Delta & Co., excluse de la modernizarea străzilor din Bănie

Delta ACM s-a ocupat, în ultimii zece ani, de repararea străzilor din Craiova, în baza unor acorduri-cadru (Foto: arhiva GdS)
Autori


Schimbare de situație în lupta pentru contractul de aproape 20 de milioane de euro scos la licitație de Primăria Craiova privind modernizarea, în următorii patru ani, a străzilor de la periferia orașului. Din cele patru societăți și asocieri de firme care se bat să pună mâna pe acest contract, una a fost exclusă de la licitație, după ce municipalitatea a considerat oferta primită ca inacceptabilă. Este vorba de asocierea în care se află SC Delta ACM 93 SRL, firma care s-a ocupat în ultimii zece ani de repararea străzilor din Craiova, care a fost scoasă din calcul pe motiv că Delta nu și-a îndeplinit în mod corespunzător obligațiile contractuale într-un contract derulat cu Primăria Râmnicu Vâlcea. Asocierea a cerut Primăriei Craiova să remedieze decizia luată, dar autoritatea locală nu a dat curs solicitării, așa că s-a apelat la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor. CNSC așteaptă acum dosarul de achiziție, pentru a se putea pronunța în acest caz.

Calea Brezei, una dintre străzile deplorabile ale Craiovei care ar urma să fie modernizată în acest an (Foto: arhiva GdS)

Surpriză mare la megalicitația de 20 de milioane de euro privind reabilitarea și modernizarea străzilor și aleilor din Craiova (PT+execuție), în baza unui acord-cadru pe patru ani, demarată de primărie în august 2017 și aflată încă în faza de evaluare a ofertelor. Delta ACM 93 SRL, firmă familiarizată cu drumurile din oraș după ce a obținut ultimele acorduri-cadru privind repararea străzilor, aleilor, parcărilor și trotuarelor din Bănie (perioada 2008 – 2018), a fost exclusă de la licitație pe baza unui „Document constatator“ emis de Primăria Râmnicu Vâlcea și înregistrat în SEAP în septembrie 2017. Delta ACM a fost scoasă din joc atât de la licitația pentru lotul II de lucrări, unde participa în asociere cu Domarcons SRL (cu această din urmă firmă ca lider de asociere), cât și de la licitațiile pentru loturile I și III, unde era liderul asocierii din care mai făceau parte SC Domarcons SRL, din Craiova, SC Drum Concept SRL, din București, și de SC Irimat Cons SRL, din Ploiești.

Potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), asocierea în care Delta ACM este parte a primit pe 10 ianuarie, de la Primăria Craiova, o adresă (Decizie) de excludere a ofertei depuse, oferta fiind declarată inacceptabilă. Delta & Co. au „ripostat“ și au trimis primăriei o notificare prealabilă prin care s-a solicitat remedierea situației, însă răspunsul a fost negativ (19 ianuarie). Prin urmare, asocierea a apelat la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), cerând, într-o motivare de 14 pagini, să fie reintrodusă în joc la această licitație, de unde ar fi fost descalificată în mod nejustificat.

Strada Carpenului ar urma să intre în acest an în proces de modernizare

Motivul excluderii este strict legat de firma Delta ACM și de o problemă mai veche a acesteia cu un contract derulat la Râmnicu Vâlcea, însă toată asocierea a avut de suferit. Lucru confirmat, de altfel, pentru GdS, de directorul SC Domarcons SRL, Dan Dumitru. „Dacă unul dintre asociați are probleme, este descalificată toată asocierea. Așa prevede legea. Primăria se leagă de un contract pentru care Delta ACM se judecă, e vorba de un litigiu mai vechi pe la Râmnicu Vâlcea. Așteptăm acum decizia CNSC, pentru că până atunci nu se uită nimeni pe oferta noastră. Procedura este suspendată până la o decizie a Consiliului de Soluționare a Contestațiilor“, a precizat Dumitru. În prezent, CNSC așteaptă dosarul de achiziție, pentru a se putea pronunța în acest caz.

Strada Fermierului a fost „cârpită“ anul trecut cu piatră, dar marea asfaltare ar veni anul acesta

Ce a invocat Primăria Craiova

Conform contestației trimise la CNSC de Delta ACM și compania, Primăria Craiova a analizat un „Document constatator“ emis de Primăria Râmnicu Vâlcea și înregistrat în SEAP în septembrie 2017 și a ajuns la concluzia că Delta „nu și-ar fi îndeplinit în mod corespunzător obligațiile contractuale“. A încadrat situația la texul de lege care spune că un operator economic poate fi exclus de la o licitație dacă „și-a încălcat în mod grav sau repetat obligațiile principale ce-i revin în cadrul unui contract de achiziții publice“ și a procedat în consecință. Ce a invocat, mai exact, municipalitatea? Faptul că Delta ACM și o altă asociere din care a făcut parte a avut, anul trecut, un litigiu cu Primăria Râmnicu Vâlcea, care s-a soldat cu rezilierea contractului de achiziție publică (7 iunie 2017). Autoritățile vâlcene au considerat că Delta ACM nu a respectat clauzele contractuale atunci când „a procedat la înlocuirea unui subantreprenor fără acordul prealabil expres al beneficiarului“ și au rupt înțelegerea. S-a calculat atunci și un prejudiciu, iar părțile au ajuns în instanță, dosarul fiind încă pe rol.


Strada Constanța se află și ea pe lista cu drumurile care vor fi modernizate în următorii patru ani

În contestația depusă, Delta & Co. se apără, precizând că acel presupus terț subcontractant „era, în realitate, un furnizor de bunuri care oferea și serviciul de montare a bunului furnizat“ și că nu s-a încălcat nici o prevedere din contract. Mai departe, Delta susține că Primăria Râmnicu Vâlcea nu a motivat în nici un fel în ce a constat neexecutarea contractului, care a fost motivul concret al rezilierii și nici nu a făcut vreun demers legal pentru recuperarea acelui presupus prejudiciu. „Documentul constatator a fost contestat pentru nelegalitate și face în prezent obiectul controlului de legalitate efectuat de instanța de judecată“, mai susține Delta în apărarea sa. „Simpla publicare în SEAP a unui astfel de document unilateral ce cuprinde strict poziția subiectivă a unei alte autorități contractante nu este apt să conducă în mod automat și cu certitudine că Delta ACM 93 este răspunzătoare de încălcarea obligațiilor contractuale“, se mai arată în contestație.

Și chiar dacă ar reflecta realitatea, mențiunile din document nu s-ar circumscrie unui caz de excludere de la o licitație, după cum se mai precizează în contestație. Prin urmare, Delta ACM consideră că un control propriu al Primăriei Craiova „în ipoteza excluderii unui operator economic din cadrul licitației în temeiul unui document constatator emis anterior de către altă autoritate contractantă“ ar fi avut rolul „de a preveni respingerile abuzive ale ofertelor“ și cataloghează decizia municipalității ca nelegală și netemeinică.

Cine se mai luptă pentru contractul de 20 de milioane de euro

În cursa pentru contractul privind reabilitarea și modernizarea străzilor și aleilor din Craiova (PT+execuție), în baza unui acord-cadru pe patru ani, estimat de primărie la valoarea de 76.159.250 lei (fără TVA), se mai află Construcții Erbașu SA București, asocierea Erpia SA Craiova – Romasco Concept SRL București și asocierea G&M Road Building Engineering SRL – Building Design 2000 Top SRL. Startul s-a dat în luna august 2017, iar ofertele s-au primit până la 20 septembrie. Proiectul prevede modernizarea a 87 de străzi din Bănie, majoritatea de la periferie, lucrările fiind împărțite pe loturi, după cum urmează: lotul I, cu o valoare de 39.494.708 lei (fără TVA), lotul II – 25.665.540 lei (fără TVA), lotul III – 10.999.002 lei (fără TVA). Pentru lucrările din acest an, Primăria Craiova a prevăzut în bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2018 suma de 10.914.000 lei.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 12 februarie 2018

Actualitate

» Un mort şi 22 de răniţi după ce două trenuri s-au ciocnit în Austria
» Comisia Europeană analizează măsurile antipoluare prezentate de nouă ţări, inclusiv de România
» Avocatul Poporului sesizează ÎCCJ cu recurs în interesul legii legat de dispoziţii privind regimul juridic al contravenţiilor
» Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă: Peste 100 de ambulanţe nu pot fi folosite zilnic la intervenţii din cauza defecţiunilor tehnice
» Un sindicalist a intrat în stop cardio-respirator în timpul unei întâlniri informale cu ministrul Sănătăţii
» 22 de decese provocate de gripă de la începutul anului
» Prognoza meteo în următoarele două săptămâni
» Petre Daea vrea să combată grindina cu doua escadrile de avioane
» A fost autentificat la notariat Grupul de inițiativă al campaniei “Fără penali în funcții publice”
» Amenzi pentru părinţii care nu participă la cursuri de informare privind vaccinarea copiilor – ministrul Sănătăţii
» Marţi 13, Ziua Informării Preventive sub sloganul „Preveniţi ghinionul”
» Viorica Dăncilă a vorbit cu ambasadorul SUA despre vize, investitori și Apărare
» Vlad Cosma îi acuză pe procurorii DNA Negulescu și Onea ca au inventat dosare împotriva lui Sebastian Ghiță în baza unor probe fabricate. DNA prezintă propriile interceptări: Dacă e și VOICULESCU băgat … și GHIȚĂ … în treaba asta, e o chestiune mai serioasă
» 184 de prinderi în flagrant şi aproape 9000 de contravenţii, într-o singură zi
» Gorj: Căderi de pietre şi grohotiş pe DN 67 D Godeanu
» 227 km/h, viteză record pe Autostrada Bucureşti – Piteşti

Interviu

» Răzvan Ciurescu, olimpic de aur

Local

» „Preveniţi ghinionul“ în ziua de marţi, 13
» Taxele şi impozitele locale scad în Râmnicu Vâlcea
» Zeci de bicicliști amendați pentru consum de alcool

Dolj

» 50.000 de lei, PUZ-ul pentru Spitalul Regional Craiova
» Studii pentru noi giratorii și semaforizări în Craiova
» Cât a recuperat statul de la „băieții deștepți“ ai TVA-ului
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Percheziţii într-un dosar de evaziune fiscală cu prejudiciu de 3 milioane de lei
» Minor acuzat că a lovit cu mașina un polițist
» Ambasadorului Africii de Sud, în vizită la Craiova
» Dolj: Percheziţii într-un dosar de evaziune fiscală cu prejudiciu de peste 3 milioane de lei
» Craiova: Clubul bloggerilor olteni, la Biblioteca “Aman”, în fiecare marţi
» Poliţiştii craioveni au acţionat pentru prevenirea faptelor comise cu violenţă
» Peste 200 de şoferi au circulat cu viteză pe şoselele din Dolj

Gorj

» Anchetă a DSP, în urma decesului unui copil de un an şi patru luni
» Consilierii locali au votat bugetul pentru Târgu Jiu
» Consilierii locali au votat bugetul pentru municipiul Târgu Jiu
» Gorj: Sute de şcoli, invitate să se înscrie într-un concurs pe teme ecologice
» Au fost demarate oficial negocierile pentru noul contract colectiv de muncă al CEO
» Gorj: Şase persoane depistate muncind „la negru”
» Gorj: Tineri cercetaţi după ce au folosit un certificat de înmatriculare eliberat în Bulgaria

Olt

» Olt: 42 de sancţiuni contravenţionale aplicate de jandarmi în weekend

Vâlcea

» Vâlcea: Amenzi de peste 10.000 de lei pentru cei care au tăiat ilegal copaci

Sport

» Fotbal / Liga I, etapa a 24-a
» Tenis / Monica Niculescu și Mihaela Buzărnescu, în turul doi la Doha

Bani & Afaceri

» Poliţele RCA se modifică
» Puţin peste 4 milioane de euro în Oltenia prin POR
» Prețul apartamentelor din Craiova a „explodat“

Sanatate

» Tot mai mulți craioveni ajung la medic cu accident vascular cerebral
» Epidemie de gripă. Unele spitale din Oltenia au limitat accesul vizitatorilor
» Gripa face o nouă victimă în România – al 20-lea deces

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top