17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljConsolidarea Colegiului „Carol I“, din nou în aer

Consolidarea Colegiului „Carol I“, din nou în aer

Clădirea Colegiului Național „Carol I“ din Craiova, care se degradează pe zi ce trece, trebuia să intre din acest an în reabilitare

Megalicitația privind reabilitarea și consolidarea corpului central al clădirii în care funcționează Colegiul Național „Carol I“ și Opera Română Craiova (proiect tehnic + execuție), demarată în vara anului trecut de Primăria Craiova, a fost anulată pentru a doua oară. De data aceasta nu mai este vorba de o „nerespectare în totalitate a procedurii“, cum s-a întâmplat în vară, ci de o ofertă pe care municipalitatea a considerat-o neconformă. La licitație se înscrisese o singură asociere de firme, iar oferta depusă pentru obținerea contractului estimat la valoarea de 27.284.744 lei (fără TVA) s-a aflat în evaluare câteva luni, până când primăria să dea acest verdict. Autoritățile locale va trebui să reia acum procedura, timp în care proiectul privind consolidarea Colegiului „Carol I“, monument istoric de categoria A, va rămâne în aer.

Degeaba și-au dat mâna două firme mari de construcții din țară și, în același timp, concurente – Construcții Erbașu SA și Delta ACM 93 SA, pentru că nu au reușit să câștige contractul de peste șase milioane de euro privind reabilitarea și consolidarea corpului central al Colegiului Național „Carol I“ din Craiova, clădire unde funcționează și Opera Română Craiova. Asta, deși cele două firme, alături de alte două societăți și doi subcontractanți, au format o asociere care a concurat de una singură pentru proiectul tehnic și execuția lucrărilor de reabilitare a clădirii monument istoric din centrul orașului. Primăria Craiova s-a dovedit însă destul de precaută la licitație, poate și pentru că era vorba de un obiectiv complex (instituție de învățământ, instituție de cultură și monument istoric de categoria A în același timp), așa că a stabilit drept criteriu de atribuire „cel mai bun raport calitate – preț“. Cu toate acestea, s-a ales cu o singură ofertă, dar nici pe aceasta nu s-a grăbit să o evalueze. Analiza a durat cu aproape două luni mai mult decât data prevăzută în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), iar verdictul a venit luna trecută: licitație anulată, lucru confirmat ieri pentru GdS și de primărie.
Potrivit informațiilor din SEAP, procedura a fost considerată incompletă și declarată nereușită pentru că „au fost depuse numai oferte inacceptabile și/sau neconforme“. „Procedura de atribuire a contractului de achiziție publică a fost anulată întrucât nu a fost depusă nici o ofertă admisibilă“, se precizează într-un anunț postat pe 22 ianuarie 2018, în SEAP, în cadrul anunțului de participare la licitația pentru obiectivul mai sus menționat. Este pentru a doua oară când licitația privind reabilitarea și consolidarea Colegiului Național „Carol I“ este anulată. Ea a demarat, inițial, pe 23 iunie 2017, a avut ca termen de primire a ofertelor 10 august, dar a fost anulată „pentru că nu s-a respectat în totalitate procedura“, după cum explica, la acea vreme, primarul Mihail Genoiu. Procedura a fost reluată pe 21 septembrie 2017, termenul de depunere a ofertelor a fost 31 octombrie, iar data limită de evaluare a lor 27 noiembrie. Primăria s-a pronunțat însă asupra singurei oferte primite abia în luna ianuarie, iar răspunsul nu a fost favorabil asocierii de firme intrate în competiție. Prin urmare, autoritățile locale va trebui să reia pentru a doua oară procedura, timp în care consolidarea Colegiului „Carol I“ va rămâne în aer.

Bani de la guvern sau din bugetul local?

Pentru a demara acest proiect, Primăria Craiova prevăzuse o sumă de bani și în bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2017 – 1,5 milioane de lei. Banii au rămas, evident, necheltuiți, dar pentru acest an autoritățile susțineau că va fi prevăzută o sumă mult mai mare, având în vedere că licitația era deja în derulare. Anularea ei complică puțin lucrurile, pentru că se va întârzia și mai mult cu demararea lucrărilor de reabilitare și consolidare a clădirii Colegiului „Carol I“. Acestea ar putea începe, în cel mai fericit caz, abia din partea a doua a anului, pentru că se va aștepta și după proiectul tehnic. În orice caz, investiția va fi prinsă în bugetul local din 2018, potrivit autorităților. Rămâne de văzut de unde vor veni până la urmă banii, pentru că de „Opera Craiova“ se menționează și în programul asumat de noul guvern, la capitolul „Cultură“ – pregătirea Centenarului Marii Uniri: „Guvernul va susține demararea construcției/modernizării a șase obiective majore în anul Centenar: Muzeul Național de Artă București, Muzeul Național de Istorie București, Opera din Cluj, Iași și Craiova, Sala Polivalentă minimum 15.000 de locuri“.
Pentru obiectivul „Reabilitare și consolidare corp central Colegiul Național «Carol I» și Opera Română Craiova – (Proiect Tehnic + execuție)“, primăria a estimat o valoare de 27.284.744 lei (fără TVA). Potrivit datelor din SEAP, din acești bani, 3.600 de lei ar fi pentru amenajarea terenului, 250.980 de lei pentru serviciile de proiectare, 20.915 lei – asistența tehnică din partea proiectantului, 23.526.312 lei – lucrările de construcții și instalații, 342.275 lei – montaj utilaj tehnologic, 1.854.185 lei – utilaje, echipamente tehnologice și funcționale cu montaj, 40.500 de lei – utilaje fără montaj și echipamente de transport, 768.534 lei – dotări și 477.444 lei – organizarea de șantier.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS