6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljContainerele, „îngropate“ de avize

Containerele, „îngropate“ de avize

Multpromisele containere de gunoi îngropate întârzie să apară în Craiova, deși peste 100 dintre ele sunt deja asamblate și așteaptă să fie luate în custodie de către constructor. Cu toate că s-au scurs patru luni de când s-a dat ordinul de începere a lucrărilor, după cum spun reprezentanții SC European Waste Technology SRL, care va amenaja și echipa platformele pentru containerele îngropate, destinate colectării deșeurilor în municipiul Craiova, și va furniza utilajele necesare gestionării acestora, nu s-a mișcat un deget. Mai mult, firma bate pasul pe loc din cauză că nu i se eliberează la timp avizele necesare demarării lucrărilor. Mai mult, reprezentanții societății spun că la acest moment li s-a solicitat de către Agenția de Mediu un studiu de impact care îi mai întârzie încă o lună cu proiectul. În plus, în ciuda documentației transmise către Consiliul Județean (CJ) Dolj, avizele întârzie să apară. „S-a dat ordinul de începere a lucrărilor din luna noiembrie a anului trecut și noi batem pasul pe loc. Ne-am împotmolit la capitolul avize, am trimis documentația necesară și nu am primit nici un răspuns, de peste o săptămână încercăm să-i contactăm pe cei responsabili cu implementarea proiectului, Cristian Bălă și Florin Gavrilescu, și am înțeles că sunt plecați în concediu. Agenția de Mediu ne solicită, în baza Legii 101/2006, un studiu de impact, care am înțeles că face referire la platformele de suprafață, nicidecum la cele îngropate. Acesta se face la București și durează o lună. Din cele opt luni câte sunt prevăzute în contract, patru s-au pierdut deja. Vom ajunge, cu siguranță, la prelungirea termenului. Suntem într-o situație critică, stăm cu documentația tehnică făcută și așteptăm avize. Pentru fiecare platformă în parte trebuie să obținem un număr de 13 avize, și sunt peste 400 de platforme. La urma urmei, săpăm o groapă de 2,80 m, unde încorporăm containerele, nu facem zgârie nori. Am solicitat CJ avize măcar pentru 50-100 de platforme, dar…“, a precizat, pentru GdS, unul dintre reprezentanții SC European Waste Technology SRL, în calitate de lider al Asocierii SC European Waste Technology SRL – Nord Engineering SRL.
În concluzie, implementarea cât mai rapidă a unui sistem de colectare a deșeurilor cu containere îngropate a pornit cu stângul în Craiova, după cum reiese din cele afirmate de reprezentanții constructorului. Am solicitat un punct de vedere despre această situație și reprezentanților CJ Dolj, dar până la închiderea ediției nu am primit nici un răspuns. Atunci când îl vom primi, îl vom face public.

Investiție de peste 34.000.000 de lei

Reamintim, contractul încheiat între Consiliul Județean Dolj și SC European Waste Technology SRL are o valoare totală de 34.380.393 de lei, inclusiv TVA, sumă care include prețul utilajelor specifice și al containerelor furnizate, precum și prestarea serviciilor de proiectare, inscripționare, instruire și testare aferente și executarea lucrărilor de montare. În cadrul contractului, vor fi construite 438 de platforme, pe care vor fi amplasate 729 de containere îngropate cu capacitatea de 5 metri cubi și 30 de containere de 3 metri cubi. Investiția face parte din proiectul cu finanțare europeană „Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Dolj“, cu o valoare totală de 53,6 milioane de euro, care a mai cuprins achiziționarea a 32 de autospeciale pentru colectarea și transportul deșeurilor menajere, a 3.906 containere de diferite capacități, a 102.985 de compostoare individuale pentru gospodării din mediul rural și din orașele Bechet și Dăbuleni, închiderea depozitelor neconforme de la Calafat, Filiași și Segarcea, precum și construirea a patru stații de transfer, a două stații de compostare și a unei stații de sortare a deșeurilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS