14.5 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljOfițer de penitenciar prins cu mită, condamnat la închisoare

Ofițer de penitenciar prins cu mită, condamnat la închisoare

Judecătorii de la Tribunalul Dolj au hotărât, vineri, să-l condamne la trei ani şi şase luni închisoare pe comisarul-șef de la Penitenciarul Craiova, Marian Şerban, acuzat că a cerut și primit mii de euro pentru a aranja angajarea a trei persoane în sistemul penitenciar. Marian Şerban a fost reţinut pe 5 iulie 2017, iar dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj. Pe 10 octombrie 2017, instanța a dispus începerea judecării acestuia, iar vineri, 26 ianuarie 2018, magistraţii au dispus condamnarea acestuia la trei ani şi şase luni de închisoare pentru trei infracţiuni de trafic de influenţă şi una de înşelăciune. Pentru fiecare infracţiune de trafic de influenţă, Marian Şerban a primit câte doi ani de închisoare, iar pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune, magistraţii l-au condamnat la şase luni de închisoare. După contopirea pedepsei, acesta are de executat trei ani şi şase luni de închisoare.

9.000 de euro, confiscaţi de la comisarul-şef

În cadrul aceleiaşi şedinţe, magistraţii Tribunalului Dolj au decis să confişte de la Marian Şerban 9.000 de euro, din care 5.000 de euro i-a primit de la denunţătoarea Mirela-Elisabeta Tudor şi 4.000 de euro de la denunţătorul Răzvan Gabriel Vasile. În acest dosar mai există încă un denunţător, Victor Viorel Budea, care îi dăduse comisarului-şef suma de 15.000 de lei cu scopul de a-i facilita intrarea în sistemul penitenciar. Înainte de formularea denunţului, comisarul-şef i-a restituit lui Victor Viorel Budea 14.300 de lei, iar acum magistraţii l-au obligat pe inculpat să restituie şi diferenţa de 700 de lei. În plus, acesta va mai plăti încă 800 de lei – prejudiciul de la infracţiunea de înşelăciune.
De asemenea, inculpatului i s-a pus sechestru pe un imobil aflat pe strada Elena Farago din Craiova pentru a putea acoperi cheltuielile pe care trebuie să le plătească. Decizia luată pe 26 ianuarie de magistraţii Tribunalului Dolj nu este definitivă, iar Marian Şerban poate face apel în termen de zece zile de la comunicare.
Potrivit procurorilor doljeni, cercetările în acest dosar de corupție au fost începute în luna mai a anului trecut, după ce o persoană s-a prezentat la Serviciul Județean Anticorupție Dolj, unde a depus un denunț împotriva comisarului-șef Marian Șerban din cadrul Penitenciarului Craiova. În fața ofițerilor anticorupție, denunțătorul a susținut că ofițerul đe penitenciare i-a cerut suma de 5.000 de euro pentru a-l ajuta să obțină un post de șofer la unitatea de detenție, sumă din care mai avea să îi dea 1.000 de euro. Procurorii doljeni au încheiat cercetările în acest dosar la sfârșitul lunii august, când au și dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a inculpatului pentru comiterea a trei infracțiuni de trafic de influență. Asta pentru că, pe parcursul urmăririi penale, anchetatorii au reușit să identifice alte două persoane de la care inculpatul a primit în total 9.000 de euro pentru a le aranja angajarea în sistemul penitenciar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS