6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAmbrozia, combătută oficial în România

Ambrozia, combătută oficial în România

Deputaţii au dat ieri undă verde, cu 264 de voturi şi o abţinere, proiectului de lege privind combaterea ambroziei – considerată ca fiind planta cea mai alergenă din România. Proiectul, iniţiat de un grup de parlamentari PNL, a fost adoptat de Senat, informează Agerpres.
Deputatul PNL Florica Cherecheş, iniţiator, a subliniat că o astfel de lege este necesară în condiţiile în care în toată Europa există reglementări cu pedepse foarte mari pentru cei care nu-şi curăţă terenurile de ambrozie, care produce alergii severe. Potrivit parlamentarului liberal, proiectul are pe de o parte o componentă de prevenţie, de informare, şi pe de altă parte prevede ca proprietarii sau deţinătorii de terenuri să desfăşoare periodic lucrări de întreţinere a terenurilor, să distrugă buruiana, împiedicând răspândirea acesteia.
Conform proiectului, în scopul distrugerii ambroziei şi prevenirii răspândirii acesteia, proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole vor desfăşura periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante şi apariţia primelor inflorescenţe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an, lucrări de întreţinere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrări specifice. Aceste măsuri se menţin până la sfârşitul perioadei de vegetaţie a ambroziei.
De asemenea, beneficiarii lucrărilor de construcţii au obligaţia ca, pe terenurile afectate de lucrări, să ia măsurile necesare pentru evitarea instalării sau răspândirii ambroziei. Lucrările de întreţinere a terenurilor în vederea combaterii plantei menţionate în ariile naturale protejate prin lege se face potrivit Planului de management pentru acestea.
Cei care nu-şi îndeplinesc această obligaţie vor primi un avertisment scris şi, dacă nu se conformează, vor fi amendaţi cu amenzi cuprinse între 750 şi 5.000 de lei – persoanele fizice, şi 5.000- 20.000 de lei pentru persoanele juridice. O comisie mixtă va verifica şi va constata nerespectarea acestor dispoziţii legale.
Ministerele Mediului, Sănătăţii şi Agriculturii desfăşoară anual campanii de informare şi conştientizare împreună cu partenerii locali, stabilind măsurile ce se impun pentru limitarea ariei de extindere a acestei specii invazive şi de eradicare a ei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS