8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMoartea lui Viorel Gârbaciu, pierdere majoră pentru cultura gorjeană

Moartea lui Viorel Gârbaciu, pierdere majoră pentru cultura gorjeană

Viorel Gârbaciu, unul dintre cei mai buni manageri de cultură din judeţul Gorj, s-a stins din viaţă luni, la vârsta de 69 de ani. Omul de cultură a decedat pe patul de spital, după o boală lungă şi grea care nu a reuşit însă să îl ţină departe de manifestările culturale ale oraşului. A fost director al Şcolii Populare de Artă din 2004 şi până în 2015, când a decis să se pensioneze. A fost o perioadă prolifică, în care Şcoala Populară de Artă a devenit foarte cunoscută pe plan local, dar şi regional pentru realizările sale. Viorel Gârbaciu este cel care în anul 2005 a înfiinţat unul din cele mai bune ansambluri de muzică populară din ţară, Ansamblul „Maria Lătăreţu“. De altfel, în curtea Şcolii Populare de Artă din Târgu Jiu a şi fost amplasat un bust al artistei.

A înfiinţat teatrul de păpuşi din Târgu Jiu

Moștenirea lăsată de Viorel Gârbaciu municipiului Târgu Jiu mai cuprinde și alte grupuri folclorice, „Măriile Gorjului”, Grupul bărbătesc „Ca la Gorj”, un teatru de păpuși. A compus şi un imn pentru judeţul Gorj în anul 2014, intitulat „Ţara lui Brâncuşi“. Tot atunci a fost premiat de autorităţile judeţene pentru întreaga activitate. Viorel Gârbaciu a mai şi poezie, precum şi volume pentru copii. Născut la Telești, într-o familie de dascăli, a avut dintotdeauna o mare pasiune pentru artă, respectiv muzică şi literatură. Este unul din artizanii Festivalului Naţional de Folk „Poarta Sărutului“. A condus câţiva ani şi Direcţia pentru Cultură Gorj. S-a impus definitiv în memoria colectivă prin emisiunea radio pe care a realizată ani la rând, intitulată „Curtea cu Prieteni“.

A fost şi profesor

Viorel Gârbaciu s-a născut la 1 iulie 1948, a pornit de la meseria de dactilograf, apoi a lucrat la Fabrica de Ciment, a fost agent hidrotehnic, dascăl la Liceul din Peştişani, iar lista poate continua. Totuşi, dragostea pentru cultură l-a adus, începând din anul 2004, la Şcoala Populară de Artă Gorj, loc de unde s-a și pensionat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS