6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCabinetele dentare școlare, cenușăresele sistemului

Cabinetele dentare școlare, cenușăresele sistemului

Un control desfășurat în perioada 20-26 februarie 2018, de către DSP Olt, în mai multe cabinete medicale școlare și cabinete dentare, a scos la iveală situația cruntă în care se zbat acestea.

Deși este lucru știut că în mediul rural din județul Olt nu există cabinete medicale școlare, controlul amintit a dovedit că și în localitățile urbane în care acestea funcționează nu este totul roz.
Dacă dotarea cu medicamente și materiale sanitare, pe medie, ajunge la 90% din necesar (exclusiv cele dentare), la modul cum funcționează s-au evidențiat sincope.
La nivelul județului, Direcția de Sănătate Publică a controlat opt cabinete școlare și trei cabinete de medicină dentară, din Slatina, Caracal și Corabia. Constatarea inspectorilor sanitari a fost că toate sunt autorizate, că medicii și asistenții au controlul medical periodic realizat, că sunt materiale de curățenie și dezinfectați și chiar că se respectă, cu o excepție, condițiile igienico-sanitare de funcționare. Excepția este Cabinetul școlar nr. 2 Caracal, care funcționează într-o clădire degradată aparținând primăriei.

Neutralizarea focarelor de pediculoză, întârziată la Caracal și Corabia

La triajul epidemiologic realizat după vacanță au ieșit la iveală alte „apucături“. La Școala Gimnazială nr. 1 Slatina, din totalul celor 478 de copii înscriși, au fost examinați 291, fiind depistate cinci cazuri de pediculoză. Elevii cu această problemă, se mai spune în raport, nu s-au mai întors la școală. Cinci cazuri, dar din 645 de copii examinați, s-au depistat și la Școala Gimnazială „Constanțin Brâncoveanu“ din Slatina, însă elevii s-au întors la cursuri, problema fiind rezolvată.
„În zona Caracal și Corabia, în urma verificării triajelor epidemiologice se constata efectuarea acestora, dar neutralizarea focarelor de pediculoză se realizează cu întârziere din cauza necolaborării familiei cu cabinetul medical școlar“, se scrie în raport, cabinetele 1 și 2 din Corabia primind avertisment.

Dezastru în cabinetele dentare școlare

Chiar dacă, în linii mari, medicamentele și materialele sanitare se asigură, de detalii nu se împiedică nimeni. Astfel, la niciun cabinet medical școlar nu există cearșaf de unică folosință pentru canapeaua de consultații. Dulapurile pentru depozitarea materialelor sanitare și a medicamentelor sunt vechi, în stare avansată de uzură în majoritatea cabinetelor, în plus, în unele cabinete (la Școala Gimnazială nr. 1 Slatina, de exemplu) se folosesc în mai multe scopuri, aici depozitându-se laolaltă medicamente, articole de papetărie și chiar echipamente de monitorizare video.
Când vine vorba de cabinetele dentare, situația e disperată. La cel de la Școala „Eugen Ionescu“ din Slatina nu există truse de consultație pentru pacienții cu antecedente de hepatită acută B și C și nici truse de detartraj. În plus, „la momentul controlului, unit-ul dentar nefuncțional – compresor industrial, există referat de înlocuire compresor din data de 12.12.2017“, se mai menționează în raport.
Se poate însă mult mai rău, și așa se întâmplă la cabinetul dentar de la Colegiul Tehnic „Alexe Marin“ din Slatina. Nu sunt seringi, lame sterile, bisturiu drept și curb, bisturiu UF, tăvițe renale mici și mari, trusă de detartraj, truse de consultație UF pentru pacienții cu antecedente de hepatită acută B și C, ace chirurgicale, nu există aparatură medicală – amalgamator, aparat de profilaxie cu bicarbonat de Na, și nici materiale stomatologice. „Medicamentele obligatorii din trusa de urgență, precum și spațiul de depozitare al acestora lipsesc în totalitate. La momentul controlului, sterilizarea se realiza într-un spațiu multifuncțional; materiale sterile la un loc cu materiale nesterile. A fost aplicată o sancțiune contravențională conform HG nr. 857/2011 art. 33 lit. c în cuantum de 500 de lei. S-au acordat termene de remediere a deficiențelor și se va efectua recontrol“, au stabilit inspectorii sanitari.
În Olt funcționează 45 de cabinete medicale școlare și nouă cabinete dentare pentru elevi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS