17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljNu ai mesaj de avertizare, primeşti amendă de la ISU!

Nu ai mesaj de avertizare, primeşti amendă de la ISU!

În Craiova şi în judeţul Dolj există încă multe clădiri care nu au autorizaţie pentru securitatea la incendiu, iar unele dintre acestea au obligaţia, din ianuarie, să afişeze un mesaj care să atenţioneze că spaţiul respectiv nu deţine această autorizaţie. Cu toate acestea, nu toţi proprietarii clădirilor s-au conformat la timp şi au fost sancţionaţi de inspectorii ISU Oltenia.

Hipermarketurile, mall-ul şi Sala Polivalentă din Craiova nu au autorizaţie de securitate la incendiu, iar de luna trecută, toate sunt obligate să îşi avertizeze vizitatorii, printr-un mesaj afişat într-un loc vizibil, despre această deficienţă. Însă, nu toate acestea s-au pus în legalitate la timp. GdS a mers la mai multe hipermarketuri care nu figurează pe lista clădirilor cu autorizaţie pentru securitatea la incendiu. Mall-ul Electroputere şi Auchan-ul aflat pe strada Calea Severinului au afişat la intrări mesajul de avertizare, însă hipermarketurile Metro şi Selgros nu afişaseră mesajul zilele trecute. Conducerea Sălii Polivalente s-a conformat şi a afişat mesajul, la intrarea în clădire, pentru a evita o potenţială sancţiune. „Obligaţia afişării mesajului de informare referitor la funcţionarea unor obiective (clădiri sau spaţii din clădiri) fără a deţine autorizaţia de securitate la incendiu a fost statuată prin Legea nr. 28/2018, care aduce completări Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor. Această obligaţie este aplicabilă numai în cazul clădirilor/spaţiilor din clădiri cu destinaţia de comerţ, cultură sau turism. De la data intrării în vigoare a legii mai sus menţionate până în prezent, cadrele unităţii noastre au aplicat şapte sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea acestei prevederi legale, constând în două avertismente şi cinci amenzi în cuantum de 12.505 lei. Avertismentele au fost aplicate numai în situaţia în care administratorul obiectivului a remediat pe loc deficienţa constatată. Potrivit principiului confidenţialităţii care guvernează activitatea de prevenire desfăşurată de cadrele unităţii noastre, nu putem preciza unde anume au fost aplicate aceste sancţiuni contravenţionale. Acţiunile de verificare a respectării legii în această privinţă şi de sancţionare a contravenienţilor vor continua şi în perioada următoare“, au declarat reprezentanţii ISU Dolj.

Peste 90 de clădiri şi spaţii din Craiova trebuie să afişeze mesajul de avertizare

În evidenţele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dolj apar peste 90 de clădiri şi spaţii pentru care este obligatorie afişarea mesajului de avertizare cu privire la lipsa autorizaţiei pentru securitatea la incendiu. „În municipiul Craiova, mesajul de informare stabilit prin Legea nr. 28/2018 trebuie să fie afişat la 92 clădiri/spaţii, după cum urmează: 75 din categoria celor cu destinaţia de comerţ, precum baruri, cluburi, discoteci, restaurante, centre comerciale, magazine, supermagazine şi hipermagazine; unul din categoria celor cu destinaţia de cultură, precum teatre, cinematografe, săli polivalente, săli de spectacole sau altele asemenea, destinate sau deschise participării publicului; 16 din categoria celor cu destinaţia de turism, precum hoteluri, moteluri, hosteluri, vile turistice, cabane turistice, pensiuni, apartamente şi camere de închiriat în regim hotelier“, au precizat reprezentanţii ISU Dolj. Mesajul „Acest spaţiu funcţionează fără autorizaţia de securitate la incendiu“ trebuie să îl pună la vedere beneficiarii acestor construcții publice, care au obligația să realizeze și să amplaseze în dreptul intrărilor panouri de înștiințare, tipărite cu litere de tipar cu dimensiuni de minimum 2,5 centimetri, de culoare roșie, pe fundal alb. Dacă nu respectă această măsură, aceştia riscă să fie sacţionaţi cu amenzi între 2.501 lei şi 5.000 de lei.

Zeci de şcoli şi grădiniţe, încă fără autorizaţie

De asemenea, în judeţul nostru încă există foarte multe clădiri care necesită autorizaţie pentru securitatea la incendiu, însă proprietarii acestora nu au obligaţia să afişeze mesajul. Printre cele mai importante astfel de clădiri se află Primăria Craiova, Secţia de Etnografie a Muzeului Olteniei şi Muzeul de Artă. Pentru că proprietarii sau reprezentanţii clădirilor respective nu s-au grăbit să depună actele pentru obţinerea autorizaţiei, mulţi dintre ei au fost sancţionaţi. „În anul 2017 şi în primele două luni din anul 2018, în județul Dolj au fost aplicate 49 de sancţiuni contravenţionale pentru nesolicitarea/neobţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu ori pentru punerea în funcţiune a clădirilor/spaţiilor fară a deţine acest act administrativ, în cuantum de 544.000 de lei. Pentru această categorie de contravenţii nu au fost aplicate avertismente, având în vedere că o astfel de deficienţă constituie o încălcare gravă a prevederilor legale“, au mai precizat reprezentanţii ISU Dolj.
Printre clădirile care nu au această autorizaţie sunt 52 de clădiri sau spaţii cu destinaţia învăţământ preuniversitar, dintre care 24 sunt şcoli, iar 23 sunt grădiniţe. De asemenea, cinci clădiri ale unor biserici funcţionează în acelaşi mod.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS