5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljUniversitari craioveni, premiaţi pentru invenție în Sănătate

Universitari craioveni, premiaţi pentru invenție în Sănătate

Profesori universitari din Craiova, premiați pentru invențiile realizate în domeniul Sănătății

Profesori de la Universitatea din Craiova şi Universitatea de Medicină şi Farmacie au primit Marele trofeu pentru cea mai bună invenţie internaţională în domeniul Sănătăţii, care a primit și alte trei medalii de aur acordate de juriul internaţional al Salonului Internaţional de invenţii IPITEX 2018 din Thailanda. De asemenea, universitarii craioveni au obținut pentru alte două invenții și șase medalii de aur şi premii speciale acordate de asociaţii şi societăţi de inventatori recunoscute la nivel mondial din ţări diferite din Asia, Europa şi America de Nord.

Universitarii craioveni au reușit să obțină unul din cele mai mari premii în domeniul sănătății la Salonul Internaţional de invenţii IPITEX 2018, organizat la Bangkok, în perioada 1-7 februarie 2018, de Consiliul Naţional al Cercetării din Thailanda. La acest salon au participat 600 de inventatori din diverse colțuri ale lumii. România a fost reprezentată de o delegaţie alcătuită din prof. dr. ing. Daniela Tarniţă de la Universitatea din Craiova – conducătorul delegaţiei, prof. dr. Dan Tarniţă de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova şi prof. dr. ing. Augustin Semenescu de la Universitatea Politehnică din București.
„Stem modular-adaptiv pentru proteza totală de şold, bazat pe materiale inteligente“ a obţinut trofeul „Cea mai bună invenţie internaţională în domeniul social şi al calităţii vieţii“, singurul acordat în Europa. Aceasta a fost realizată de prof. univ. dr. Daniela Tarniță și prof. univ. dr. Dan Tarniță. De asemenea, a primit și medalia de aur a salonului, dar și Special Honour of Invention – acordat de Toronto International Society, precum și premiul Genius Award & Gold medal – acordate de Citizen Innovation Association, Singapore.

Premii pentru alte două invenții

În cadrul aceluiași salon, universitarii craioveni au prezentat și o „proteză de cot de tip balama sferică“ realizată de prof. univ. dr. Daniela Tarniță, conf. univ. dr. ing. Dragoș Popa de la Universitatea din Craiova, de prof. univ. dr. Dan Tarniță de la Universitatea de Medicină și Farmacie, dar și dr. Boborelu Cristian, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova. Au fost premiați cu medalia de aur a Salonului Internaţional de Invenţii IPITEX 2018, dar s-a acordat și premiul British Innovation Award, precum și Special Award and Gold Medal – acordate de Malaysian Research & Innovation Society, Malaezia.
Tot în domeniul sănătății, universitarii craioveni au realizat și „Sistem de plăci modulare pentru osteosinteza fracturilor oaselor lungi şi metoda de utilizare a acestora“. Invenția aparține prof. univ. dr. ing. Daniela Tarniță, prof. univ. dr. ing. Nicu Bîzdoacă de la Universitatea din Craiova și prof. univ. dr. Dan Tarniță, Universitatea de Medicină și Farmacie Craiova. Pentru aceasta, s-au acordat premiile medalia de aur a Salonului internaţional de invenţii IPITEX 2018, Honor of Invention and Gold Medal – acordate de World Invention Intellectual Property Associations și Award for International Innovation Achievements – acordat de Haller Pro Invention Foundation, Polonia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS