Cadrele medicale la protest. Unele operații amânateRevoltă. Cadre medicale descurajate. Pacienți lăsați să aștepte la ușile cabinetelor. O parte din intervențiile chirurgicale amânate. Aceasta este, pe scurt, imaginea sistemului medical din ultimele zile. Asta pentru că aplicarea Legii salarizării 153/2017, completată de regulamentul de sporuri, nu a adus liniștea și înțelegerea mult așteptate. Salariile medicilor au crescut, modul în care se acordă sporurile au scos medicii la proteste. Pentru a doua zi consecutiv, în jur de 700 de cadre medicale de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova și-au strigat nemulțumirile.

Curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova a fost plină de asistente, infirmiere, îngrijitoare și alte categorii de angajați. Peste 700 de oameni au scandat: „Hoții, hoții“, „Grevă generală“.

Ioana este infirmieră la Reanimare. Lucreză de 15 ani la SJU Craiova – cea mai mare unitate medicală din Oltenia. Îngrijește cazurile cele mai grave. Zi și noapte, aici sunt trimiși cu salvarea, prin Urgență, de la toate spitalele din regiune, pacienții care sunt grav bolnavi. Ioana spune că îi spală. Îi întoarce de pe o parte pe alta. Le alină suferința. De 15 ani, serviciul înseamnă zile întregi în care vede durere și oameni ce se sting. De ieri, salariul i-a scăzut cu 500 de lei. A ajuns să primească un salariu mai mic decât colegii săi care lucrează în spitale de rang inferior și care au mai puțină activitate medicală. Ieri a ieșit alături de colegii săi în curtea SJU Craiova. „Nu este posibil ca noi, salariații celui mai mare spital din Oltenia, să primim cele mai mici salarii! La spitalele din Băilești, Segarcea, Filiași angajații primesc spor maxim, iar noi, care tratăm cazurile cele mai grave, nu mai primim unele sporuri deloc sau le primim la nivel minim! Sănătatea este prioritate națională. Guvernanții trebuie să asigure bugetul necesar! În ce țară a Uniunii Europene cadrele medicale sunt în stradă?! Vrem respect și demnitate pentru munca depusă“, spune infirmiera.

Cadrele medicale au protestat cu fluturașul în mână. Una dintre infirmierele care lucrează în secția de Chirurgie Toracică spune că salariul i-a scăzut cu 850 de lei. De același lucru se plânge și una dintre infirmierele ce lucrează în secția de Pediatrie a spitalului. „Lucrăm cu toate cazurile grave. Este imposibil să lucrăm în mediu toxic fără echipamente, fără sporuri. Sporul de pediatrie, care era de 15%, nu îl mai primim. Nu se mai poate face cumul de sporuri. Să vină un singur guvernant să lucreze șapte ore în Compartimentul de Oncopediatrie, să vadă ce înseamnă să dizolvi citostatic, să inhalezi acest citostatic. Nu o să cedăm! Este dreptul nostru muncit!“, spune femeia.

„Toate intervențiile chirurgiale pentru bolnavii cronici au fost amânate”

Pe parcursul celor două ore de protest, doar o treime din personal a rămas să desfășoare activitate medicală. Timp de două zile, luni și marți, au fost amânate intervențiile chirurgicale pentru bolnavii cronici. „Am operat și luni, și marți, doar urgențele. Toate intervențiile chirurgicale pentru bolnavii cronic au fost amânate. Cadrele medicale medii și auxiliare au dreptate. Sunt infirmiere care lucrează în Reanimare, fac o muncă foarte grea, ele ar fi meritat să le crească salariul, nu să le scadă“, spune dr. Alexandru Cameniță.


Nemulțumirea oamenilor pleacă de la faptul că aplicarea regulamentului de sporuri s-a făcut inegal la nivelul țării, ducând la apariția situației ca medici din aceeași specialitate să câștige mai bine în spitalele de rang inferior. „Plaja sporurilor de la 5% la 85% a făcut ca diferențele de venit dintre specialități să cunoască o amplitudine care nu este regăsită în nici o țară europeană. Această situație a dus la apariția de tensiuni între membrii aceleiași profesii, lucru neacceptat inclusiv de codurile deontologice, toate având repercusiuni asupra calității actului medical. Neincluderea farmaciștilor, biologilor, chimiștilor și fizicienilor la mărirea salarială din 1 martie, coroborată cu aplicarea noului regulament de sporuri, a dus la situații în care veniturile acestora au scăzut sub cele din anul 2017 (situație semnalată de noi încă de la apariția proiectului de lege) și în multe cazuri sub nivelul veniturilor personalului cu pregătire medie. Din păcate, vocea lor nu a fost ascultată, iar azi se văd nevoiți să protesteze public pentru drepturile lor“, explică Ion Cotojman, președintele Federației Hipocrat.

Grevă generală, dacă nu apar soluții

În urma apariției regulamentului de sporuri prin Hotărârea de Guvern nr. 153, fiecare ordonator principal de credite, conform Legii salarizării, trebuie să se încadreze cu sporurile într-un procent de 30%. Ministerul Sănătății (MS) este ordonatorul principal de credite pentru: SJU Craiova, Centrul Regional de Transfuzie Sanguină, Spitalul Poiana Mare și, în general, pentru spitale mari din țară. MS, ca să se încadreze în acel 30%, a repartizat procente pentru toate unitățile din subordine. La SJU Craiova, de exemplu, care are 3.800 de salariați, a repartizat 25%, la DSP Dolj a dat 7%, la Centrul de Transfuzie 37% și tot așa. Dacă sporurile sunt acordate la minimum, salariații, în afară de medici și asistente, au veniturile diminuate față de luna februarie. O infirmieră de la Reanimare avea 75% spor, acum ajunge la 55%. Multe dintre sporurile pe care trebuie să le primească personalul mediu și auxiliar au dispărut sau se primesc la nivel minim.

Cadrele medicale sunt hotărate să intre în grevă generală dacă autoritățile nu vin cu soluții. „În termen de 48 de ore după această grevă de avertisment, dacă nu primim răspuns la solicitările și revendicările noastre, vom declanșa greva generală pe o perioadă nedeterminată. Ieri s-au primit fluturașii. Oamenii au văzut că le-au scăzut salariile. Au ieșit în fața spitalulului peste 700 de salariați“, conchide Ion Cotojman.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 18 aprilie 2018

Actualitate

» Transport cu puieţi de păr infestaţi, returnat ţării de provenienţă
» Rusia: Răspunsul nostru la sancţiunile americane va fi ţintit şi dureros
» Recep Erdogan convoacă alegeri prezidenţiale şi parlamentare în Turcia
» Enzime capabile să distrugă plasticul, descoperite din întâmplare
» Ministrul Agriculturii: Nu vom abandona procentul de minimum 51% produse româneşti în supermarketuri
» Inspecţia Judiciară a exercitat o nouă acţiune disciplinară faţă de Kovesi
» Viorica Dăncilă a cerut identificarea problemelor salariale din sănătate până la sfârșitul săptămânii, iar luni să aibă loc discuții cu managerii spitalelor
» Liderul filialei egiptene a reţelei teroriste Stat Islamic, ucis în operaţiuni militare
» Directorul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Dunării Maritime a fost reţinut

Publireportaj

» Evenimente dedicate Centenarului Marii Uniri, la Muzeul de Artă Craiova
» Comunicat de presă: Crearea unei unităţi de producţie mobilier din metal, în cadrul firmei GMG Construcţii SRL
» Anunt de presa privind lansarea implementarii proiectului “DEZVOLTAREA SI EFICIENTIZAREA FLUXULUI TEHNOLOGIC PRIN ACHIZITIA DE ECHIPAMENTE MODERNE SI INOVATIVE”

Local

» Jandarm vâlcean găsit spânzurat în pădure
» O tânără din Vâlcea a fost ucisă şi îngropată în pădure de iubit
» Spitalul Judeţean Mehedinţi, la un pas de modernizare
» Tineri reţinuţi pentru furturi din 5 locuinţe
» Maia Morgenstern, pe scena Teatrului din Râmnicu Vâlcea
» Amendă de 10.000 de lei pentru comercializare ilegală de lemn
» Două tiruri au lovit un autoturism pe DN 7
» Criză la Clinica de Urologie

Dolj

» Bratu, schimbat de la conducerea DRDP Craiova: „Sunt stupefiat!“
» Salubritatea „anihilează“ insectele din Craiova
» Premiu pentru cea mai frumoasă grădină din fața blocului
» O viață între Siria și Craiova
» Oficial: Mafia cărnii, în vizorul Comisiei Europene
» Ce străzi se modernizează cu prioritate în Craiova
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Craiova: “Rățușca cea urâtă” şi “Bună dimineaţa, noapte bună”, în week-end la Teatrul “Colibri”
» Craiova: Se întrerupe furnizarea gazelor pe Calea Bucureşti şi strada Arhitect Marcu Duiliu în data de 19 aprilie
» Craiova: Acţiune a poliţiştilor pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale în domeniul morărit şi panificaţie

Gorj

» Gorj: Oseminte umane, găsite sub o cadă din baia unei garsoniere
» Gorj: Un bărbat de 44 de ani şi-a dat foc
» Spitalul de la Novaci va fi dotat cu un ascensor de persoane
» Autorităţile au primit o hartă a judeţului realizată de armata germană în 1917
» Încă o fabrică de componente auto la Târgu Jiu
» Un program dedicat crescătorilor de suine, blocat la nivelul judeţului
» Finanţarea Stadionului Municipal, în aer
» ITM atrage atenţia gorjenilor asupra faptului că pot ajunge să muncească „la negru” în afara ţării

Olt

» Olt: Crescătorii de animale nu au magazine de producător, dar vor intra cu produsele în supermaket

Sport

» Cinci medalii de aur pentru CS Universitatea la orientare
» Patty Schnyder: Halep are cel mai bun fizic din circuit
» SCM a învins Slobozia și a revenit pe locul doi
» Răzvan Burleanu rămâne la cârma FRF
» Scuturați-le plasa de multe ori!
» Handbal: SCM a învins Slobozia și a revenit pe locul doi
» UPDATE – Răzvan Burleanu rămâne preşedintele Federaţiei Române de Fotbal

Bani & Afaceri

» Mediul de business din Craiova, cu bune și rele

Sanatate

» Cinci lucruri importante despre limfom

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top