12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPrimarul din Samarineşti, greu de schimbat

Primarul din Samarineşti, greu de schimbat

Primarul din Samarineşti, Marian Ardeiu, rămâne în continuare în funcţie, cu toate că a pierdut definitiv procesul cu Agenţia Naţională de Integritate. ANI a şi transmis o adresă Instituţiei Prefectului Gorj prin care aminteşte faptul că există o decizie definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care vizează incompatibilitatea primarului din Samarineşti. Prefectul de Gorj, Ciprian Florescu, este cel în măsură să emită un ordin privind încetarea de drept a mandatului pentru primarul din Samarineşti, în baza deciziei instanţei de judecată. Corina Bellteu, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Gorj, a declarat că a fost primită o adresă din partea ANI în legătură cu decizia instanţei supreme în ceea ce îl priveşte pe Marian Ardeiu. Prefectura Gorj a solicitat un referat secretarului primăriei Samarineşti, însă acesta întârzie trimiterea documentului, în baza căruia va fi emis ordinul de încetare a mandatului. „Este adevărat că am primit o adresă de la Agenţia Naţională de Integritate prin care suntem informaţi asupra deciziei definitive a instanţei supreme care vizează starea de incompatibilitate a primarului din Samarineşti. Potrivit legii nu se poate lua o decizie decât în baza unui raport întocmit de secretarul Primăriei din Samarineşti. Noi ne-am conformat şi am trimis o solicitare la primărie, dar nu am primit niciun răspuns. Mai aşteptăm şi o să mai trimitem încă o adresă şi sperăm că vom primi referatul respectiv pentru a putea fi emis ordinul privind încetarea mandatului pentru primar“, a spus Corina Belteu, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Gorj.

Raport din 2012

Este de precizat că Marian Ardeiu a fost declarat incompatibil de către Agenţia Naţională de Integritate, care a stabilit că acesta a fost în acelaşi timp şi primar, şi fermier. Conform inspectorilor de integritate, edilul s-a aflat în stare de incompatibilitate începând cu 15 februarie 2012, întrucât a deținut, simultan, atât funcția de primar al comunei Samarinești, cât și calitatea de comerciant persoană fizică, respectiv titular al Ardeiu Marian Întreprindere Individuală. Marian Ardeiu a pierdut procesul cu ANI, după ce a contestat raportul la Curtea de Apel din Craiova. Magistraţii craioveni au ajuns la concluzia că inspectorii de integritate au avut dreptate când au decis să constate starea de incompatibilitate a edilului şi i-au respins acestuia cererea. Instanţa supremă a decis definitiv că edilul s-a aflat într-o stare de incompatibilitate.

Primarul din Teleşti a demisionat imediat

O situaţie similară de incompatibilitate a primarului a fost înregistrată anul trecut la Teleşti. Romulus Bâldea, edilul în funcţie la vremea respectivă, a fost declarat incompatibil în urma unei decizii definitive a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Primarul a demisionat însă pe loc şi nu a mai aşteptat emiterea deciziei şi ordinul prefectului privind încetarea mandatului. Prin urmare, în luna noiembrie a anului trecut au fost organizate alegeri parţiale la Teleşti. Romulus Bâldea a anunţat la vremea respectivă că a demisionat rapid din funcţie pentru a se încadra în termenul de trei ani în care nu mai are voie să ocupe funcţii publice şi pentru a putea candida din nou la alegerile locale din 2020. La Samarineşti, edilul nu se grăbeşte să plece de la primărie. Viceprimarul din Samarineşti va asigura cel mai probabil interimatul la primărie şi guvernul urmează să decidă dacă vor mai fi organizate sau nu alegeri parţiale pentru fotoliul de primar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS