16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljZiua Olteniei, sărbătorită pentru prima dată în Bănie

Ziua Olteniei, sărbătorită pentru prima dată în Bănie

Expoziții, spectacole, concerte, proiecții cinematografice sunt evenimentele care vor marca Ziua Olteniei în Bănie. Este primul an în care se organizează acest eveniment, după ce în 2017 a fost aprobată printr-o hotărâre de guvern instituirea datei de 21 martie drept Ziua Olteniei. Oltenia reprezintă locul de plecare a primei revoluţii moderne, Revoluţia lui Tudor Vladimirescu, iar 21 martie este ziua în care Tudor Vladimirescu a intrat în Bucureşti. „Toate evenimentele se vor desfășura sub egida Centenarului Marii Uniri și cu toții știm importanţa pe care a avut-o Oltenia în Marea Unire. Tudor Vladimirescu este o figură emblematică a Olteniei și, chiar dacă s-a născut în Vladimiri, județul Gorj, el este foarte legat de Craiova, având în vedere că pentru o bună perioadă de timp a lucrat pentru familia Glogoveanu. 21 martie, ziua care s-a ales pentru a celebra Ziua Olteniei, este exact ziua în care Tudor Vladimirescu, în fruntea oastei de panduri, în cadrul Revoluției de la 1821, a intrat în București și a ocupat zona Cotroceniului“, a spus Sorin Manda, city-managerul Craiovei.
Seria evenimentelor dedicate acestei zile va debuta pe 19 martie, la ora 11.00, cu o expoziție tradițională de costume populare, care va avea loc în Foaierul Teatrului Național „Marin Sorescu“. Tot aici vor fi prezentate și meșteșuguri din zona Olteniei de către meșteri autentici. Miercuri, 21 martie, începând cu ora 10.00, Cinema Inspire va difuza filmul „Preoții Români-Jertfă și Rugăciune pentru Unire“, la care intrarea va fi gratuită, iar la ora 12.00, la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman“ va fi lansat volumul „Marin Sorescu, în anticamera NOBEL. Conversații cu și despre Sorescu“, al cărui autor este Ion Jianu. Punctul culminant al zilei va fi spectacolul „N-auzirăți de-un oltean?“, organizat de Ansamblul Folcloric „Maria Tănase“. Acesta se va desfășura, începând cu ora 19.00, la Teatrul Național „Marin Sorescu“, şi este structurat în trei tablouri, menite să transmită publicului spiritul oltenesc, dar și sentimentul patriotic covârșitor al olteanului, care prin Mihai Viteazul a înfăptuit Prima Unire a celor trei Principate ce formează astăzi România. „Suntem în an centenar și ne dorim să ne reamintim nouă înșine că Prima Unire a apărut tot de la noi, de la olteni, sub Mihai Viteazul. Spectacolul este structurat în trei tablouri și se deschide în spiritul oltenesc, spiritul acela iubăreţ, petrecăreț, ospitalier, într-o clacă oltenească. În cadrul acestuia va exista un moment istoric, cu cele patru figuri foarte importante ale Olteniei: Mihai Viteazul, Tudor Vladimirescu, Iancu Jianu și Constantin Brâncoveanu“, a spus Niculina Stoican, managerul Ansamblului Folcloric „Maria Tănase“ din Craiova.
Seria evenimentelor dedicate Zilei Olteniei va continua joi, 22 martie, cu un concert simfonic extraordinar, organizat de Filarmonica Oltenia, care se va desfășura începând cu ora 18.00 în holul Universității din Craiova. Sâmbătă, 24 martie, de la ora 9.30, se va desfășura în Parcul „Nicolae Romanescu“ Crosul Olteniei, o invitație la sport adresată tuturor oltenilor. „Prin toate aceste evenimente, sperăm să transmitem tuturor cetățenilor din țară faptul că ne mândrim cu personalități care au plecat din zona Olteniei: Tudor Vladimirescu, Iancu Jianu, Mihai Viteazul, Constantin Brâncuși, Eugen Ionescu sau Jean Negulescu“, a spus primarul Craiovei, Mihail Genoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS