile pe care trebuie să le primească personalul mediu și auxiliar au dispărut sau se primesc la nivel minim.
Cadrele medicale sunt hotărate să intre în grevă generală dacă autoritățile nu vin cu soluții. „În termen de 48 de ore după această grevă de avertisment, dacă nu primim răspuns la solicitările și revendicările noastre, vom declanșa greva generală pe o perioadă nedeterminată. Ieri s-au primit fluturașii. Oamenii au văzut că le-au scăzut salariile. Au ieșit în fața spitalulului peste 700 de salariați“, conchide Ion Cotojman.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS