Primarul din Târgu Jiu, Marcel Romanescu, susţine că lucrările la varianta ocolitoare a municipiului nu sunt blocate din cauza municipalităţii. Edilul este de părere că, în prezent, se pot executa lucrări fără niciun fel de probleme, întrucât statul deţine terenul pe care este amplasată varianta ocolitoare. Recent, senatorul de Gorj, Florin Cârciumaru, afirmase că nu sunt probleme legate de fonduri, ci din cauza documentaţiilor cadastrale şi a lipsei planurilor parcelare. Lucrările la varianta ocolitoare a municipiului Târgu Jiu sunt blocate de peste şase luni. „Problema nu este la noi. Statul a preluat acel culoar şi se pot executa lucrările prevăzute în proiect. Din punctul nostru de vedere se poate lucra, dacă, desigur, există şi fonduri pentru executarea lucrărilor la varianta ocolitoare“, a spus Marcel Romanescu, edilul municipiului Târgu Jiu.

Proiect de 151 de milioane de lei

Lucrările sunt executate de firma Collini Lavori şi au o valoare de 151 de milioane de lei fără TVA. Şoseaua va avea o lungime totală de 21 de kilometri. Centura ocolitoare a municipiului va fi construită pe DN 66, care traversează Târgu Jiu de la sud la nord, precum şi pe drumul naţional secundar DN 67D. Potrivit Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, contractul trebuia executat în 24 de luni, respectiv finalizate în luna octombrie 2016. Proiectul presupune realizarea unei variante de ocolire atât prin estul oraşului, cât şi prin vestul acestuia: varianta est (cei mai mulți kilometri de centură) va asigura legăturile între Filiaşi (DN 66), Râmnicu Vâlcea (DN 67) şi Petroşani (DN 66) și are o lungime de 14,9 km. Varianta vest asigură legăturile între Filiaşi (DN 66), Drobeta Turnu Severin (DN 67) și Băile Herculane (DN 67D) și are o lungime de 5 km. În proiect sunt cuprinse lucrări de amploare, precum poduri peste Jiu, Amaradia şi calea ferată, dar şi două pasaje supraterane, ce vor trece peste Drumul Naţional 67. Centura va fi construită pe DN 66, care traversează Târgu Jiu de la sud la nord, precum şi pe drumul naţional secundar DN 67D, incident în nord-vest.

Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.