21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljITM-ul trece, medici îşi iau liber la mica înţelegere

ITM-ul trece, medici îşi iau liber la mica înţelegere

Inspectorii ITM Dolj anunțau, anul trecut, că în turele de noapte unele cadre medicale nu au fost găsite la serviciu. Ulterior, acele persoane au adus cereri de concediu, iar ITM suspectează că au fost înregistrate după ce personalul ar fi lipsit. Raportul inspectorilor de muncă a scos la iveală că multe persoane din Spitalul de Urgență figurau în unele acte interne ca fiind prezente la serviciu într-o zi și la o anumită oră, iar în alte documente figurau ca prezente în altă zi și la altă oră. Au fost sesizate și situații în care medici, asistente-șefe și asistente figurau că ar fi lucrat non-stop multe ore la rând. ITM crede că fie nu se respectă orele de repaos, fie cadrele medicale figurau doar în acte că ar fi lucrat atât, caz în care nu s-ar justifica să primească bani pentru ore nelucrate. Iată cum justifică situațiile conducerea spitalului.

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dolj a efectuat un amplu control la Spitalul Județean de Urgență Craiova, în perioada octombrie-noiembrie 2017. Pentru prima dată, verificările inspectorilor ITM au avut loc inclusiv pe timpul nopții, în mai multe seri, precum și în câteva nopți de sâmbătă spre duminică. La vremea respectivă, ITM anunța că personal medical de la mai multe secții nu a fost găsit la serviciu, deși respectivii figurau ca fiind de gardă în acel moment. Controlul a pornit de la câteva reclamații, prin care se arăta că anumite asistente-șefe se puneau de gardă pe timpul nopții și în weekend, cu scopul de a încasa mai mulți bani, fără să treacă pe la serviciu în nopțile respective. Chiar și după ce controlul inspectorilor de muncă a fost anunțat, tot au mai existat persoane care nu au fost găsite la locul de muncă și nici nu au apărut la post în intervalul de câteva ore în care cei de la ITM au fost în spital. „Două secții erau complet închise, deși aveau program de lucru, iar inspectorii noștri au stat pe la uși mai bine de o jumătate de oră și nimeni nu a venit să le deschidă ușile. Unii medici și asistente figurau și în tura d noapte după ce lucraseră și peste zi, iar a doua zi trebuia să fie iar la locul de muncă, ceea ce este absurd“, a precizat inspectorul-șef al ITM Dolj, Cătălin Mohora, în urmă cu ceva vreme.
După verificări, inspectorii ITM le-au dat posibilitatea tuturor celor care nu au fost găsiți la lucru în spital să își justifice absența.

Au apărut subit cereri de concediu

Raportul de control al ITM Dolj s-a încheiat de curând, astfel că personalul medical care nu a fost găsit la lucru, în gărzile de noapte în special, s-a acoperit de hârtii. Cei de la ITM spun că au apărut ulterior cereri de concediu și cereri de învoire datate anterior, pentru că registrul de intrări/ieșiri de documente de la Registratura unității spitalicești avea spații libere lăsate între înregistrări, fapt ce făcea posibil să se strecoare ulterior diverse documente și să primească numere din urmă. Aceste aspecte sunt precizate în raportul de control al ITM, în care s-au dispus măsuri pentru Spitalul Județean de Urgență Craiova: „Unitatea va respecta procedurile operaționale privind timpul de muncă, organizarea turelor, numărul de personal pe fiecare tură, rotația pe ture a personalului, intervalul legal de repaos dintre două zile consecutive de lucru și modificarea graficelor de lucru. Totodată, unitatea trebuie să ia măsuri ca salariații să nu mai aibă posibilitatea să mai înregistreze din urmă cereri în Registrul de intrări-ieșiri aflat la unitate“, se arată în Raportul de control al ITM Dolj.

Medicii care sunt profesori trebuie să aibă în CIM timpul efectiv de la spital

La Spitalul de Urgență sunt înregistrate 93 de contracte individuale de muncă (CIM) cu timp parțial de lucru. Este vorba în special despre medici care sunt și profesori universitari. Inspectorii ITM Dolj au dispus ca în CIM-ul fiecărui medic care desfășoară activitate și în învățământ să fie evidențiat exact intervalul orar în care acel medic este în spital. Potrivit Codului Muncii, în contractele cu timp parțial de muncă angajatorul trebuie să treacă exact intervalul orar în care acel angajat este la serviciu, fie că are contract pe două, patru sau șase ore pe zi.
Managerul unității spitalicești, Bogdan Fănuță, le-a luat apărarea cadrelor medicale: „Este vorba despre contracte cu jumătate de normă, care sunt integrate. Sunt medici care sunt și profesori universitari și care au trei ore și jumătate și în spital. Dacă ei au luna asta un program la facultate și săptămâna viitoare se schimbă programul, ar însemna ca din lună în lună și spitalul să le schimbe contractele individuale de muncă, pentru a trece un alt interval orar. Este absurd așa ceva!“.
În timp ce ITM susține că din declarațiile personalului din spital reiese dorința acestuia de a lucra mai mult decât figurează în acte, unii medici și asistente se disculpă. În plus, scuza personalului medical care stă la serviciu mai mult decât prevăd contractele de muncă încheiate cu unitatea spitalicească este aceea că dacă o intervenție chirurgicală complicată apare de urgență și durează șase-șapte ore, atunci medicul chirurg care este și profesor universitar nu poate ieși din operație pe motiv că i-au expirat cele trei ore și jumătate de contract, ci va duce intervenția până la capăt.

În condică figurau la serviciu într-o zi, iar în pontaje semnaseră în altă zi

Inspectorii ITM au descoperit mai multe persoane, angajate la diverse secții din spital, care figurau în condica de prezență că fuseseră la serviciu într-o anumită zi și la anumite ore, dar în documentele cu pontajele colective de pe secții figurau că fuseseră prezente în alte zile și la alte ore. Care este realitatea? Când merseseră, de fapt, la serviciu, respectivele cadre medicale? Au fost unii angajați ai spitalului pontați fără să fie efectiv la serviciu?
Având în vedere situațiile de această natură, ITM a obligat spitalul să ia măsuri ca să evite „acordarea unor sume nedatorate către salariați“. Raportul final de control al ITM Dolj trasează sarcini clare în acest sens: „Angajatorul va face demersuri în vederea depistării situațiilor în care sunt încălcate prevederile art. 119 din Codul Muncii, întrucât există neconcordanțe între orele evidențiate zilnic în condicile de prezență și cele înregistrate în foile colective de prezență întocmite la sfârșitul lunii, de persoana desemnată cu aceste atribuții, situație ce ar conduce la acordarea unor sume nedatorate către salariați, rezultă că angajatorul nu respectă obligația de la art. 119 din Legea 53/2003, adică aceea de a ține o evidență corectă a orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat“.
Totuși, ITM nu a amendat unitatea spitalicească pentru neregulile constate, ci a aplicat un avertisment scris, în special pentru faptul că nu se evidențiau exact orele lucrate ale angajaților. Unele abateri au termen de soluționare până la începutul lunii aprilie, altele au termen permanent de soluționare.

„Șefii de secție și asistenții-șefi au dat note explicative“

Întrebat despre situația descoperită de ITM, și anume că unii angajați figurau că au fost la serviciu în anumite zile, deși în alte acte interne figurau că veniseră în alte zile, directorul Spitalului Județean de Urgență Craiova, Bogdan Fănuță, a precizat doar că: „Șefii de secție și asistenții-șefi au dat note explicative. Eu nu comentez“.
Legat de celelalte aspecte semnalate de ITM Dolj, directorul Bogdan Fănuță a precizat că unele au fost remediate, în timp ce pentru altele nu există rezolvare, pentru că nu ar exista o problemă. „Nu a existat nicio situație în care ITM să nu fi găsit medicii la post, pe timpul nopții. Medicii nu au un punct fix în care trebuie să stea când sunt de gardă. Dacă nu au fost găsiți în secție, poate că erau la Unitatea de Primiri Urgențe sau în alt loc din spital. Ei nu trebuie să stea într-un singur loc, ci să fie în spital“, a precizat Fănuță.
Conform celor precizate de ITM, în spital a existat personal medical care figura ca prezent la lucru mai mult decât poate un om rezista, fără să figureze în acte că ar fi beneficiat de repaos. Or nu poate un medic sau asistent-șef să stea zeci de ore la serviciu, încontinuu, și să se pună și în tură de noapte. De aici și harababura orelor și datelor evidențiate în acte din care s-au născut suspiciunile celor de la ITM: ori unele cadre medicale stau zeci de ore la serviciu fără oprire și nu este legal, ori nu stau în realitate la muncă și primesc bani fără să fi lucrat, ceea ce iarăși este nelegal, au lăsat să se înțeleagă cei de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Dolj.
Iată cum justifică unii din cei implicați situația. Potrivit unor surse din spital, au apărut situații diferite în actele de prezență la unele din cele 32 de săli de operații și la departamentele de anestezie terapie intensivă (ATI) din cauză că medicii, asistentele și personalul din tura respectivă stau să facă intervenții chirurgicale mai multe ore la rând, precum și seara, în funcție de urgențe, iar a doua zi vin la muncă la programul normal. La câteva astfel de zile lucrate, la înțelegere între medici și asistentele-șefe, unii primesc o zi liberă, „pentru că așa este normal și uman“, deși în acte apar ca fiind la serviciu. Așa ar apărea încurcăturile în documentele de prezență. Unii medici mai apar la spital și în ziua liberă, motivând că vin să își vadă pacienții.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS