9 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPoliția Locală Craiova, Big Brother în trafic

Poliția Locală Craiova, Big Brother în trafic

Polițiștii locali cu atribuții în domeniul circulației, dotați cu minicamere

Atenție șoferi, începând de ieri, în Craiova a apărut în trafic Poliția Big Brother. Polițiștii locali cu atribuții în domeniul circulației care până acum aveau în dotare doar carnetul cu procese-verbale au acum și minicamere video (bodycam-uri). Aparatura va fi utilizată în desfășurarea activității acestora și are rolul de a descuraja atitudinea agresivă a unor șoferi, dar oferă și o protecție a cetățenilor, în sensul evitării unui comportament neadecvat din partea polițistului. Polițiștii locali vor filma toate acțiunile pe care le desfășoară, precum și procedura de sancționare a persoanelor ce încalcă prevederile OUG nr. 195/2002 actualizată, privind circulația pe drumurile publice. După efectuarea procedurii de prezentare, aceștia au obligația să informeze persoana care a săvârșit contravenția că urmează să fie înregistrată video și audio discuția cu aceasta. Filmările respective vor constitui probe în instanță pentru susținerea procesului-verbal de contravenție, dar și probe – după caz – pentru organele de cercetare penală.
„Poliția Locală este dotată cu zece astfel de camere, de ultimă generație, care pot să filmeze până la opt ore, în format HD, capsulate, nefiind posibilă intervenția din partea agentului constatator asupra imaginilor filmate și stocate. Dispozitivele sunt descărcate de un specialist IT la sediul instituției, la fiecare schimb de tură, care codifică imaginile și le stochează pe un server destinat acestor sisteme de înregistrare. Imaginile vor fi păstrate între șase luni și trei ani și vor fi puse la dispoziția instanțelor de judecată sau organelor de cercetare penală.
Polițiștii locali au fost instruiți în mod individual asupra procedurii operaționale privind activitatea de filmare, cu obligația de a respecta legea“, a spus Octavian Mateescu, directorul Poliției Locale Craiova.
Totodată, Poliția Locală a mai achiziționat trei sisteme de înregistrare video, ce urmează să fie montate pe autospecialele care deservesc Serviciul Circulație. În perioada următoare, cu astfel de bodycam-uri vor fi dotați și polițiștii locali cu atribuții în domeniul ordinii publice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS