12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAnsamblul „Brâncuşi“, din nou la UNESCO

Ansamblul „Brâncuşi“, din nou la UNESCO

Masa Tăcerii, parte a Ansamblului „Calea Eroilor” din Târgu Jiu

Delegaţia permanentă a României pe lângă UNESCO, condusă de Adrian Cioroianu, a depus recent la Centrul Patrimoniului Mondial UNESCO din Paris dosarul „Ansamblul Monumental Brâncuşi de la Târgu Jiu“. Dosarul va fi supus jurizării unei comisii de specialişti din cadrul Patrimoniului Mondial al UNESCO şi se va stabili dacă operele de la Târgu Jiu îndeplinesc toate criteriile pentru includerea pe lista World Heritage. Potrivit delegaţiei permanente a României pe lângă UNESCO, până la 1 martie, Centrul Patrimoniului Mondial al UNESCO va comunica dacă dosarul este complet și dacă va fi acceptat ca atare. Până pe 31 ianuarie 2019 se va primi un raport succint de evaluare și eventuale noi întrebări despre dosar, în urma unor vizite ale experților străini la fața locului, respectiv la Târgu Jiu, care vor avea loc probabil în vara sau în toamna lui 2018.

Evaluarea va continua în 2019

De asemenea, evaluarea dosarului va continua până în mai 2019, urmând ca o sesiune a Comitetului Patrimoniului Mondial din vara anului 2019 să dea răspunsul final. Totodată, România mai are în jurizare şi dosarul Roşia Montană, cu răspuns aşteptat în vara acestui an. Începând din vara anului 2017, România are opt obiective pe lista Patrimoniului Mondial. Alte șapte sunt înscrise pe lista Patrimoniului imaterial UNESCO – ultimele trei în anii 2015-2017, cea mai recentă fiind, în decembrie 2017, Tradiția Mărțișorului. Este de precizat faptul că ţara noastră a mai avut o încercare de a include pe Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO Ansamblul „Calea Eroilor“ de la Târgu Jiu, însă dosarul a fost incomplet, cu greşeli de traducere. Din acest motiv s-a decis retragerea întregii documentaţii, mai ales că semnalele privind includerea în Patrimoniul Mondial nu erau încurajatoare. Acum, dosarul a fost pregătit de Barry Gamble. Acesta este expert internațional în patrimoniul mondial din Marea Britanie, cu vastă experiență în scrierea de nominalizări și înscrierea de situri în Lista Patrimoniului Mondial (pentru Marea Britanie, Polonia, Japonia ș.a.), precum și în consultanță de specialitate pe acest subiect. Barry Gamble are o experienţă de 25 de ani în domeniu.

Calea Eroilor se întinde pe o lungime de 1.275 de metri

Ansamblul „Calea Eroilor“ a fost construit în perioada 1937 – 1938. A fost ridicat la comanda Ligii Femeilor Gorjene conduse de Arethia Tătărescu, soţia lui Gheorghe Tătărescu, premier în mai multe rânduri. Din Ansamblu fac parte următoarele opere realizate de sculptorul Constantin Brâncuşi, născut la Hobiţa, în Gorj, şi decedat la Paris: Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sărutului (toate din piatră) şi Coloana Fără Sfârşit (din metal). Calea Eroilor mai cuprinde şi Biserica Sfinţii Apostoli, una dintre cele mai mari din oraş. Axa „Constantin Brâncuşi“ leagă Parcul Central de Parcul „Coloanei Fără Sfârşit“ şi are o lungime de 1.275 de metri, traversând oraşul Târgu Jiu de la vest la est. Ansamblul este dedicat soldaţilor români care au pierit în Primul Război Mondial. Operele brâncuşiene de la Târgu Jiu sunt printre cele mai vizitate obiective turistice din Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS