14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiovenii, despre deszăpezirea din oraş: „Un dezastru!“

Craiovenii, despre deszăpezirea din oraş: „Un dezastru!“

Aleea 4 Şimnic (FOTO: cititor GdS)

Foarte mulţi craioveni se declară nemulţumiţi de modul în care s-a făcut deszăpezirea în oraș. Problemele au început încă din prima zi de ninsoare şi viscol şi au continuat inclusiv ieri. Cu nervii întinşi la maximum pentru că străzile pe care locuiesc au fost uitate de primărie, mulţi craioveni şi-au arătat nemulţumirea pe reţelele de socializare. Gazeta de Sud le-a adresat cititorilor întrebarea: „Sunteţi mulţumiţi de modul în care s-a efectuat deszăpezirea străzilor şi a trotuarelor în localitatea dumneavoastră?“, iar din zecile de răspunsuri primite, nici măcar unul nu a fost pozitiv.

Strada Şoimului, ocolită de utilaje (FOTO: cititor GdS)

De când a început să ningă, foarte mulţi craioveni au trăit un coşmar, mai ales atunci când a trebuit să plece de acasă prin nămeţii la care utilajele Salubrităţii nu au ajuns. Mulţi dintre oameni au renunţat să mai plece cu maşina din cauză că străzile erau pline de zăpadă şi nu se putea circula pe ele, iar cei care s-au aventurat au rămas înzăpeziţi şi au avut nevoie de ajutorul trecătorilor ca să poată ieşi din troiene. Înverşunaţi şi terorizaţi de situaţia care trenează de patru zile, oamenii au criticat dur autorităţile locale şi au susţinut că sunt folositori în faţa acestora doar atunci când trebuie să plătească taxele şi impozitele. „Propun ca la anul să nu mai plătim nicio firmă de deszăpezire. Aşa ştiu că nu avem şi gata, iar banii cu care trebuia să plătim o firmă cu dedicație să se investească în şcoli, să ajute copiii care merg pe jos mulţi kilometri să ajungă la şcoală. De ce să dăm bani pe ceva ce nu avem niciodată?“, a spus un craiovean. „Eu sunt mulţumit de cum s-a făcut deszăpezirea. De mult nu am mai văzut străzile aşa albe ca-n poveşti…“, a adăugat un alt bărbat.
„Aşa drag îmi este că merg cu doi copii pe unde circulă şi maşinile de nici nu am cuvinte să-mi exprim plăcerea. Nu există un trotuar deszăpezit, o străduţă adiacentă ceva, să nu mai spun cum arată intersecţia de la Podul Viorele… Îngrozitor în toată Craiova“, a mai povestit o femeie.
„E frumos, alb, mergi unul în spatele celuilalt pe trotuar că doar nu vrei să te răsfeți şi îți plângi banii care îi plătești pe taxe“, a spus ironic alt cetăţean.

Peste tot în Craiova, pe lateralele străzilor, sunt mormane de zăpadă (FOTO: Claudiu Tudor)

„Mulţumim primarului pentru bătaia de joc din oraş“

Craiovenii care locuiesc la periferie au fost şi mai revoltaţi şi au spus la unison că pe străzile lor nu a călcat niciun utilaj. „Toată lumea ştie că în Craiova e dezastru. În Bariera Vâlcii – pe strada Rozelor, la blocurile CFR am pus mâna pe lopeţi ca să putem ieşi din blocuri pentru că nu a fost nici măcar o maşină de deszăpezire pe aici“, a spus o craioveancă. „Suntem foarte mulțumiţi de modul în care s-a acţionat în Craiova. Mulţumim primarului pentru bătaia de joc din oraş“, a răspuns o craioveancă întrebării adresate de GdS. „În Bresti s-a dat doar cu sare pe strada principală şi atât. Celelalte străduțe sunt pline cu zăpadă, nu se poate circula. Ruşine! Până şi la ţară se bagă lama, aici nu s-a făcut nimic“, a adăugat altă craioveancă. „Nu putem spune că asta a fost deszăpezire, a fost un dezastru total. Ca de obicei, iar i-a prins nepregătiți“, a mai spus un bărbat.
Nici cetăţenii care au locuinţele chiar în centrul orașului nu au fost ocoliți de probleme. „Firma de Salubritate a oraşului Craiova nu a acţionat în niciun fel la deszăpezirea aleii dintre bulevardul Ştefan cel Mare şi punctul termic al cartierului Vasile Conta, iar acest lucru poate avea repercusiuni grave din punct de vedere al situaţiilor de urgenţă dacă ceva se întâmplă la acest punct termic. Am reclamat la dispeceratul Salubrităţii şi la telefonul cetăţeanului, pe 25 şi 26 februarie, şi am constatat că s-au specializat în a se eschiva şi a promite acţiuni de care nu sunt capabili pentru o deszăpezire corespunzătoare. Această atitudine de sfidare a nevoilor cetăţeneşti cred că rezultă din faptul că această firmă este condusă politic. De exemplu, la blocurile Z3 și Z2 din Vasile Conta, cetăţenii s-au mobilizat să dea zapada cât au putut de pe aleile de acces şi acum au apărut munţi de zăpadă, care reflectă, de fapt, un monument al incompetenţei ce aparţine nu numai companiei de salubritate, ci şi primarului, care nu înţelege că un municipiu reşedinţă de judeţ nu este format doar din bulevarde mari, ci şi din alei de acces la blocuri, grădiniţe, şcoli sau puncte termice, esențiale pentru confortul contribuabililor“, a declarat un craiovean care locuieşte aproape de kilometru 0 al oraşului.

Ţurţurii şi mormanele de zăpadă amplifică problemele

Sub Podul Electro s-au format ţurţuri care pot cădea pe maşini (FOTO: Claudiu Tudor)

Craiova se află încă sub efectul ninsorilor şi gerului, iar meteorologii anunţă că aceste fenomene vor fi prezente până duminică. În aceste condiţii, la mai multe blocuri din Craiova au început să apară ţurţuri foarte mari, care pot deveni foarte periculoşi dacă nu sunt îndepărtaţi. De asemenea, sub Podul Electro erau ieri mai mulţi ţurţuri imenşi care puteau să cadă oricând pe maşini. Pentru blocuri, asociaţiile de proprietari trebuie să ia măsuri pentru îndepărtarea ţurţurilor, iar pentru case proprietarii acestora trebuie să se ocupe de acest lucru. În Regulamentul privind stabilirea unor măsuri pentru gospodărirea municipiului Craiova sunt specificate sancţiunile pe care le riscă toți cei care încalcă legea.

Ţurţurii au început să apară la acoperişurile blocurilor (FOTO: Claudiu Tudor)

„Constituie contravenţie şi se sancționează cu amendă cuprinsă între: 500 și 2.500 de lei pentru persoane fizice și 1.000 și 2.500 de lei pentru persoane juridice nemontarea şi neînlocuirea jgheaburilor, burlanelor uzate, ţiglelor, olanelor şi a geamurilor sparte, a firmelor uzate sau deteriorate, precum şi neînlăturarea sloiurilor de gheaţă (ţurţuri) de către proprietari, chiriaşi ori deţinătorii legali“. Altă problemă în oraş sunt mormanele de zăpadă care au rămas pe marginea carosabilului, în urma utilajelor de deszăpezire. Salubritatea a început procesul de transport a zăpezii către drumul care duce la groapa de gunoi de la Mofleni, însă cantitatea este uriaşă. „Acțiunea de colectare și transport a zăpezii depozitate lângă borduri la punctul de descărcare situat pe drumul de acces către Depozitul Ecologic Mofleni a fost demarată ieri, la ora 11.00, având în vedere faptul că a nins abundent, în intervalul 27.02.2018, ora 21.00 – 28.02.2018, ora 10.00. Până în prezent, a fost transportată la punctul de descărcare o cantitate de 114 mc de zăpadă, fiind colectată zăpadă din stațiile mijloacelor de transport în comun și de-a lungul bulevardului Calea București. Acțiunea va continua pentru înlesnirea circulației pe arterele de pe teritoriul municipiului“, a declarat Cristina Ghenea, purtătorul de cuvânt al SC Salubritate Craiova SRL.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS