20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljŞoferii, „victimele“ primăriei

Şoferii, „victimele“ primăriei

Trotuarele Craiovei sunt ocupate de maşini, chiar dacă încă din ianuarie anul trecut a intrat în vigoare HG nr. 965/2016, care reglementează, printre altele, faptul că parcările pe trotuare sunt interzise. Şoferii au primit deja câteva sute de amenzi din această cauză, iar primăria nu a mişcat un deget pentru a amenaja locuri de parcare pe trotuare. Aşadar, şoferii se află într-o situaţie foarte grea. Nu dispun de suficiente locuri de parcare, iar dacă îşi lasă maşinile pe trotuar riscă să fie arşi la buzunar.

Şoferii craioveni trebuie să ştie că parcarea este strict interzisă pe trotuare. Marea problemă este că pe foarte multe străzi din Craiova singura posibilitate a şoferilor care vor să parcheze pentru a ajunge în diverse locuri este să lase maşinile pe trotuar ori pe carosabil. Orice ar face, tot riscă să fie amendaţi dacă au ghinionul ca prin zona respectivă să treacă un echipaj al Poliţiei Rutiere sau al Poliţiei Locale. Această situaţie a devenit şi mai neplăcută din 2017, când s-au înregistrat 41.000 de înmatriculări auto în Dolj, ceea ce înseamnă că parcul auto este ticsit. Zilele acestea, nenumărate maşini erau parcate neregulamentar, pe trotuare. În unele zone, pentru pietoni era imposibil să mai meargă pe trotuar din cauza maşinilor şi erau nevoiţi să folosească partea carosabilă. HG nr. 965/2016 prevede că singura excepţie prin care şoferii ar putea parca pe trotuare ar fi dacă primăria ar amenaja locuri de parcare pe trotuarele care se pretează. Anul trecut, municipalitatea se afla, după cum precizau reprezentanţii acesteia, la stadiul de identificare a trotuarelor pe care să se poată parca. Tot prin HG nr. 965/2016 a fost modificată litera n) art. 141, din Regulamentul de aplicare a Codului Rutier, cel care cuprinde cazurile în care este interzisă oprirea. Dacă până anul trecut oprirea mașinii pe trotuar era interzisă dacă nu se asigura un spațiu de cel puțin un metru pentru circulația pietonilor, odată cu intrarea în vigoare a HG nr. 965/2016, oprirea este interzisă pe trotuare cu o singură excepție: când primăria amenajează pe trotuar, cu avizul Poliţiei Rutiere, spaţii destinate opririi sau staţionării vehiculelor, marcate şi semnalizate corespunzător. Totuși, aceste amenajări pot fi făcute numai dacă se respectă culoarul destinat circulaţiei pietonilor, accesul vehiculelor în parcare se face din partea carosabilă, iar poziția mașinilor în parcare nu încurcă circulaţia pe prima bandă sau pe pistele amenajate. Nu se pot amenaja parcări pe trotuare la mai puţin de zece metri de intersecţii, de staţiile mijloacelor de transport în comun sau de trecerile pentru pietoni. În aceste condiții, mașinile pot fi ridicate și de pe trotuare dacă nu sunt parcate în spații marcate și semnalizate. Însă, până în acest moment primăria nu a trecut la amenajarea de locuri de parcare pe trotuare. GdS a întrebat Primăria Craiova, în urmă cu două săptămâni, ce s-a mai făcut din acest punct de vedere, însă nu am primit niciun răspuns.

Sute de amenzi pentru parcările de pe trotuare

Potrivit evidenţelor Poliţiei Locale, de la începutul anului trecut până în prezent au fost date 529 de amenzi şoferilor care şi-au parcat maşinile pe trotuare. „Poliţia Locală a Municipiului Craiova a aplicat, în perioada ianuarie 2017 – martie 2018, 382 de amenzi contravenţionale pentru nerespectarea prevederilor art. 142, lit. n) coroborat cu art. 143, lit. a) din H.G. 1391/2006 (staţionare neregulamentară pe trotuare) şi 147 de amenzi contravenţionale pentru nerespectarea dispoziţiilor art. 142, lit. k) coroborat cu art. 143, lit. a) din H.G. nr. 1391/2006 (staţionare neregulamentară pe trotuare care au amenajate pistele obligatorii pentru pietoni sau pentru pietoni şi biciclete)“, au menţionat reprezentanţii Poliţiei Locale Craiova. De asemenea, alte aproape 5.000 de sancţiuni contravenţionale au fost date de către poliţiştii locali şoferilor pentru parcări neregulamentare şi pentru parcările pe locurile cu taxă, fără să fie achitate, în aceeaşi perioadă. „Cu privire la sancţiunile aplicate pentru parcări neregulamentare în sensul nerespectării prevederilor OUG nr. 195/2002, republicată, şi încălcării dispoziţiilor Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Craiova nr. 31/2017 (parcare fără achitare taxă SMS), în perioada ianuarie 2017 – martie 2018, Poliţia Locală a Municipiului Craiova a aplicat 4.880 de sancţiuni contravenţionale, după cum urmează: 2.169 de sancţiuni contravenţionale (1.369 de amenzi contravenţionale şi 800 de avertismente scrise) în valoare totală de 837.385 de lei, fiind aplicate conducătorilor auto şi 6.507 puncte penalizare, conform dispoziţiilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată. De asemenea, au fost aplicate 2.711 sancţiuni contravenţionale (2.659 de amenzi contravenţionale şi 52 de avertismente scrise), în valoare totală de 1.472.500 de lei, pentru nerespectarea Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Craiova nr. 31/2017 privind instituirea de parcări supuse taxării, pe domeniul public, în municipiul Craiova şi aprobarea regulamentului privind aplicarea taxei pentru parcarea autovehiculelor pe domeniul public al municipiului Craiova“, au mai precizat reprezentanţii Poliţiei Locale. Craiovenii cărora li se ridică maşinile parcate ilegal trebuie să scoată din buzunar 300 de lei pentru a-şi recupera vehiculul şi 150 de lei, dacă şoferul ajunge la platforma de ridicări înainte ca aceasta să plece cu maşina. Din luna august a anului trecut şi până în prezent au fost ridicate de pe domeniul public 1.725 de autovehicule staţionate neregulamentar.
Amenzi pentru parcare pe trotuar poate da și Poliția Rutieră, dar şi reprezentanții ei au precizat, într-un răspuns trimis la solicitarea GdS, că „la nivelul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj nu există o evidenţă a amenzilor aplicate doar pentru parcările ilegale pe trotuar“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS