24.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljConsolidarea Colegiului „Carol I“, pasată la CNI

Consolidarea Colegiului „Carol I“, pasată la CNI

Clădirea Colegiului Național „Carol I“ din Craiova ar urma să fie reabilitată și consolidată cu fonduri de la bugetul de stat, prin Compania Naţională de Investiţii

Primăria Craiova va preda, pe bază de protocol, către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) – prin Compania Naţională de Investiţii (CNI), construcția și terenul aferent clădirii în care funcționează Colegiul Național „Carol I“ și Opera Română Craiova, în vederea demarării proiectului privind consolidarea și reabilitarea acestui imobil monument istoric de categoria A. Pasarea acestui obiectiv la CNI ar urma să fie votată joi, într-o ședință extraordinară a Consiliului Local, în care se va aproba și contribuția municipiului Craiova la acest protocol. Potrivit raportului atașat proiectului de hotărâre, din bugetul local al Craiovei se va asigura finanțarea cheltuielilor pentru racordurile la utilități (energie electrică, apă, canal, gaz sau alt tip de combustibil utilizat etc.), municipalitatea având și obligația de a asigura suprafețele de teren necesare pentru depozitarea și organizarea șantierului, dar și de a menține apoi destinaţia clădirii şi de a o întreţine pe o perioadă de minimum 15 ani. Solicitarea a venit chiar din partea autorităților locale, care au cerut ministerului, printr-o adresă datată 21 februarie, includerea în Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social a obiectivului de investiții „Reabilitare şi consolidare corp central Colegiul Naţional „Carol I“ şi Opera Română Craiova“ (proiect tehnic + execuție).
Primăria a demarat licitația pentru consolidarea Colegiului „Carol I“ în vara anului trecut, contractul fiind estimat la valoarea de 27.284.744 de lei (fără TVA), dar procedura de achiziție publică a fost anulată de două ori. Ultima dată în luna ianuarie, când comisia de evaluare a considerat că singura ofertă primită, de la o asociere cu Construcții Erbașu SA și Delta ACM SRL în prim-plan, este inacceptabilă și neconformă. După ce obiectivul va fi preluat de Compania Naţională de Investiţii, aceasta va fi cea care se va ocupa de o nouă licitație, pentru care ar apela la o procedură simplificată de achiziție publică. Sursele de finanţare pentru realizarea de către CNI a Programului naţional de construcţii de interes public şi social se pot constitui din bugetul de stat prin MDRAP, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinaţie, după cum se precizează în proiectul de buget al ministerului. În bugetul CNI pentru anul 2018, la cheltuielile de investiţii prevăzute apar 477.750.930 de lei credite bugetare și 1.419.500.000 de lei credite de angajament. În bugetul de venituri și cheltuieli al Craiovei pe anul 2018 erau prevăzuți la obiectivul „Carol I“ 600.000 de lei pentru actualizare DALI și proiect tehnic și 802.000 lei pentru execuție. Cel mai probabil, banii vor fi utilizați acum pentru utilități, conform angajamentului. Ultimul proiect de care s-a ocupat Compania Naţională de Investiţii la Craiova a fost stadionul „Ion Oblemenco“, finalizat și recepționat în noiembrie anul trecut.
Clădirea Colegiului Național „Carol I“ și a Operei Române Craiova a fost construită în 1895 și extinsă în 1974, dar a fost afectată atât de cutremurele din anii 1908, 1940, 1977, 1986 și 1990, cât și de incendiul din anul 1957, după cum se menționează în raportul întocmit de Primăria Craiova. „Până în prezent, s-au menținut parametrii minimi de funcționalitate, prin efectuarea de lucrări de reparații curente, dar din cauza vechimii construcției și a problemelor apărute în principal în anii `90 este necesară o intervenție mai amplă asupra clădirii, astfel încât cea mai veche unitate școlară din Craiova și a doua ca vechime din România să asigure condiţiile de funcționare pentru cele două instituții menționate. De asemenea, pentru a menține în circuitul învățământului românesc una dintre cele mai prestigioase unități la nivel național și pentru a crea condiţiile reluării activităţilor artistice ale Operei Române Craiova în locaţia consacrată, considerăm oportună realizarea acestei investiții“, se mai precizează în raport.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS