13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFacturile la căldură, salt ușor în ianuarie

Facturile la căldură, salt ușor în ianuarie

Temperaturile ridicate din ianuarie i-au ajutat pe craioveni să plătească facturi mai mici comparativ cu perioada similară din iarna trecută, dar și față de luna decembrie 2017. Reprezentanții asociațiilor de proprietari și ai firmelor de repartitoare spun că valorile facturilor la căldură vor exploda abia în februarie. Diferența de la o lună la alta, decembrie 2017 – ianuarie 2018, este dată de un consum de câteva gigacalorii în plus la nivel de asociație. Un exemplu concret îl constituie facturile Asociației de proprietari Bloc Romarta. În luna decembrie 2017, asociația a avut un consum facturat de 81 Gcal. pentru care a plătit 22.448 de lei. În luna ianuarie 2018, consumul de gigacalorii a mai crescut, deși temperaturile exterioare au fost asemănătoare ce cele de la sfârșitul anului trecut. Drept urmare, aceeași asociație de proprietari a avut un consum de 91 Gcal. pentru care a plătit 22.610 lei. „Nu este o diferență mare între factura din decembrie 2017 și cea din ianuarie 2018“, a specificat președintele Asociației de proprietari Bloc Romarta, Petru Becheru.
Cum arată însă factura la căldură defalcată, în funcție de Suprafața Echivalentă Termic (SET) și modul de contorizare ne-a explicat reprezentantul Asociației de proprietari nr. 23 Craiovița Nouă, Gheorghe Berceanu. Un apartament cu două camere, fără repartitoare, a plătit în luna ianuarie 2018 o factură totală la întreținere în valoare de 556 de lei, din care 324 de lei este factura la căldură. Un apartament cu trei camere, tot la paușal, a plătit la întreținere o factură în valoare de 610 lei, din care 433 de lei este doar căldura. În timp ce la o garsonieră factura la întreținere este de 228 de lei din care căldura este 208 lei. În cazul apartamentelor cu repartitoare nu se poate spune că sunt consumuri mai mici și implicit costuri mai mici față de paușal. Sunt apartamente care își contorizează consumul de căldură cu ajutorul repartitoarelor și într-adevăr au de plătit facturi mai mici, dar nu este o regulă. De exemplu, un apartament cu două camere cu repartitoare are de plătit o factură totală la întreținere în valoare de 348 de lei, din care doar căldura este 261 de lei. În schimb, un apartament cu trei camere și cu repartitor are la întreținere de plătit 707 lei, iar factura la căldură este de 403 lei. „Pe întreaga asociație am avut în luna decembrie 2017 o factură la căldură de aproximativ 8.600 de lei, iar în ianuarie 2018 avem 10.320 de lei. Este o diferență și de consum, și de valoare. Ianuarie a fost mai rece decât decembrie și de aici diferența“, este de părere președintele asociației.
Și unii dintre reprezentanții firmelor de repartitoare spun că diferențele de consum în cele două luni, de sfârșit de an 2017 și început de an 2018, nu sunt considerabile și bineînțeles susțin că cei mai avantajați sunt craiovenii care și-au montat repartitoare de costuri. „În urma unei prime analize pot spune următoarele: pentru ianuarie 2017 în blocurile cu repartitoare a fost un consum de circa. 3.8 lei/mp, iar în blocurile fără repartitoare a fost un consum de circa 5.11 lei/mp. Rezultă o economie de aproximativ 28% pentru blocurile cu repartitoare de costuri. Adevăratul bum al facturilor la căldură va fi în luna februarie“, este de părere Cătălin Popescu, reprezentant Techem Craiova.
Într-adevăr, în cele două luni de iarnă din acest sezon valorile termice au fost crescute și s-au situat cu mult peste mediile climatologice ale perioadei. Valori de iarnă veritabilă s-au înregistrat abia în a doua jumătate a lunii februarie 2018, lucru care se va resimți în facturile viitoare.
La acest moment, craiovenii plătesc facturile din luna decembrie 2017 și ianuarie 2018, iar pentru luna februarie abia s-au încheiat citirile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS