11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAproape 200 de utilaje, scoase la deszăpezit în Gorj

Aproape 200 de utilaje, scoase la deszăpezit în Gorj

Utilajele au fost scoase la deszăpezit pe toate drumurile din Gorj

Iarna a revenit în forţă şi în judeţul Gorj. Cu toate că nu au fost unităţi de învăţământ închise, a fost nevoie de intervenţia susţinută a autorităţilor şi a drumarilor pentru deszăpezirea drumurilor locale, comunale, judeţene şi naţionale. Au acţionat 142 de utilaje pe drumurile naţionale şi judeţene şi peste 50 de utilaje în comune. În total, aproape 200 de utilaje de deszăpezire au intervenit pentru curăţarea drumurilor din judeţul Gorj. De asemenea, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit în cadrul unei şedinţe extraordinare, ca urmare a condiţiilor meteo nefavorabile. Până la jumătatea acestei săptămâni sunt anunţate ninsori puternice şi temperaturi scăzute, astfel încât prefectul de Gorj, Ciprian Florescu, a dispus convocarea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. La nivelul primăriilor au fost întrunite comitetele locale pentru situaţii de urgenţă. Potrivit lui Florescu, trebuie să fie asigurată permanenţa la nivelul fiecărui UAT. Până ieri-dimineaţă, pe drumurile naţionale acţionaseră 56 de utilaje de deszăpezire şi fusese răspândită cantitatea de aproape 100 de tone de material antiderapant şi șase tone de clorură de calciu.

Maşini echipate de iarnă

Prefectul de Gorj a mai spus că, în urma vizitelor în teren, nu au fost depistate probleme deosebite. Utilajele acţionează pe drumurile comunale, judeţene şi locale. Reprezentantul guvernului în teritoriu recomandă ca şoferii să aibă maşinile echipate de iarnă pentru ca participanţii la trafic să nu aibă de suferit. Pe toate drumurile din judeţ se circulă în condiţii de iarnă, iar carosabilul este acoperit cu zăpadă, aceasta neputând fi eliminată în totalitate. Prefectul Florescu mai susţine că autorităţile medicale trebuie să aibă evidenţe clare cu dializaţii şi cu gravidele pentru a se interveni cu operativitate.

86 de utilaje şi pentru drumurile judeţene

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Cosmin Popescu, a precizat că pentru drumurile judeţene sunt disponibile 86 de utilaje de deszăpezire pentru cei 800 de kilometri de şosele. Numărul utilajelor va putea fi suplimentat, dacă va fi nevoie. De asemenea, în stocuri este cantitatea de 400 de tone de sare, iar stocul de nisip este de 4.500 de metri cubi. Combustibilul este suficient pentru zece zile. S-a avut în vedere, în principal, deszăpezirea drumurilor judeţene de sub munte şi a căii de acces către Spitalul de Pneumoftiziologie de la Dobriţa, comuna Runcu. „Avem scoase toate utilajele la deszăpezit şi mai sunt disponibile dacă va mai fi nevoie. Se anunţă în continuare zăpezi şi am luat legătura cu firma care asigură deszăpezirea să fie pregătită de orice. O atenţie specială este faţă de drumul judeţean care face legătura cu Spitalul de la Dobriţa. Acolo sunt pacienţi şi personalul medical trebuie să ajungă la serviciu zilnic. Sunt patru kilometri de drum cu serpentine, aproape de zona montană. Se acţionează în permanenţă“, a spus Cosmin Popescu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.

Se aşteaptă la temperaturi scăzute

În urma avertizărilor primite de la Administrația Națională de Meteorologie, în perioada următoare în județul Gorj se așteaptă temperaturi foarte scăzute, atât noaptea, cât și ziua, dar și ninsori însemnate cantitativ, intensificări ale vântului și viscol. „În zilele cu temperaturi scăzute, Ministerul Sănătății recomandă populației să asculte sfatul medicilor, să evite deplasările în spații deschise și expunerea prelungită la frig, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor prin viroze respiratorii și să consume alimente bogate în proteine, fructe și legume. Trebuie evitată expunerea prelungită a mâinilor și picioarelor la temperaturi scăzute pentru a se feri de degerături. De asemenea, în cazul simptomelor de răceală, trebuie evitată automedicația și este recomandată consultarea medicului. Specialiștii de sănătate publică din Ministerul Sănătății recomandă ca, persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cardiace și respiratorii, să evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiții de temperaturi scăzute“, a declarat Corina Belteu, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS