16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljStadionul „Tineretului“, sortit pieirii?

Stadionul „Tineretului“, sortit pieirii?

Stadionul „Tineretului“ zace în paragină de peste zece ani, dar autorităţile locale nu întrevăd încă soluţia care să schimbe soarta legendarei arene a fotbalului craiovean

Soarta arenei de legendă a fotbalului din Bănie pe care a evoluat Universitatea Craiova de la înfiinţare (1948) şi unde a obţinut promovarea în prima divizie (1964) continuă să fie incertă şi după aproape 15 ani de când a trecut în administrararea Consiliului Judeţean (CJ) Dolj. Autorităţile locale nu întrevăd încă soluţia care să schimbe faţa stadionului „Tineretului“, ajuns o ruină, deşi au tot spus în ultimii doi ani că vor aloca bani pentru modernizarea lui. 2018 pare să fie încă un an în care stadionul va zace în paragină, soarta sa depinzând, în primul rând, de modificarea unei hotărâri de guvern. Şi cum guvernele se tot schimbă, şansele de reuşită ale CJ Dolj par infime.

Stadionul „Tineretului“, arena de legendă a fotbalului din Bănie pe care s-a scris istoria Universităţii Craiova, pare sortit pieirii, după ce nici 2018 nu pare să fie un an care să aducă o schimbare în ceea ce priveşte soarta lui. Arena din centrul oraşului a ajuns de ani buni o ruină, iar din 2003, de când a trecut în administrarea Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, prin hotărâre de guvern (HG), nu s-a găsit încă o soluţie salvatoare. Hotărârea dată se pare că mai mult a complicat lucrurile, iar inadvertenţele constatate ulterior au blocat orice posibilitate de modernizare a stadionului. E drept că nici autorităţile locale nu au luat acest obiectiv ca pe o prioritate, iar nepăsarea lor l-a adus la stadiul de paragină.
Atât în 2016, cât şi în 2017, conducerea CJ Dolj susţinea că îşi va îndrepta privirea şi spre stadionul „Tineretului“, dar totul a rămas doar la stadiul de vorbe. „Ne vom apleca şi spre această arenă legendară a fotbalului craiovean. Rămâne la latitudinea noastră ca pe bugetul de anul viitor (2018 – n.r.), acum, când am cam terminat şi cu partea de sănătate, şi cu altele, şi rămânem cu un pumn de bani, să facem ceva şi pentru stadionul «Tineretului». Nu ştim exact ce o să facem, o să consultăm şi populaţia pentru a vedea ce s-ar dori pe acest stadion“, era ultima declaraţie a preşedintelul CJ Dolj, Ion Prioteasa, cu referire la stadion, dată în 2017. De anul trecut şi până acum nu s-a schimbat însă mare lucru. Bugetul pe 2018 este aproape definitivat, dar autorităţile nu ştiu încă ce să facă în privinţa arenei şi ce bani să prindă în buget. Şi, mai ales, pentru ce anume să aloce o sumă de bani.

Prioteasa: Nu vom reuşi să facem nimic

Un prim pas s-a încercat în şedinţa ordinară de vinerea trecută, prima din 2018, în care s-a aprobat un proiect de hotărâre privind solicitarea modificării punctului 7 din anexa la HG nr. 1099/18.09.2003, cea prin care CJ Dolj intra în posesia stadionului „Tineretului“. La punctul respectiv, complexul sportiv este indentificat doar ca „stadion de fotbal cu două tribune“, fără a se menţiona nici o suprafaţă de teren sau construită, după cum se precizează în raportul întocmit de consiliul judeţean. De aici şi problema, pentru că stadionul are în componenţă şi vestiare, case de bilete, terenuri de tenis betonate, cabine pentru rezerve, dar când CJ Dolj „a încercat să-şi intabuleze dreptul de proprietate asupra întregului complex, cererea i-a fost respinsă de Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Dolj pe motiv că în anexa la HG imobilul este descris generic“, după cum se explică în raportul consiliului judeţean. CJ susţine că a preluat de la Clubul Sportiv Municipal Craiova bunurile care ţin de stadion, pe baza unei inventarieri faptice, dar ele nu apar clar şi în hotărârea de guvern.
Asta ar încerca acum să schimbe conducerea CJ Dolj, dar preşedintele Ion Prioteasa se declară sceptic în privinţa unei reuşite. „Eu am tot spus că suntem pregătiţi să găsim o soluţie cu stadionul Tineretului, să intrăm în legalitate şi apoi să investim, dar nu ştim deocamdată ce şi pentru ce. Am ajuns până la minister, pe la Cadastru ne ducem zilnic, dar părerea mea e că nu vom reuşi să facem nimic ca să se ajungă la o hotărâre clară de guvern. O să trecem o sumă în buget şi pentru Tineretului, probabil pentru vreo proiectare. Până nu se va da însă o hotărâre clară, nu vom putea face nimic. Să se aşeze lucrurile, să vedem cine vor fi miniştrii şi apoi om vede ce facem“, a spus Prioteasa în şedinţa de vineri a Consiliului Judeţean. „Până ajungeţi acolo se mai schimbă două guverne“, l-a înţepat, în glumă, unul dintre consilierii judeţeni din opoziţie. „Poate chiar şi trei“, a răspuns, pe acelaşi ton, preşedintele CJ Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS